Νέα σενάρια για το Grexit

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/C3AEBDFBACF5E14E8A4854353DA68834.jpgΟι αμερικανικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, στο πλαίσιο των σεναρίων που εξετάζουν για το ευρώ, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Bank of America-Merrill Lynch θα μπορεί να γεμίζει φορτηγά με μετρητά και να στείλει στα ελληνικά σύνορα, ώστε οι πελάτες της στην Ελλάδα να μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν υπαλλήλους και προμηθευτές σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμη ρευστότητα στη χώρα.

Η Ford φέρεται να έχει προχωρήσει σε λογισμικές μετατροπές στους υπολογιστές ώστε να μπορεί άμεσα να χειριστεί ένα νέο ελληνικό νόμισμα για τη χώρα μας.

Επίσης, η JPMorgan Chase φέρεται να έχει ήδη δημιουργήσει νέους λογαριασμούς για διάφορες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ώστε να μπορεί άμεσα να γίνει χρήση τους αν αλλάξει νόμισμα η Ελλάδα.

«Είναι ασφαλές να πεις ότι οι περισσότερες εταιρείες ετοιμάζονται», λέει στην εφημερίδα το στέλεχος της ιδιωτικής εταιρείας συμβούλων Corporate Executive Board, Πολ Ντένις.

«Δεκαπέντε μήνες πριν όταν αρχίζαμε να το εξετάζουμε αυτό [σ.σ. την ελληνική έξοδο] είπαμε ότι είναι αδιανόητο», σημειώνει στέλεχος της Boston Consulting Group στην Κολονία της Γερμανίας. «Τώρα δεν είναι ούτε αδύνατο ούτε αδιανόητο», προσθέτει.

Τόσο η Boston Consulting Group όσο και η PricewaterhouseCoopers, έχουν αναφερθεί στον χρόνο της ανακοίνωσης μίας πιθανής ελληνικής εξόδου, που θα μπορούσε να γίνει για παράδειγμα το βράδυ μίας Παρασκευής όταν οι αγορές είναι κλειστές.

Σύντομα θα μπορούσε να ακολουθήσει μία τραπεζική αργία, με το χρηματιστήριο και τις περισσότερες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες να είναι κλειστές, ενώ οι νέοι έλεγχοι επί της κίνησης των κεφαλαίων θα καθιστούσαν δύσκολη τη μεταφορά χρημάτων εντός και εκτός της χώρας.

«Εξετάζουμε πολλά σενάρια, μεταξύ των οποίων και εκείνο όπου μία ή περισσότερες χώρες αποφασίσουν να υιοθετήσουν άλλο νόμισμα. Πρακτικά, θα μπορούσαμε να κάνουμε μια αλλαγή σε μία ημέρα ή σε δύο και να προετοιμάσουμε τα συστήματά μας», δήλωσε ο Ρότζερ Γκρίφιθ, επικεφαλής του τμήματος customer risk της MasterCard.

Η στάση των αμερικανικών επιχειρήσεων απέναντι στο ενδεχόμενο ελληνικής ευρωεξόδου έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν, λέει το στέλεχος της Bank of America Merrill Lynch Κάρολ Μπερντ.

«Όταν ξεκινήσαμε να παρέχουμε συμβουλές, ερχόντουσαν για τα δωρεάν σάντουϊτς και τα σοκολατένια μπισκότα», δηλώνει.

«Τώρα, αυτό έχει αλλάξει και ο σχεδιασμός επικεντρώνεται σε τρία βασικά σενάρια, την αποχώρηση μίας μόνο χώρας, πολλών χωρών και τη διάλυση της Ευρωζώνης στο σύνολο της», προσθέτει.

ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.