Θα προσέλθουν στις κάλπες το προσεχές Σάββατο

Αλλαγή φρουράς σε δικαστήρια και εισαγγελίες

Σε κλίμα πολεμικό, και ενώ η μάχη για τα ειδικά μισθολόγια συνεχίζεται, θα προσέλθουν στις κάλπες το προσεχές Σάββατο δικαστές και εισαγγελείς, προκειμένου να αναδείξουν τις ηγεσίες στα μεγαλύτερα δικαστήρια και στις εισαγγελίες της χώρας.

Οι αρχαιρεσίες θα φέρουν ανανέωση σε επίπεδο προσώπων για δυο χρόνια, σε θώκους – κλειδιά, μέσω των οποίων θα «τρέξει» όχι μόνον ο μεγαλύτερος αλλά και ο σημαντικότερος όγκος υποθέσεων, πολλές από τις οποίες θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της δημόσιας ζωής, και δη της πολιτικής επικαιρότητας. Οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης θα προκρίνουν – από τη δεξαμενή των αρχαιοτέρων – εκείνους που εκτιμούν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καιρών, ξεδιαλύνοντας την αχλύ αρνησιδικίας και διαφθοράς, σε μία τόσο καθοριστική συγκυρία για τη χώρα.

Τη θέση της επικεφαλής της τριμελούς διοίκησης στο Πρωτοδικείο Αθηνών αναμένεται να διεκδικήσουν δυο υποψήφιες: η κυρία Μαρία – Γεωργία Τσάμη, και η κυρία Ιωάννα Κοσίνα.

Στο Πρωτοδικείο Πειραιά επικρατέστεροι θεωρούνται ο κ. Απόστολος Ζαβιτσάνος και η κυρία Χαρίκλεια Σαραμαντή ενώ στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ο κ. Χαράλαμπος Μαυρίδης και ο κ. Παναγιώτης Παυλίδης.

Παράλληλα, στο Εφετείο Αθηνών, τον βασικό θώκο θα διεκδικήσουν οι εφέτες κ. Γεώργιος Κριμπάς, και κ. Χαράλαμπος Μαχαίρας.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η κυρία Ελένη Ράικου αποχωρεί (σσ: έχει άλλωστε ήδη προαχθεί σε αντεισαγγελέα Εφετών), έχοντας γράψει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που έσπασε το ανδρικό κατεστημένο για να αναδειχθεί σε μία από τις πιο κρίσιμες εισαγγελίες της χώρας. Επί θητείας της, με δική της πρωτοβουλία, συστήθηκε μάλιστα Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος, που σήμερα στελεχώνουν οκτώ λειτουργοί, οι κυρίες Ευγενία Κυβέλου (προϊσταμένη του Τμήματος), Πόπη Παπανδρέου, Ελένη Σίσκου, καθώς και ο κ. Αντώνης Ελευθεριάνος, ο κ. Αριστείδης Κορέας, ο κ. Ιωάννης Δραγάτσης, ο κ. Χαράλαμπος Μαστοραντωνάκης, και ο κ. Σωτήρης Μπουγιούκος.

Τα στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο, υποθέσεις όπως αυτή του Άκη Τσοχατζόπουλου, της προμήθειας των υποβρυχίων και της ΑΣΠΙΣ του Παύλου Ψωμιάδη, είναι μόνον ορισμένες από αυτές που ανακινήθηκαν την τελευταία διετία, για να περάσουν στο στάδιο της ανάκρισης, αποδεικνύοντας τη σημασία των προσώπων (και) στον δικαστικό χώρο.

Τη σκυτάλη διεκδικούν τώρα, δυο έμπειροι εισαγγελικοί λειτουργοί, ο κ. Παναγιώτης Καψιμάλης, και η κυρία Παναγιώτα Φάκου, γνωστή από την ανάμειξή της στην υπόθεση της ΕΡΤ, στο πλαίσιο της οποίας ασκήθηκαν ποινικές διώξεις – για ατασθαλίες – κατά επτά στελεχών της δημόσιας τηλεόρασης. Σύμφωνα με πηγές, υπάρχει μάλιστα και τρίτη ισχυρή υποψηφιότητα, αυτή της εισαγγελέως κυρίας Αθηνάς Θεοδωροπούλου.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, επικρατέστερος θεωρείται ο κ. Ευάγγελος Μαδεμλής ενώ στην Εισαγγελία Εφετών, το όνομα του κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη κυκλοφορεί ως το ισχυρότερο, συνοδευόμενο από ευρύτατη συναδελφική αποδοχή.

Στον κόσμο των διοικητικών δικαστηρίων, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν άμεσες υποψηφιότητες, αποτυπωμένες σε ψηφοδέλτιο, παίζουν ως ισχυρά χαρτιά πλείστα όσα ονόματα λειτουργών. Ενδεικτικό είναι ότι για τη θέση της προέδρου του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών προαλείφεται η κυρία Θεοδώρα Βιτουλαβίτη ενώ την προεδρία στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά διεκδικούν ο κ. Δημήτρης Καραουλάνης και η κυρία Αιμιλία Τσαμουρά. Σε ρόλο προέδρου του διοικητικού συμβουλίου στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, συζητούνται τα ονόματα δυο κυριών: της Ελένης Αλεξοπούλου και της Αθανασίας Πενθερουδάκη – Βολτυράκη.

 

Κόλλια Ελευθερία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.