Δεν σφράγισαν εστιατόριο, αν και οι υγειονομικές αρχές είχαν σημειώσει επανειλημμένες υγειονομικές παραβάσεις

Ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή επέβαλε το τριμελές πλημμελειοδικείο Κοζάνης στο δήμαρχο Κοζάνης, σε δύο αντιδημάρχους, στην επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και σε δύο δημοτικούς συμβούλους.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες για «παράβαση καθήκοντος» και τους καταδίκασε, επειδή ως μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής έκαναν τα …στραβά μάτια και δεν έκλεισαν κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για το οποίο οι υγειονομικές αρχές είχαν καταλογίσει επανειλημμένως υγειονομικές παραβάσεις.

Την καταδίκη επέβαλε την περασμένη Τρίτη 4 τρέχοντος το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε ένοικος της πολυκατοικίας που στεγάζεται το εν λόγω κατάστημα εστίασης, επί της οδού Φιλίππου Β΄ στην πόλη της Κοζάνης. Ειδικότερα καταδικάστηκαν με ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή οι: Λάζαρος Μαλούτας δήμαρχος Κοζάνης, Βαγγέλης Καραπάτσιος αντιδήμαρχος, Παρθένα Τουμπουλίδου αντιδήμαρχος, Άννα Νανοπούλου δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θεόδωρος Θεοδωρίδης δημοτικός σύμβουλος, πρώην αντιδήμαρχος και διευθύνων σύμβουλος ΔΕΠΕΠΟΚ και Στέλλα Ρουσιάδου Καλογερίδου δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης.

Η δικαστική περιπέτεια ξεκινά αρκετά χρόνια νωρίτερα, καθώς από το 2009 και εντεύθεν η διεύθυνση υγειονομικής υπηρεσίας Κοζάνης καταλόγισε τουλάχιστον τρεις φορές διάφορες υγειονομικές παραβάσεις για ηχορύπανση, παραβίαση ωραρίου κ.λ.π. Οι υποθέσεις έφτασαν στην τότε δημαρχιακή επιτροπή (νυν Επιτροπή Ποιότητας) του δήμου Κοζάνης, στην οποία προεδρεύει ο δήμαρχος και είναι μέλη όλοι οι προαναφερθέντες. Η επιτροπή αντί να αποφασίσει το κλείσιμο του εν λόγω καταστήματος, ως όφειλε από το νόμο, δεν το έπραξε, αντιθέτως επέδειξε αδικαιολόγητη και ανεξήγητη ανοχή.

Μπροστά στην ατιμωρησία του παρανομούντος καταστηματάρχη και στην αδράνεια των δημοτικών αρχόντων, ένοικος της πολυκατοικίας κατέθεσε μήνυση στις 8/2/2010 εναντίον των μελών της δημαρχιακής επιτροπής, δηλαδή του δημάρχου, των δύο αντιδημάρχων, της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και των δύο δημοτικών συμβούλων.

Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο του τριμελούς πλημμελειοδικείου Κοζάνης την περασμένη Τρίτη. Τους κατηγορούμενους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπησε η νομική σύμβουλος του δήμου Κοζάνης, χωρίς οι ίδιοι να παραστούν και να απολογηθούν, προκειμένου να αιτιολογήσουν την αδράνειά τους και τη μη εφαρμογή των προβλεπομένων από το νόμο ενεργειών τους. Πάντως, οι εξηγήσεις που έδωσε η νομική σύμβουλος προφανώς δεν έπεισαν το δικαστήριο, το οποίο καταδίκασε τους κατηγορούμενους σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή.

Να σημειωθεί ότι η νομική υπηρεσία του δήμου Κοζάνης πρόκειται να ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης. Πάντως, εάν τελεσιδικίσει η απόφαση και καταδικαστούν από το εφετείο ή ακόμη και από τον Άρειο Πάγο, όπου μπορούν να προσφύγουν, τότε σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων, τίθεται θέμα έκπτωσης από τα αξιώματα που κατέχουν οι αιρετοί.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.