Διαβάστε τη θέση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου…

Ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του για την δρομολογούμενη, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συγχώνευση του Φ.Δ. Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου με τον Φ.Δ. Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων-Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου, η οποία θίγει καίρια το Δήμο Γρεβενών.

Αντίθεση την οποία κατέθεσε στον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Καλαφάτη, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί του παρουσία και του Βουλευτή Γρεβενών κ. Κοψαχείλη.

Συγκεκριμένα οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ στο σχέδιο συγχώνευσης των δύο ΦΔ φρόντισαν να συμπεριλάβουν και τη μεταφορά της έδρας του νέου σχήματος στα Ιωάννινα από το Σπήλαιο Γρεβενών, όπου βρίσκεται σήμερα (έστω και στα χαρτιά). Η κατάφορη αυτή αδικία σε βάρος των Γρεβενών δεν μπορεί να συνεχισθεί και δεν γίνεται αποδεκτή από την τοπική κοινωνία, αλλά και τις αρχές που την εκπροσωπούν. Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί και δεν σκοπεύουμε να το ξαναζήσουμε.

Η ισορροπία που επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό με τη συγχώνευση των δύο Εθνικών Δρυμών, βασισμένη κατά κύριο λόγο στη μεγαθυμία των Γρεβενιωτών, καλό είναι να μη διαταραχθεί για το καλό όλων των πλευρών και ιδιαίτερα για την αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Βόρειας Πίνδου και των δυνατοτήτων ανάπτυξης που αυτή διαθέτει. Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο τα δίκαιά μας, γιατί πιστεύουμε ότι οι δρομολογούμενες ενέργειες είναι στην κατεύθυνση της αποδυνάμωσης και απαξίωσης του ρόλου των Φορέων.

Για τους παραπάνω λόγους και σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου που εξέδωσε μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου στις 6 Σεπτεμβρίου 2012, ο  Δήμαρχος  Γρεβενών κ. Κουπτσίδης ζητεί από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ την ακύρωση της δρομολογούμενης συγχώνευσης των δύο Φ.Δ. και την παραμονή του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου με τη σημερινή του μορφή και περιοχή αναφοράς. Προτείνει ως εναλλακτική λύση να γίνει συγχώνευση φορέων μόνο σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας

 

Ο Δήμαρχος Γρεβενών και Μέλος του Δ.Σ. του

Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου

Δημοσθένης Κουπτσίδης

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου για το θέμα γράφει:

Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου κατά την συνεδρίασή του, στις 3-9-2012, συζήτησε διεξοδικά το θέμα των δρομολογούμενων συγχωνεύσεων και καταργήσεων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και συγκεκριμένα την πρόταση του ΥΠΕΚΑ περί συγχώνευσης του Φ.Δ. Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου με τον Φ.Δ. Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων-Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου.

Το Συμβούλιο του ΦΔ ομόφωνα εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στη γενικότερη λογική και πολιτική των συγχωνεύσεων και καταργήσεων ΦΔΠΠ, αλλά και στην ειδικότερη της συγχώνευσης του Φ.Δ. Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου με τον Φ.Δ. του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων-Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου. Ιδιαίτερα τονίσθηκε ότι:

Το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου αποτελεί ήδη προϊόν συγχώνευσης των Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου (Βάλια Κάλντα) με αποτέλεσμα την δημιουργία της μεγαλύτερης χερσαίας Προστατευόμενης Περιοχής της χώρας, με έκταση που προσεγγίζει τα 2.000.000 στρέμματα. Τα πολλαπλά προβλήματα και αρρυθμίες από την πρώτη αυτή συγχώνευση έχουν σήμερα, μετά από πέντε έτη, σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί, με επίπονη όμως προσπάθεια, προσεκτική και ισορροπημένη λειτουργία και δράση του ΦΔ.

Η νέα συγχώνευση του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου με το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα και οξύτερα προβλήματα, που θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να γεφυρωθούν και αμβλυνθούν. Οι δύο περιοχές δεν αποτελούν φυσική γεωγραφική συνέχεια και δεν παρουσιάζουν, παρά τον ορεινό χαρακτήρα τους, συνάφεια ως προς τα προστατευταία αντικείμενα. Η κάθε μία έχει τις ιδιαιτερότητές της, απαιτεί διαρκή εμπεριστατωμένη παρακολούθηση και αποτελεσματική φύλαξη, η οποία όπως είναι φυσικό δεν θα μπορεί εύκολα να ασκηθεί σε μία αχανή έκταση, που θα προσεγγίζει τα 3.000.000 στρέμματα. Το νέο διοικητικό σχήμα με τα σημερινό, αλλά και διπλάσιο στελεχικό δυναμικό, δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του και έτσι η όλη προσπάθεια θα οδηγηθεί σε ναυάγιο. Αυτό ελπίζουμε πως δεν το επιθυμεί κανείς και σίγουρα δεν το επιθυμούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χρηματοδοτούν αποκλειστικά το έργο των ΠΠ.

Σε ό,τι αφορά στο νέο διοικητικό σχήμα, η χωρική αρμοδιότητά του θα εκτείνεται σε τρεις διοικητικές περιφέρειες – Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας – καθιστώντας την λειτουργία, αλλά και την τοπική εκπροσώπηση σε αυτό, ιδιαιτέρως προβληματική. Η δε σύγκληση του ΔΣ και δημιουργία απαρτίας θα αποτελεί τιτάνιο έργο για τον εκάστοτε πρόεδρο.

Επιπλέον οι δύο Φορείς Διαχείρισης έχουν σήμερα μεγάλη διαφορά στην οργάνωσή τους και στην εμπειρία εφαρμογής διαχειριστικών δράσεων στην περιοχή ευθύνης τους, καθώς ο ΦΔ Τζουμέρκων είναι νεοσύστατος ενώ ο ΦΔ Βόρειας Πίνδου, λειτουργεί στελεχωμένος από το 2007. Οι καθυστερήσεις στην άσκηση αποτελεσματικής διαχείρισης, προκειμένου το νέο σχήμα να ισορροπήσει και να βρει ικανοποιητικό διαχειριστικό και διοικητικό ρυθμό, αναμένεται να είναι μεγάλες, με τελικό αποτέλεσμα την υποβάθμιση, τόσο των ασκούμενων διαχειριστικών δράσεων, όσο και του προστατευταίου αντικειμένου.

Με βάση όσα σε συντομία αναφέρθηκαν, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φ.Δ. Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου ομόφωνα ζητεί από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ την ακύρωση της δρομολογούμενης συγχώνευσης των δύο Φ.Δ. και την παραμονή του Φ.Δ. Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου με τη σημερινή του μορφή και περιοχή αναφοράς, στην οποία περιέχονται δύο Εθνικοί Δρυμοί, έντεκα περιοχές του δικτύου Natura 2000 και ένα Γεωπάρκο. Ο μοναδικός αυτός φυσικός πλούτος, συνοδευόμενος από σπουδαία παράδοση και πλούσιο πολιτισμό, πρέπει να προστατευθεί, αναδειχθεί και προβληθεί κατάλληλα. Αυτό αποτελεί αδιαπραγμάτευτο αίτημα των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των ευρύτερων περιοχών, για το λόγο αυτό το ΔΣ ζητεί από τους Δημάρχους των περιοχών και των δύο Εθνικών Πάρκων να τοποθετηθούν επίσημα επί του θέματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.