http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/2CF7483FA2E6C012BC18EB1AD0970A0E.jpgH ραγδαία πτώση της τιμής της μετοχής της Facebook Inc., που έχει χάσει περισσότερο από τη μισή της αξία μέσα σε τρεισήμισι μήνες ανάγκασε την Τρίτη τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τον ιδρυτή του κολοσσού της κοινωνικής δικτύωσης, να ανακοινώσει ότι δεν σκοπεύει να πουλήσει το δικό του μερίδιο για έναν χρόνο ακόμα.

Η κίνηση του νεαρού Ζούκερμπεργκ, που τον Φεβρουάριο του 2004 δημιούργησε το Facebook και τον Μάιο του 2012 το είδε να εισέρχεται θριαμβευτικά ως πανίσχυρη εταιρεία στον δείκτη Nasdaq στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, λειτούργησε ως ένα προσωρινό ανάχωμα στην κατάρρευση της μετοχής.

Νωρίτερα την Τρίτη η μετοχή της Facebook Inc. είχε φτάσει στα ιστορικά της χαμηλά, διαπραγματευόμενη στα 17,55 δολάρια. Στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας της στον Nasdaq, στις 18 Μαΐου 2012, η μετοχή βρισκόταν στα 38 δολάρια. Τελικά η παρέμβαση του Ζούκερμπεργκ ο οποίος είναι κάτοχος 444 εκατ. μετοχών, ανέκοψε την πτώση και η τιμή έκλεισε στα 17,73 δολάρια.

Η κατάρρευση της μετοχής οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Πολλοί μιλούν για «φούσκα» καθώς είχαν υπερεκτιμηθεί τα προβλεπόμενα έσοδα του Facebook από τις διαφημίσεις και από την κινητή τηλεφωνία – ήδη από τα τέλη Μαΐου, η «Wall Street Journal» χαρακτήριζε την είσοδο της Facebook Inc. στο Χρηματιστήριο ως «φιάσκο».

Αλλοι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι η μετοχή πέφτει αφού περνούν η μία μετά την άλλη οι προθεσμίες που περιόριζαν τους αρχικούς επενδυτές – μεταξύ αυτών και τον ίδιο τον Ζούκερμπεργκ – από το να πωλούν τα μερίδιά τους. Τον Αύγουστο για παράδειγμα, ο Πίτερ Τίελ, από τους πρώτους επενδυτές του σχήματος, προχώρησε στην εκποίηση 20,1 εκατ. μετοχών.

Στις 29 Οκτωβρίου λήγει το χρονικό εμπάργκο που έχουν οι υπάλληλοι του Facebook να πουλήσουν τις δικές τους μετοχές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.