Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και την φορολόγηση από το πρώτο ευρώ θέλει το ΔΝΤ

Σεπτέμβριος 9th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και την αντικατάστασή του με έκπτωση από τον τελικό φόρο κατά ανώτατο όριο 2.160 ευρώ, τέσσερα φορολογικά κλιμάκια από οκτώ που είναι σήμερα, κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των διάφορων εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα στη φορολογία εισοδήματος, καθώς και κατάργηση της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους προτείνει το ΔΝΤ στην κυβέρνηση.

Στην πολυσέλιδη έκθεση προτείνει φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των εισοδημάτων. Η έκθεση άλλωστε του τεχνικού κλιμακίου θα αποτελέσει και τη βάση για την διαμόρφωση του νέου φορολογικού συστήματος, η κατάρτιση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει.

Το σημαντικότερο είναι ότι πλέον έρχονται σαρωτικές αλλαγές που πιθανόν να οδηγήσουν σε πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις, ακόμα και όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Ειδικότερα, η πρόταση του ΔΝΤ προς την κυβέρνηση, όπως αναφέρει αποκλειστικά η εφημερίδα “Η Καθημερινή’, προβλέπει:

* Μείωση των φορολογικών κλιμακίων σε τρία ή τέσσερα.

* Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ και αντικατάστασή του με έκπτωση από τον τελικό φόρο μέχρι και 2.160 ευρώ με δικαιολογητικά.

* Κατάργηση φοροαπαλλαγών με άμεσο όφελος 700 εκατ. ευρώ.

* Κατάργηση της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κίνητρο για την συλλογή περισσότερων αποδείξεων εφόσον συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες από τους φορολογούμενους, ενώ οι εφοριακοί είναι δύσκολο να διασταυρώσουν τα στοιχεία αυτών.

* Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για δαπάνες επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων ως σταθερό ποσοστό επί τους εισοδήματος από μισθώματα.

* Αύξηση των ανώτατων ορίων εισφορών στο ΙΚΑ για να διερευνηθεί η βάση και η μείωση των συντελεστών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

* Αύξηση αυτοτελούς φορολόγησης ομολόγων και τόκων καταθέσεων από το 10% στο 20%.

* Επιβολή παρακράτησης φόρου 25% στα εισοδήματα από μερίσματα και κατάργηση συμφηφισμού του φόρου επί των μερισμάτων.

* Ένταξη αυτοαπασχολούμενων στο ΙΚΑ και αναμόρφωση της λειτουργίας στο ΙΚΑ ώστε αν χρηματοδοτείται απευθείας από φόρους.

This entry was posted on Κυριακή, Σεπτέμβριος 9th, 2012 at 14:52 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply