Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Το Ισραήλ ήθελε να αγοράσει νησί στην Ελλάδα για στρατιωτική εκπαίδευση

12 Σεπτεμβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Τι αναφέρει δημοσίευμα της Haaretz

Πριν από δύο εβδομάδες, η ισραηλινή κυβέρνηση φέρεται να εξέτασε αγορά ή μακροχρόνια μίσθωση ελληνικού νησιού για εκπαίδευση του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της Haaretz, η οποία σημειώνει πως τελικά κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε γιατί οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκριναν την ιδέα ασύμφορη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται στρατιωτικές πηγές, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ ζήτησε να εξεταστεί η επιλογή έπειτα από δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά στις 22 Αυγούστου στη Le Monde πως η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει “εμπορική εκμετάλλευση βραχονησίδων”.

“Ο υπουργός Άμυνας Μπαράκ έστειλε το θέμα για επανεξέταση και μετά από εκτιμήσεις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε ανάγκη να προχωρήσει σε αυτό το βήμα”, αναφέρεται χαρακτηριστικά από το γραφείο του υπουργού.

Μάλιστα, ούτε το τμήμα σχεδιασμού του ισραηλινού στρατιωτικού γενικού επιτελείου, ούτε το ναυτικό υποδέχτηκαν θερμά την ιδέα, καθώς προτίμησαν να δοθεί βάρος στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα.

Συνεργάτες του Μπαράκ, δήλωσαν πως χθες ο υπουργός Άμυνας ζήτησε το θέμα να αναθεωρηθεί σε απάντηση αιτήματος ενός υπουργού ο οποίος επισκέφτηκε την Ελλάδα και γύρισε πίσω με ένα μήνυμα για τον Μπαράκ.

Οι συνεργάτες του ισραηλινού υπουργού είπαν πως Έλληνες αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να μισθώσουν ένα νησί στο ναυτικό του Ισραήλ ως βάση εκπαίδευσής τους.

Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, δήλωσε πως ο ισραηλινός στρατός εκπροσωπήθηκε σε αυτή την πρωτοβουλία από χαμηλόβαθμους αξιωματούχους. Ωστόσο αν και το θέμα έχει διπλωματικές επιπτώσεις κανένα στέλεχος του υπουργείο Εξωτερικών έλαβε μέρος στις διαβουλεύσεις.

news247.gr

This entry was posted on Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2012 at 22:40 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply