ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ    ΝΟΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

http://poreiaekp.files.wordpress.com/2012/09/apergia120912.jpgΜε την έναρξη του σχολικού έτους θέλουμε να ευχηθούμε  – από καρδιάς – στον καθένα ξεχωριστά “Καλή σχολική χρονιά με Υγεία, Δύναμη και Κουράγιο” για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά που έρχονται! Ο Σεπτέμβρης θα είναι ένας κρίσιμος μήνας – από πολλές πλευρές!

Είναι γνωστό και πως η πλειονότητα του ελληνικού λαού δοκιμάζεται  από την οικονομική κρίση και μαζί  η Δημόσια Εκπαίδευση και  η Δημόσια Υγεία.

Και όσο η μνημονιακή πολιτική συνεχίζεται, το Δημόσιο Σχολείο το οποίο ήδη έχει υποστεί σοβαρότατες περικοπές, που έχουν ως αποτέλεσμα την ολοένα και μεγαλύτερη  υπονόμευση και υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, θα συνεχίσει κυριολεκτικά να «αργοπεθαίνει»:

-Τα σχολεία δεν διαθέτουν πλέουν οικονομικούς πόρους ούτε για τις

άμεσες ανάγκες (αγορά υλικοτεχνικών μέσων, προμήθεια πετρελαίου, τηλέφωνο), με αποτέλεσμα το κόστος να μετακυλύεται στους γονείς των μαθητών.

-Τα σχολεία δεν έχουν Εκπαιδευτικούς, καθώς στις 1.625 αποχωρήσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, έγιναν μόλις 40 προσλήψεις (πέντε δάσκαλοι και τριάντα πέντε νηπιαγωγοί). Επιπλέον, η μείωση διορισμών στους αναπληρωτές, αλλά και οι καθυστερήσεις στην πρόσληψή τους έχει ως αποτέλεσμα τα σχολεία να μην έχουν Εκπαιδευτικούς.

-Η μεταφορά των μαθητών στα σχολεία κινδυνεύει από τα τεράστια χρέη που έχουν συσσωρευτεί, με αποτέλεσμα η πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία να μην θεωρείται πλέον αυτονόητη.

-Κλείνουν διαρκώς σχολεία με τη ”μέθοδο” των συγχωνεύσεων, ενώ ήδη έχουν σβήσει από το χάρτη τα ολοήμερα σχολεία της υπαίθρου.

Αυτά είναι μερικά, από τα πολλά προβλήματα, που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Σχολείο, προβλήματα που έχουν φτάσει σε οριακό σημείο για την επιβίωση ουσιαστικά της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Παράλληλα, οι Εκπαιδευτικοί, που δεν θα σταματήσουν ποτέ να αγωνίζονται για τη μόρφωση, την κοινωνικοποίηση και την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, έχουν φτάσει στα όρια της ανέχειας και κυριολεκτικά της εξαθλίωσης.

Αρκετοί, ίσως θεωρούν, πως υπερβάλλουμε, αλλά εξαθλίωση δεν είναι όταν:

-Ο νέος Εκπαιδευτικός που φεύγει χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του, για να μορφώσει τις νέες γενιές, αμείβεται με 570 ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν αρκούν ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες.

-Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί καλούνται να υπηρετήσουν για ορισμένους μήνες σε σχολεία, πάλι τις περισσότερες φορές σε άλλους νομούς από εκείνον που κατοικούν, χωρίς πλέον να προσμετράται η προϋπηρεσία τους.

Και δεν φτάνουν όλα αυτά, θέλουν να αποδώσουν  ευθύνες στους Εκπαιδευτικούς και να τους καταστήσει ενόχους απέναντι στην ελληνική κοινωνία για την τραγική κατάσταση στη Δημόσια Εκπαίδευση!

Με την πολιτική αυτή  θα προχωρήσουν μεθοδευμένα στην αύξηση του εκπαιδευτικού ωραρίου, προκειμένου να αποφεύγουν διορισμούς και αναπληρωτές και θα προχωρήσουν σε μια Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού που θα συνδέεται με το μισθό και την απόλυση και όχι με την επιμόρφωσή του για  την αναβάθμιση του Εκπαιδευτικού έργου .  Η Αξιολόγηση θα έχει τέτοια μορφή που θα σπέρνει τη διχόνοια, τον ανταγωνισμό και τον φόβο ανάμεσα στους Εκπαιδευτικούς.

Πάνω σ’ αυτές τις διαπιστώσεις το ερώτημα που τίθεται είναι: Εμείς τι κάνουμε ;

Μήπως  πρέπει ο εκπαιδευτικός κόσμος αλλά και όλη η κοινωνία να ορθώσουν  το ανάστημά τους σε όλα αυτά και να παλέψουν δυναμικά γιατί χωρίς αντίδραση, η κατάσταση θα χειροτερεύει διαρκώς.

Όλα αυτά μας προϊδεάζουν για μια χρονιά χειρότερη από την προηγούμενη και δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Είναι χρέος μας να αντιδράσουμε , να αγωνιστούμε, να παλέψουμε γιατί η παιδεία είναι υπόθεση όλων.

  • Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Αγαπητοί Γονείς

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δεν έχουν θέση ούτε οι απογοητεύσεις ούτε οι διαχωρισμοί. Ο μαζικός αγώνας είναι μονόδρομος.

Όλοι μαζί στον αγώνα στις 12 του Σεπτέμβρη .

Για το Δημόσιο Σχολείο

Για το δικό μας μέλλον

Για το μέλλον των παιδιών μας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο  Πρόεδρος                                                           Η  Γεν.  Γραμματέας

Λόλας Γρηγόρης                                                 Καψάλη Έλενα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.