Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Του χρόνου ή σε δόσεις το επίδομα θέρμανσης – Ποιοι θα δικαιούνται τα 100-400 ευρώ το χρόνο

13 Σεπτεμβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

http://img.protothema.gr/14D5C9869C72C0A2E3EBFB421AE88819.jpgΝα μη πάρουν επίδομα θέρμανσης κινδυνεύουν χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά, αν δεν εξοικονομηθεί το κονδύλι των 130-150 εκατ. ευρώ που χρειάζεται να εγγραφεί στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη με τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρη Θεοχάρη και εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (τον κ. Απ. Βεζυρόπουλο από τη Ν.Δ., τον κ. Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ και τον κ. Α. Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ) παρουσιάστηκαν εναλλακτικά σενάρια που αφορούσαν στη χορήγηση του επιδόματος, τα οποία «σκόνταψαν» όμως στην αβεβαιότητα αν θα καταστεί εφικτό να εξοικονομηθούν τα χρήματα που απαιτούνται.

Οι συζητήσεις, που δεν κατέληξαν και θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, γίνονται σε δυο βασικές κατευθύνσεις:

– εάν δεν εγκριθεί εφέτος το σχετικό κονδύλι τότε οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους ολόκληρη την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και θα πάρουν πίσω τα λεφτά το 2013, ως επίδομα. Το ερώτημα που ανέκυψε όμως και στη συζήτηση είναι αν και κατά πόσον τα φτωχά νοικοκυριά θα μπορέσουν να προμηθευτούν φέτος πετρέλαιο αγοράζοντάς το στα 1,40-1,50 ευρώ/λίτρο που θα διατίθεται (χωρίς καμία έκπτωση πια) ώστε να δικαιούνται και να εισπράξουν του χρόνου επιστροφή του φόρου για το καύσιμο που κατανάλωσαν.
Για να λάβουν την επιστροφή της διαφοράς του φόρου το 2013, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην ΓΓΠΣ τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς πετρελαίου και τα στοιχεία τους για να πιστωθεί το επίδομα στη συνέχεια στον τραπεζικό λογαριασμό τους, μετά από έλεγχο.

Ο έλεγχος θα γίνεται με ειδικό κουπόνι που θα προμηθευτούν οι δικαιούχοι: θα λάβουν οι δικαιούχοι φορολογούμενοι από το υπουργείο Οικονομικών και κατά την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης θα αφαιρούν την αξία του από την αξία του πετρελαίου. Μετά θα το παραδίδουν το κουπόνι στον πρατηριούχο και αυτός θα καταχωρεί τα στοιχεία των κουπονιών που θα μαζεύει στο σύστημα διακίνησης πετρελαίου “Ήφαιστος” προκειμένου να πιστωθεί το συγκεκριμένο ποσό στον λογαριασμό τους.

– εάν εγκριθεί όμως σχετική δαπάνη στο προϋπολογισμό, τότε είναι πιθανό να δοθεί το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους άλλα η καταβολή του θα γίνει μάλλον σε δυο δόσεις, μιας φέτος και μια το 2013.

Το επίδομα σχεδιάζεται να καταβληθεί με βάση τέσσερα κριτήρια: εισοδηματικά, γεωγραφικά, κοινωνικά και περιουσιακά. Δικαιούχοι της παροχής θα είναι δηλαδή χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και λοιποί πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι κατοικούν σε περιοχές της χώρας στις οποίες η μέση θερμοκρασία κατά τους μήνες Οκτώβριο-Απρίλιο είναι πολύ χαμηλή.

Επιπλέον το επίδομα θα μπορεί να κλιμακώνεται (ή και να διακόπτεται) ανάλογα με τα τετραγωνικά της οικίας ή το εισόδημα. Ένα τέτοιο σενάριο προβλέπει ότι το επίδομα θα είναι κλιμακωτό από 100 – 400 ευρώ και θα δοθεί σε φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ Το ύψος του επιδόματος μπορεί να είναι διαφορετικό ανάλογα με την περιοχή, πχ 300 ευρώ για άγαμους ή 340-400 ευρώ ευρώ για έγγαμους και οικογένειες με παιδιά που διαμένουν στους νομούς Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας κλπ, ενώ πχ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα είναι μόλις 100-150 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού.

Κωστής Πλάντζος

This entry was posted on Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου, 2012 at 10:07 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply