Όπως προκύπτει  από μια πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε η αυστραλιανή κυβέρνηση σε σχέση με την χρήση των social media στον στρατό, κάποιοι εξοικειωμένοι με την νέα τεχνολογία Ταλιμπάν, ποζάρουν στο Facebook ως όμορφα κορίτσια, με σκοπό να παρασύρουν στρατιώτες και να μάθουν στρατιωτικά μυστικά!

Το γεγονός αυτό όμως, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη, αφού συνέβη και στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το αυστραλιανό σάιτ News.com.au. οι Ταλιμπάν αναρτούν φωτογραφίες όμορφων γυναικών, σε προφίλ που δημιουργούν στο Facebook, ξεγελώντας τους νεαρούς στρατιώτες.

Η επίσημη έρευνα της κυβέρνησης καταλήγει στο ότι οι στρατιώτες πέφτουν στην παγίδα και δεν αντιλαμβάνονται ότι όσοι κρύβονται πίσω από τα ψεύτικα προφίλ μπορούν να τους αποσπάσουν μυστικές πληροφορίες για τις κινήσεις των στρατευμάτων.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε τυχόν διείσδυση εξτρεμιστών, ειδικά μετά το τραγικό συμβάν όπου ένας νεαρός Αφγανός εκπαιδευόμενος σκότωσε τρεις Αυστραλούς στρατιώτες πριν από λίγο καιρό.

Από την πλευρά της, η αμερικανική κυβέρνηση έμαθε για αυτά τα κόλπα το 2007, όταν στρατιώτες στο Ιράκ ανέβασαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες από επιθετικά ελικόπτερα Apache, που συμπεριλάμβαναν στοιχεία GPS. Το αποτέλεσμα ήταν οι αντίπαλοι να μπορέσουν να καθορίσουν το ακριβές στίγμα των ελικοπτέρων μέσα στις βάσεις τους, να τα εντοπίσουν και να πραγματοποιήσουν επίθεση με όλμους εναντίον τους, καταστρέφοντας τέσσερα από αυτά.

Όπως αναφέρει η αυστραλιανή έκθεση, «πολλοί που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, δείχνουν υπερβολική εμπιστοσύνη… οι στρατιώτες αποδέχονται αιτήματα φιλίας από αγνώστους, βασιζόμενοι στις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας για προστασία. Οι ρυθμίσεις όμως αυτές δεν απομακρύνουν όλα τα κρίσιμα στοιχεία, και εν πάση περιπτώσει μπορούν να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση, δημιουργώντας μια πλαστή αίσθηση ασφάλειας».

Ακόμη όμως και οι έμπειροι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να την πατήσουν. Κάπως έτσι την έπαθε και ο ναύαρχος James Stavridis, ο ανώτατος αξιωματικός του ΝΑΤΟ, και διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR). Ο εν λόγω είναι φανατικός χρήστης των Twitter και Facebook, και μάλιστα έχει μυήσει αρκετούς συναδέλφους του σε αυτά.

Κάποιοι όμως από αυτούς κατέληξαν να γίνουν φίλοι με ψεύτικους λογαριασμούς που είχαν δημιουργηθεί στο όνομα του ναυάρχου. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, «σημειώθηκαν αρκετά περιστατικά πλαστών προφίλ του ναυάρχου».  Mάλιστα, ένα από αυτά δημιουργήθηκε από Κινέζους κατασκόπους σε μια προσπάθεια να συλλεγούν πληροφορίες για τον ίδιο, αλλά και για άλλους ανώτατους αξιωματικούς της συμμαχίας.

Δεν είναι καθόλου σίγουρο αν τελικά οι Κινέζοι χάκερς έμαθαν το οτιδήποτε για τον Stavridis, ή αν οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν στους Αυστραλούς στρατιώτες με βάση όσα μαθαίνουν από αυτούς στο Facebook. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε στις απαρχές ενός νέου είδους πολέμου, αυτού των social media. Και οι επόμενες ψηφιακές πράξεις κατασκοπείας μπορεί να προκαλέσουν πραγματικές ζημιές.

wired.com

SA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.