Η έναρξη της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 29% των μετοχών του ΟΠΑΠ σηματοδοτεί η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, την ερχόμενη Τετάρτη.

Μετά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης, το Δημόσιο θα διατηρεί το 5% των μετοχών του ΟΠΑΠ.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κίνηση στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων και θα ακολουθήσει, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ, η παραχώρηση του Διεθνούς Κέντρου Τύπου, καθώς εγκρίθηκε η σύμβαση παραχώρησης για τη διαχείριση και διοίκηση του ΙΒC για 90 χρόνια επί τη βάσει της οποίας θα προχωρήσει το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου η υποβολή προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές.

Τέσσερις “μνηστήρες”, μεταξύ των οποίων και το Κατάρ, πέρασαν στη δεύτερη φάση διεκδίκησης για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Η πρόταση αφορά την πώληση έως και του 70% των μετοχών και οι εταιρείες που προκρίθηκαν είναι ελληνικών, ισραηλινών και βρετανικών συμφερόντων.

Μεταξύ άλλων, στη χθεσινή συνεδρίαση υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της ΔΕΗ για την παραίτησή της από το διακαίωμα να αγοράσει το 30% της ΔΕΠΑ έναντι ανταλλάγματος από το ταμείο.

Επίσης, εγκρίθηκαν οι όροι της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίοιση των ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ επί τη βάσει των οποίων θα κατατεθούν ενδεικτικές προσφορές.

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση της έκτασης στην Κασσιόπη πέρασε μία Ένωση Προσώπων, ενώ για την Αφάντου στη δεύτερη φάση πέρασαν 6 εταιρείες.

Τέλος, εγκρίθηκε και το μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ του Ταμείου και της Εθνικής Τράπεζας για την αξιοποίηση της έκτασης “Μικρό Καβούρι” στη Βουλιαγμένη.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος επενδυτικός νόμος, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στα Γραφεία της Ομάδας Ελέγχου Μικρών Έργων. Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα προωθηθούν 1.624 επενδύσεις φωτοβολταϊκών, ενώ θα επανεξεταστούν 8 μεγάλες επενδύσεις.

Megatv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.