Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τα μάτια προδίδουν τους παιδόφιλους

Σεπτέμβριος 14th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Ποιες είναι οι δυσκολίες στον εντοπισμό των παιδόφιλων;

Ο έγκαιρος εντοπισμός των παιδόφιλων αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία. Δυστυχώς, οι παιδόφιλοι εντοπίζονται συνήθως κατόπιν της διάπραξης αξιόποινης πράξης και εφόσον συλληφθούν.

Μια σημαντική δυσκολία έγκειται στο ότι τα θύματα σε πολλές περιπτώσεις φοβούνται να καταγγείλουν το συμβάν. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να αποδείξει ότι κάποιος ενήλικος έχει ασελγήσει πάνω του.

Εως σήμερα η ψυχιατρική διάγνωση κάποιου ατόμου ως παιδόφιλου στηρίζεται κυρίως στα διαγνωστικά κριτήρια της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Βασικό κριτήριο είναι το να υπάρχουν «επαναλαμβανόμενες και επίμονες σεξουαλικές τάσεις και φαντασιώσεις που αφορούν σεξουαλική δραστηριότητα με παιδιά.

Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σπάνιο το να αποκαλύπτει κάποιος ότι έχει τέτοιες φαντασιώσεις. Επιπλέον, παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχουν επαναλαμβανόμενες επιθυμίες και φαντασιώσεις στο 60% των ατόμων που κακοποιούν σεξουαλικά τα παιδιά.

Υπάρχει αντικειμενικός τρόπος διάγνωσης της παιδοφιλίας;

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη από ομάδα επιστημόνων της Γερμανίας (Fromberger, 2012) που παρουσιάζει μια πρωτοποριακή μέθοδο για τη διάγνωση των παιδόφιλων. Η μέθοδος αυτή στηρίζεται σε μια συσκευή που καταγράφει την κίνηση των ματιών καθώς ο άνδρας κοιτάει φωτογραφίες παιδιών.

Το δείγμα των παιδόφιλων αποτελούνταν από άνδρες που πληρούσαν τα σχετικά διαγνωστικά κριτήρια και που βρίσκονταν υπό υποχρεωτική κράτηση για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η μέθοδος αυτή διέκρινε τους παιδόφιλους από την ομάδα ελέγχου (υγιείς) με υψηλή ακρίβεια.

Αν η ακρίβεια της μεθόδου επαληθευτεί και από επόμενες μελέτες, τότε πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τον εντοπισμό παιδόφιλων. Η παραπάνω μελέτη φέρνει τη δυνατότητα μιας αντικειμενικής διάγνωσης της παιδοφιλίας που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr)

Ψυχολόγος – σεξολόγος, Επιστημονική συνεργάτρια του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου

 

ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

This entry was posted on Παρασκευή, Σεπτέμβριος 14th, 2012 at 21:08 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply