Στον «αέρα» η εξεταστική

http://img.protothema.gr/8DB2B1C748D1C38EBD42C1E620B898B7.jpgΟι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των Πανεπιστημιακών «φρενάρουν» την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, η οποία σταματά πριν καλά – καλά αρχίσει, τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι καθηγητές των ΤΕΙ πραγματοποιούν πενθήμερη αποχή από τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα από τις 10 έως και τις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια ημέρα θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Σε μαραθώνια συνεδρίασή της η εκτελεστική γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μελών ΔΕΠ αποφάσισε να προτείνει στους συλλόγους της 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των κινητοποιήσεων.
Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Τρίτη , όπου οι πανεπιστημιακοί θα αποφασίσουν για τη μορφή και τη συγκεκριμενοποίηση των κινητοποιήσεων τους.
Ηδη, πάντως η ΠΟΣΔΕΠ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις 11 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Συντάγματος, στις 8 το βράδυ. Και η ΟΣΕΠ των ΤΕΙ, σε ανακοίνωσή της καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Τα μέλη της ΠΟΣΔΕΠ δηλώνουν ότι «οι προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών για τις νέες μειώσεις των αποδοχών των πανεπιστημιακών κατά 17,5% μεσοσταθμικά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές αφού έχουμε ήδη υποστεί μειώσεις 25% από το 2008.

Είναι άδικες και δεν αντιστοιχούν στο λειτούργημα και το έργο που καλούνται να επιτελέσουν στην ελληνική κοινωνία οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι. Οδηγούν σε αποδοχές αναξιοπρεπείς και αναντίστοιχες των άλλων ειδικών μισθολογίων. Επί πλέον είναι αναποτελεσματικές, κινούνται στο αδιέξοδο πλαίσιο της προσπάθειας υπέρβασης της οικονομικής κρίσης αποκλειστικά με περιοριστικές πολιτικές λιτότητας».

Οι πανεπιστημιακοί αντιπροτείνουν την επιστροφή για όλα τα ειδικά μισθολόγια στο επίπεδο των αποδοχών του 2001 και την άμεση έναρξη της συζήτησης για ενιαίο ειδικό μισθολόγιο όλων των λειτουργών του δημοσίου το οποίο όμως δεν έγινε αποδεκτό από τον Υπουργό Οικονομικών.

Σήμερα πάντως πραγματοποιείται Σύνοδος πρυτάνεων, κατά τη διάρκεια των εργασιών της οποίας θα συζητηθεί το φλέγον θέμα της εκλογής νέων Συμβουλίων Διοίκησης. Η αυριανή πρώτη Σύνοδος των πρυτάνεων για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, συμπίπτει με τα οξυμμένα προβλήματα των Πανεπιστημίων και κυρίως το θέμα της εφαρμογής του νόμου, αλλά και τα προβλήματα που μαστίζουν τα Πανεπιστήμια, λόγω περιορισμένων κονδυλίων.

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.