Τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της «επίσκεψης αστραπής» του Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις επίμονες και επίπονες προσπάθειες της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Τόνισε την ανάγκη άμεσης αποδέσμευσης της επόμενης δόσης, ώστε να κατευθυνθεί στο εσωτερικό της χώρας για την ανάπτυξη.

Ξεκαθάρισε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι πολύ σημαντική για να πετύχει συνολικά η προσπάθεια που καταβάλλεται στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι οι θυσίες των Ελλήνων έχουν φτάσει στα όριά τους και πρέπει να πιάσουν τόπο.

Έθεσε επίσης το θέμα των συνεχών δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους, δηλώσεις που βλάπτουν την ελληνική υπόθεση. «Ο κ. Ρομπάι δεν είναι ένας από αυτούς» είπε ο κ. Σαμαράς, ευχαριστώντας τον Βέλγο αξιωματούχο για το γεγονός ότι είναι ένας αληθινός φίλος της Ελλάδας.

Έθεσε, τέλος, και το θέμα της λαθρομετανάστευσης, ζητώντας από τον πρόεδρο της ΕΕ να πιέσει τις χώρες προέλευσης των μεταναστών να δέχονται πίσω όσους συλλαμβάνονται να έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα.

«Τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρώπης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Ρομπάι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες που έχουν γίνει στην Ελλάδα για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και εξήρε τις «θαρραλέες αποφάσεις των πολιτών» να μείνει η χώρα στο Ευρώ.

Τόνισε επίσης την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της φοροδιαφυγής και της σημασίας που έχει να πληρώνουν όλοι τους φόρους τους.

Όσο είστε συνεπείς στις υποχρεώσεις σας, η Ευρώπη θα σας στηρίζει» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλιου.

Αναφέρθηκε στις αποφάσεις που ελήφθησαν στην ΕΚΤ, οι οποίες θα βοηθήσουν και την Ελλάδα, ενώ ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο θα παρουσιάσει τη μεσοπρόθεσμη έκθεσή του για την περαιτέρω τραπεζική ένωση της Ευρωζώνης, ενώ η τελική έκθεση θα είναι έτοιμη το Δεκέμβριο

Η επίσκεψη του προέδρου της ΕΕ εντάσσεται στο πλαίσιο της στήριξης που δείχνουν στη χώρα κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες το τελευταίο διάστημα, καθώς η Αθήνα ετοιμάζεται να λάβει ένα ακόμη σκληρό πακέτο μέτρων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής κι ενώ κλιμακώνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις.

Έχουν προηγηθεί οι επισκέψεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και -σε μια ένδειξη ενεργού αμερικανικού ενδιαφέροντος- του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έχει συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Δεν συναντήθηκε με Τσίπρα

Ο πρόεδρος της ΕΕ δεν συναντήθηκε τελικά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, παρά το σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του κόμματος.

Από την πλευρά του Ευρωπαίου αξιωματούχου, έγινε επίκληση του σφικτού προγράμματός του, καθώς ο Χέρμαν βαν Ρομπάι αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά μεταβαίνει στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι.
Αντιδράσεις από τα κόμματα

Σχολιάζοντας τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Δεν αποτελεί πλέον είδηση ότι σε μία ακόμα συνάντηση με ευρωπαίο αξιωματούχο ο κ. Σαμαράς δεν διεκδίκησε τίποτα και αρκέστηκε να επαναλαμβάνει μονότονα ότι θα τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις του μνημονίου, που αποδεδειγμένα καταστρέφουν την κοινωνία και τη χώρα.»

Το ΚΚΕ από την πλευρά του είπε ότι η στήριξη που παρέχουν αξιωματούχοι και κυβερνήσεις της ΕΕ στην κυβέρνηση είναι στήριξη στα νέα βάρβαρα μέτρα που συναποφασίζουν.

«Για αυτό το όχι που πρέπει να πει δυνατά ο λαός για να έχει νόημα και ουσία πρέπει να συνοδεύεται με το όχι στην ΕΕ και τέλος στις θυσίες για την καπιταλιστική κερδοφορία».

ΔΟΛ

One thought on “Άμεση αποδέσμευση της επόμενης δόσης για την ανάπτυξη ζήτησε ο Α.Σαμαράς”
  1. Σαμαρά αλλά έλεγες προεκλογικά και αλλα κανείς δυστυχώς αυτή είναι η ελλάδα τις ανάπτυξης σε ερωτώ ένας συνταξιοχους τον 345€ βούλιαξε την χώρα άντε……συνένοχοι Βενιζέλος και Κουβέλης γεράκια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.