http://www.mother.gr/Thumbnail.ashx?url=/files/news/images/B3BEB7DC-8768-4138-83EA-3F130A40E571.jpg&width=240Υπάρχουν κάποιες ουσίες που μπορεί να κρύβονται σε προϊόνταν ευρείας κατανάλωσης και τα οποία μπορεί να περιέχουν τοξικές ουσίες, που πρέπει να αποφεύγονται, κυρίως όταν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι.

Η ονομασία τους καταγράφεται στα αγγλικά, επειδή και στα περισσότερα προϊόντα αναγράφοντα στα συστατικά τους έτσι, ώστε να μπορείτε να τις αναγνωρίσετε και να τις αποφύγετε.

BPA ή Bisphenol-A (βισφενόλη Α): κρύβεται στα πλαστικά, από τα μπουκάλια του νερού, ως τα πλαστικά κουταλάκια για τη βρεφική σίτιση! Έρευνες έχουν αποδείξει ότι επηρεάζουν δυσμενώς το ενδοκρινικό σύστημα του ανθρώπου και πυροδοτούν μία σειρά από διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων και των χρωμοσωμικών ανωμαλιών, νευρολογικών λειτουργιών, καρδιαναπνευστικών προβλημάτων κλπ. Πλέον στο εμπόριο κυκλοφορούν προϊόντα BPA free

Phthalates (φθαλικές ενώσεις): βρίσκεται στα παιχνίδια μέχρι τα αδιάβροχα, και από τα σαμπουάν μέχρι τα μανό των νυχιών! Στην πραγματικότητα το ερώτημα δεν είναι στο «που κρύβονται» αλλά στο «που δεν κρύβονται»! Oι κατασκευαστές παιδικών παιχνιδιών έχουν δεσμευτεί ότι θα τις αφαιρέσουν από την παραγωγή τους, αλλά προς το παρόν, αυτό δεν έχει γίνει παντού.

Επιβραδυντικά φλόγας (PDBES): Υπήρχαν περισσότερο στην παραγωγή προϊόντων που έγιναν παλιότερα. Βασικά χρησιμοποιήθηκαν στα ηλεκτρονικά προϊόντα και στους αφρούς. Ενοχοποιούνται για υπερκινητικότητα.

Αρωματικές ουσίες: φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο στις κολώνιες ή στα αρώματα, αλλά σε οτιδήποτε αναδίδει ένα άρωμα. Μπορεί να υπάρχει σε ένα σαμπουάν, σε ένα αφρόλουτρο, στα μωρομάντηλα κλπ. Η νομοθεσία δεν είναι αυστηρή ως προς τις αρωματικές ουσίες, που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες, ή δερματικές παθήσεις.

Parabens: Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τα parabens, που υπάρχουν στα καλλυντικά ως επί το πλείστον,
αλλά και σε ένα ευρύ φάσμα απορρυπαντικών. Τα πιο συνηθισμένα parabens είναι τα butylparaben και isobutylparaben. Ενοχοποιούνται για πρόκληση καρκίνο του μαστού και ορμονικές διαταραχές.

FDMDM υδαντοΐνη : συνήθως υπάρχει στις οδοντόκρεμες και σε κάποιες λοσιόν

PEGs: ακόμα μία ουσία, που βρίσκεται στα είδη προσωπική υγιεινής, όπως σαμπουάν και σαπούνια, που μπορεί να αγοράσετε και για τα παιδιά σας. Εχουν ενοχοποιηθεί για γενετικές ανωμαλίες, γυναικολογικά προβλήματα και καρκίνο.

Χριστίνα Αμερικάνου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.