Στην “τσιμπίδα” της εφορίας έπεσαν τουλάχιστον 63.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, που δεν είχαν καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας το 2011 και δήλωσαν το αυτοκίνητό τους κανονικά στη φορολογική δήλωση. Το υπουργείο Οικονομικών με τον φόβο ότι εντός του 2012 αυτός ο αριθμός μπορεί να έχει αυξηθεί, ετοιμάζει σαρωτικούς ελέγχους και εξετάζει το ενδεχόμενο να δίνεται χρηματικό bonus για τις κλήσεις που θα δίνουν οι τροχονόμοι, το οποίο θα πηγαίνει στο ταμείο της Τροχαίας.

Διασταυρώσεις όμως είναι σε εξέλιξη και για τα ανασφάλιστα οχήματα. Από τα 8 εκατ οχήματα που κυκλοφορούν, ασφαλιστικά καλυμμένα είναι μόλις τα 5,8 εκατ. Για ορισμένα κρατικά οχήματα υπάρχει εξαίρεση, όμως η ουσία είναι ότι για περίπου 1,5 με 2 εκατ αυτοκίνητα, δεν έχουν καταβληθεί τα ασφάλιστρα. Η οικονομική ζημιά για ασφαλιστικές εταιρίες και δημόσιο είναι μεγάλη καθώς από ένα μέσο ασφάλιστρο, ύψους 300 ευρώ το χρόνο, το 10% θα πήγαινε στο κράτος ως φόρος.

Δηλαδή για περίπου 2 εκατ ανασφάλιστα, μια ελάχιστη απώλεια για το δημόσιο είναι του ύψους των 60 εκατ ευρώ. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία εδώ και μήνες μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και ασφαλιστικών εταιριών ώστε να εντοπιστούν, μέσω των διασταυρώσεων, οι κάτοχοι των ανασφάλιστων οχημάτων.

Ακόμη δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία, πάντως απόφαση του υπουργείου είναι αυτοί οι ιδιοκτήτες όχι μόνο να πληρώσουν τα ασφάλιστρά τους αλλά και να καταβάλουν παράβολο ύψους 250 ευρώ. Τον κώδωνα του κίνδυνου κρούει και το επαγγελματικό επιμελητήριο που χαρακτηρίζει τα ανασφάλιστα οχήματα κινούμενες βόμβες.

Megatv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.