Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στο στόχαστρο της Τρόικα οκτάωρο, αποζημιώσεις και εξαήμερο

12 Σεπτεμβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Το «φάκελο» με τα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα άνοιξαν, χθες, οι εκπρόσωποι της Τρόικας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θέτοντας επί τάπητος όχι μόνο τις επερχόμενες αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τις μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και την περαιτέρω συρρίκνωση των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης έως 50%, τη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση του ημερήσιου χρόνου απασχόλησης, την καθιέρωση ενός μηχανισμού διαμόρφωσης του ελάχιστου κατώτατου μισθού (με καθοριστικό, πλέον, το ρόλο της εκάστοτε κυβέρνησης) και την επαναφορά της εξαήμερης εργασίας.

Και συμφέροντα

Ακόμη και αν αυτά τα μέτρα-σοκ δεν συμπεριληφθούν στο υπό διαμόρφωση «πακέτο» περικοπών, ύψους 11,8 δισ. ευρώ, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τη διετία 2013-14, θεωρείται βέβαιο πως θα εξεταστούν πριν από το τέλος του χρόνου, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων μεταξύ πιστωτών και κυβέρνησης. Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τα συνδικάτα, πιέζουν ασφυκτικά και ισχυροί εργοδοτικοί κύκλοι της χώρας.

Οπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, στη χθεσινή, κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, του υφυπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου και των αρμόδιων γενικών και ειδικών γραμματέων με τους αξιωματούχους της Τρόικας, οι εκπρόσωποι των δανειστών έφεραν στο επίκεντρο των συζητήσεων το περιεχόμενο του «non paper», το οποίο είχαν αποστείλει πριν από δύο εβδομάδες στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Η ατζέντα

Με πρωτοβουλία των πιστωτών, οι δύο πλευρές συζήτησαν:

1 Κατ’ αρχάς, τη μη υπαναχώρηση της κυβέρνησης σε σχέση με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (όπως της διαμόρφωσης -με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης Παπαδήμου- του κατώτατου μισθού στα 511 για τους κάτω των 25 ετών και στα 586 ευρώ το μήνα, μικτά, για τους μεγαλύτερους ηλικιακά).

2 Την περαιτέρω μείωση του ποσού της αποζημίωσης (μετά τις περικοπές που ήδη έγιναν με νόμο του 2010) σε περίπτωση απόλυσης, ακόμη και στο μισό του ποσού το οποίο δικαιούνται σήμερα οι εργαζόμενοι. Για το θέμα αυτό, οι τροϊκανοί ζήτησαν είτε την απευθείας περικοπή του ποσού της αποζημίωσης είτε την περαιτέρω μείωση του απαιτούμενου χρόνου προειδοποίησης, αφήνοντας να διαφανεί ότι στόχος ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων είναι να προχωρήσουν μέσα στο 2013 στην απόλυση μεγάλου αριθμού εργαζομένων με σημαντική προϋπηρεσία. Επίσης, οι εκπρόσωποι της Τρόικας ζήτησαν να εξισωθεί πλήρως η αποζημίωση ανάμεσα στους υπαλλήλους και τους εργάτες (σε μια τέτοια περίπτωση, όσοι εργάζονται σε γραφείο θα έχουν απώλεια έως και περίπου 72%).

3 Την υιοθέτηση ενός χρονοδιαγράμματος για τη θέσπιση ενιαίου ελάχιστου νόμιμου μισθού νομοθετημένου σε μόνιμη βάση από την κυβέρνηση, έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ηγεσίες των συνδικάτων και των εργοδοτικών φορέων θα προτείνουν έναν ελάχιστο μισθό, αλλά το ύψος του θα καθορίζεται τελικά από την κυβέρνηση, με βάση τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.

4 Την αύξηση του μέγιστου αριθμού των εβδομαδιαίων εργάσιμων ημερών στις 6 (αντί των 5 που ισχύει σήμερα). Εφόσον αυτή η πρόταση υιοθετηθεί τότε, ως παράδειγμα αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων θα δουλεύουν με τον ίδιο μηνιαίο μισθό και το Σάββατο.

5 Τη διευθέτηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας και της ετήσιας άδειας, καθώς και τον ορισμό της ελάχιστης ημερησίας ανάπαυσης στις 11 ώρες. Στο θέμα αυτό οι τροϊκανοί ζήτησαν επί της ουσίας από την κυβέρνηση να ελαστικοποιηθεί περαιτέρω ο ημερήσιος χρόνος απασχόλησης, φτάνοντας έως και τις 12 με 13 ώρες.

6 Την αποσύνδεση των ωρών εργασίας από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης καθώς και την άρση των περιορισμών σχετικά με τον ελάχιστο και μέγιστο χρόνο ανάμεσα στις πρωινές και τις απογευματινές βάρδιες. Επί του συγκεκριμένου θέματος, οι εκπρόσωποι της Τρόικας ζήτησαν να επιτρέπεται η άδεια δύο διαδοχικών εβδομάδων να ληφθεί οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του χρόνου στους εποχικούς τομείς.

7 Τη μείωση των συντελεστών κοινωνικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, την οποία ανακοίνωσε ο κ. Βρούτσης μόλις πριν από δύο ημέρες (το μέτρο θα έχει ισχύσει καθολικά μέχρι τα τέλη του 2013 ή τις αρχές του 2014).

Έχει συνέχεια

Αυτά τα ζητήματα θα απασχολήσουν τους εκπροσώπους της Τρόικας και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και την επόμενη εβδομάδα, σε συνάντηση η οποία θα καθοριστεί άμεσα. Κύκλοι κυβερνητικοί ανέφεραν ότι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ επιθυμούν οι αρμόδιοι υπουργοί να έχουν καταλήξει στις τελικές αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες και, σίγουρα, πριν από το τέλος του 2013.

 

Ελεύθερος Τύπος

This entry was posted on Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2012 at 14:11 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply