Η τεχνολογία του «νέφους» οδηγεί σε απόσυρση τα πανίσχυρα μηχανήματα

http://static.doldigital.net/webstatic/0C0E089AB02930E60675FB6F34CA943B.jpgΚάποτε το παιχνίδι στην πληροφορική παιζόταν στο πεδίο της υπολογιστικής ισχύος. Οσο πιο «δυνατά» μηχανήματα είχε κάποιος τόσο πιο αποτελεσματικά διεκπεραίωνε τις εργασίες του. Στον δε κόσμο των επιχειρήσεων η επένδυση σε όλο και πιο ακριβά μηχανήματα θεωρούνταν εχέγγυο επιτυχίας. Σήμερα όμως υπάρχει το «σύννεφο».

Τα δεδομένα δεν αποθηκεύονται σε σκληρούς δίσκους αλλά σε απομακρυσμένα δίκτυα, εξαλείφοντας την ανάγκη για αγορά πανάκριβου εξοπλισμού.

Ο καθένας αγοράζει μόνο ό,τι χρησιμοποιεί, όπως ακριβώς γίνεται με το ρεύμα: πληρώνουμε ό,τι καταναλώνουμε, χωρίς να έχουμε στο σπίτι μας… εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας.

Το cloud computing – «υπολογιστική νέφους» στα ελληνικά – αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα της πληροφορικής. Ολοι οι ισχυροί παίκτες της αγοράς (Amazon, Microsoft και Apple) έχουν δημιουργήσει τις δικές τους πλατφόρμες στο «σύννεφο», προσφέροντας πληθώρα λύσεων για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Η εταιρεία ερευνών Forrester προβλέπει ότι ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς του cloud computing θα αγγίξει τα 241 δισ. δολάρια το 2020. Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη το γεγονός ότι η Amazon, «βασίλισσα» στις πωλήσεις βιβλίων στο Ιντερνετ, ρίχνει τώρα όλο το βάρος της στο «σύννεφο».

Ηδη πολλοί επωφελούνται της νέας τεχνολογίας. Κάθε μέρα που περνά η Climate Corporation, μια νεοσύστατη εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, εκτελεί πάνω από 10.000 προσομοιώσεις για τον καιρό των προσεχών δύο ετών σε ένα εκατομμύριο γεωγραφικά σημεία των ΗΠΑ. Κατόπιν συνδυάζει τα στοιχεία αυτά με δεδομένα για τη δομή του εδάφους στην εκάστοτε περιοχή και συντάσσει εκθέσεις βάσει των οποίων ασφαλίζονται οι καλλιέργειες χιλιάδων αγροτών.

Η Cue, μια άλλη αμερικανική εταιρεία, σαρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια emails, ενημερώσεις στο facebook και ηλεκτρονικά αρχεία, προκειμένου να προσφέρει στους χρήστες της ένα πλήρες προφίλ των ανθρώπων που τους ενδιαφέρουν. Παράλληλα, τους υπενθυμίζει ότι πρέπει να πάνε στο σπίτι τους για να παραλάβουν ένα δέμα και στέλνει αυτόματα μήνυμα στο πρόσωπο που πρόκειται να συναντήσουν, ενημερώνοντάς το για την ακριβή ώρα άφιξης!

Οι εταιρείες αυτές έχουν κάτι κοινό: και οι δύο εκτελούν εργασίες που πριν από δέκα χρόνια θα ήταν αδύνατον να διεκπεραιώσουν χωρίς να έχουν επενδύσει μια περιουσία σε πληροφορικά συστήματα.

Καμία από τις δύο, όμως, δεν διαθέτει ανάλογη υποδομή. Δεν έχουν παρά ελάχιστους υπολογιστές, σαν αυτούς που οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας.

Χιλιάδες επιχειρήσεις ενοικιάζουν σήμερα αποθηκευτικό χώρο (και χρόνο) δεδομένων στους σέρβερ της Amazon, χρησιμοποιώντας την υπηρεσία Amazon Web Services, το κόστος της οποίας είναι απειροελάχιστο μπροστά στα χρήματα που θα απαιτούνταν για την αγορά υπολογιστών.

«Εχω 10 μηχανικούς, αλλά χωρίς την Amazon σας εγγυώμαι ότι θα είχα ανάγκη από 60», δήλωσε στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο 20χρονος Ντάνιελ Γκρος, ιδρυτής της Cue. Η εταιρεία του πληρώνει περίπου 100.000 δολάρια τον μήνα για να χρησιμοποιεί το «σύννεφο» της Amazon, ενώ – σύμφωνα με τον ιδρυτή της – θα χρειαζόμασταν «δύο εκατομμύρια δολάρια για να κάνουμε τη δουλειά μόνοι μας».

Οι εφαρμογές της «υπολογιστικής νέφους» στα emails και στην ανταλλαγή φωτογραφιών

Το cloud computing υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια. Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε καθημερινά τις υπηρεσίες του – κι ας μην το ξέρουμε. Τα emails που έχουμε σε υπηρεσίες όπως το Gmail, το Yahoo! και το Hotmail βασίζονται στην τεχνολογία του «νέφους». Το ίδιο και πλατφόρμες όπως το Flickr και το Dropbox, μέσω των οποίων οι χρήστες αποθηκεύουν αρχεία.

Μια αντίστοιχη πλατφόρμα είναι το Instagram, η οποία χρησιμεύει στην ανταλλαγή φωτογραφιών. Η εταιρεία, η οποία απασχολεί 12 εργαζόμενους και πουλήθηκε στο facebook προς ένα δισ. δολάρια 19 μήνες μετά την ίδρυσή της, γλίτωσε τα έξοδα και τον κόπο να δημιουργήσει τους δικούς της σέρβερ, επενδύοντας στο «σύννεφο».

Το ίδιο έκανε και το EdX, η διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και του Χάρβαρντ, το οποίο χρησιμοποίησε την υποδομή του Amazon για να προσφέρει μαθήματα σε περισσότερους από 120.000 φοιτητές.
Σήμερα περισσότερες από 185 κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ παρέχουν μέρος των υπηρεσιών τους μέσω του cloud computing.

«Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που είναι τόσο σημαντική και θεμελιώδης όσο ήταν η στροφή προς τον ηλεκτρισμό», δήλωσε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο Αντριου Τζέσι, επικεφαλής του Amazon Web Services.

MΑΧΗ ΓΙΓΑΝΤΩΝ Το εγχείρημα της Amazon – που εκτιμάται ότι θα της αποφέρει 1 δισ. δολάρια – είναι μόνον η αρχή της μάχης μεταξύ των γιγάντων του Διαδικτύου για τον έλεγχο της αγοράς του cloud computing.

Τον περασμένο Ιούνιο η Google παρουσίασε μια υπηρεσία παρόμοια με το Amazon Web Services, την οποία ονόμασε Google Cloud Platform. Η Microsoft δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια, δημιουργώντας την υπηρεσία Windows Azure.

Οι ενστάσεις
Ορισμένοι διατυπώνουν ενστάσεις για τη χρήση του cloud computing. Η κυριότερη αφορά στην ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών και στην προστασία της ιδιωτικότητάς τους.

Σε περίπτωση ηλεκτρονικής επίθεσης στους σέρβερ που φιλοξενούν τα δεδομένα, υπάρχει κίνδυνος να διαρρεύσουν τα αρχεία που φυλάσσονται εκεί.

TA NEA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.