Σήμερα το απόγευμα στο Βερολίνο

http://img.protothema.gr/C6B264B2207EDC0CE9ED15DCC3A282A3.jpgΟ Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται να έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους προκατόχους του. Στο Βερολίνο λέγεται ότι ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε τον συμπαθεί σε αντίθεση για παράδειγμα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου που δεν ήθελε να τον δει ούτε στα μάτια του.

Από το Βερολίνο αλλά και από το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών λένε ότι ο γερμανός ιέραξ της οικονομίας κατά την διάρκεια της πρώτης συνάντησης που είχε με τον έλληνα υπουργό των Οικονομικών στο πρώτο του Eurogroup τον Ιούλιο εκτίμησε την στάση του και τις θέσεις του σχετικά με την ελληνική οικονομία.

Το μότο του έλληνα υπουργού «πρώτα κάνουμε και μετά ζητάμε» φαίνεται τότε να ικανοποίησε τον κ. Σόιμπλε.

Ανεξάρτητα εάν η συμπάθεια είναι πραγματική ή όχι θα φανεί το απόγευμα της Τρίτης, όταν ο Γιάννης Στουρνάρας ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών που θα έχει στην γερμανική πρωτεύουσα με τον κ. Σόιμπλε, τον κ. Βεστερβέλε και τους στενούς τους συνεργάτες. Πρόκειται για μια συνάντηση που θα συζητηθούν όλα τα μείζονα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας. Η σούπερ δόση, η ύφεση και τα μέτρα ίσως και (δειλά -δειλά) το θέμα της επιμήκυνσης.

Από τα σημαντικότερα ζητήματα που θα θέσει ο Γιάννης Στουρνάρας θα είναι επίσης η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρική τράπεζας τον Μάιο να σταματήσει την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Η απόφαση αυτή ελήφθη από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι καθώς ακολουθώντας το καταστατικό της η Ευρωτράπεζα διέκοψε την πρόσβαση των υπο-κεφαλαιοποιημένων ελληνικών τραπεζών στο βασικό μηχανισμό αναχρηματοδότησης της.

Οι “στρόφιγγες” του δανεισμού θα ανοίξουν ξανά μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ αυτές θα χρηματοδοτούνται στο μεταξύ από τον μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) με ιδιαίτερα όμως αυξημένο με κόστος.

Προφανώς ο κ . Στουρνάρας θέλει να τονίσει τους μεγάλους κίνδυνους που ενέχει μια ενδεχόμενη καθυστέρηση της σούπερ δόσης των 32 δισ. εύρω καθώς από αυτή εξαρτάται άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Όσο η δόση καθυστερεί άλλο τόσο η ΕΚΤ δεν μπορεί να ανοίξει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης.

Ο Γιάννης Στουρνάρας εξηγεί ότι «στην συνάντηση θα τεθεί το θέμα της ύφεσης που επηρεάζει άμεσα την ίδια την κοινωνία την αγορά» και θα τονίσει ότι «πρέπει σύντομα να αλλάξει το μοντέλο της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής».

Επιπλέον, θα τονίσει ότι «πέρα από την ύφεση η οποία όσο διογκώνεται (περί το 7% υπολογίζεται φέτος) φέρνει νέα μέτρα, η τρόικα αυγατίζει τις περικοπές δαπανών αμφισβητώντας την δυνατότητα της Ελλάδας να πατάξει την παραοικονομία, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή»

Ο Γιάννης Στουρνάρας γνωρίζει ότι (η μάλλον δεν γνωρίζει) για το τι θα γίνει αν επιβεβαιωθούν το τελευταίο 4μηνο του 2012 οι αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού έναντι του μνημονιακού στόχου ή τι θα γίνει με τα σχεδόν 7 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών που «λιμνάζουν» από την προηγούμενη Άνοιξη. Η τρόικα έχει δεχθεί και στο παρελθόν αποκλίσεις στο έλλειμμα, αλλά ως «αντάλλαγμα» ζητούσε πρόσθετα μέτρα τα επόμενα χρόνια… Και αυτό ακριβώς θέλει να αποφύγει ξεκαθαρίζοντάς το από τώρα.

Ο κ. Στουρνάρας πιστεύει ότι «μόνο μία δυναμική κινητοποίηση του ΣΔΟΕ, των δικαστικών αρχών και όλου του φοροεισπρακτικού μηχανισμού μπορεί να φέρει τη λύση για να κλείσει «ανώδυνα» η φετινή τρύπα αλλά και να δοθεί δείγμα προθέσεων στις δανειστές οι οποίοι τώρα ή αργότερα -στην επόμενη αναθεώρηση- θα πρέπει να εκτιμήσουν ξανά το πακέτο των μέτρων».

Επιπρόσθετα θα τονίσει όπως λέει ο ίδιος στον κ. Σόιμπλε ότι «πρέπει να σταματήσουν επιτέλους οι δηλώσεις κορυφαίων γερμανών αξιωματούχων περί εξόδου της χώρας από το ευρω καθώς δημιουργείται σημαντική αβεβαιότητα στις αγορές.

Η συνάντηση Σόιμπλε – Στουρνάρα θα γίνει τρεις μέρες πριν από την άφιξη του υψηλόβαθμου κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα και δέκα μέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Λευκωσίας. Επίσης λίγες ημέρες μετά στις 13 Σεπτεμβρίου ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, θα έλθει στην Αθήνα για να συναντήσει τον έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Γιώργος Ι. Δημητρομανωλακης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.