Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Σχέδιο για την πάταξη της βαρειάς εγκληματικότητας

Σεπτέμβριος 2nd, 2012 by Χρήστος Μίμης

Αποφασισμένη να ανακόψει την ανεξέλεγκτη δράση των συμμοριών με τα καλάσνικοφ, που κάθε χρόνο δολοφονούν με κίνητρο τη ληστεία δεκάδες ανθρώπους στην Αττική, εμφανίζεται η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που έχει αναθέσει σε εξειδικευμένο επιτελείο αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. τη δημιουργία ομάδων ταχείας επέμβασης που θα στελεχώνονται από αστυνομικούς-«ράμπο» με βαρύ οπλισμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στον “Τύπο της Κυριακής” αξιωματούχοι της λεωφόρου Κατεχάκη εκτιμούν ότι από το φθινόπωρο και μετά θα καταγραφεί νέο κύμα βαριάς εγκληματικότητας, κυρίως λόγω της εμβάθυνσης της κρίσης και της επιστροφής του κόσμου στην πρωτεύουσα.

Μέχρι τότε η ηγεσία της Αστυνομίας θα επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να είναι έτοιμες οι ομάδες-κομάντο που θα έχουν ως αποκλειστική αποστολή την εξάρθρωση των οργανωμένων συμμοριών που τον περασμένο χρόνο έγιναν νούμερο ένα πονοκέφαλος για τις διωκτικές αρχές.

Και αυτό διότι αποτελούνται από κακοποιούς που έχουν στα χέρια τους βαρύ οπλισμό (καλάσνικοφ, χειροβομβίδες, εκρηκτικά) που τους κάνει να υπερισχύουν απέναντι στους αστυνομικούς οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις που προσπαθούν να τους καταδιώξουν αναγκάζονται να υποχωρήσουν όταν εκείνοι ανοίγουν πυρ.

Εντυπωσιακό είναι ότι το 2012, σύμφωνα με αναφορές αστυνομικών πηγών, μία στις πέντε ληστείες έγινε με τη χρήση καλάσνικοφ. «Δεν μπορείς να σταματήσεις σπείρα με καλάσνικοφ, όταν οι άνδρες σου έχουν πιστόλια. Όλοι οι αστυνομικοί γνωρίζουν ότι όταν εμπλακούν σε περιστατικό με καλάσνικοφ επιβάλλεται να κάνουν πίσω. Το αποτέλεσμα είναι οι συμμορίες να φεύγουν ανεμπόδιστες», εξηγεί αστυνομική πηγή.

Το «κενό» αυτό προσπαθεί να καλύψει το νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. που θα τοποθετήσει αρχικά τις ομάδες των «ράμπο» στα αστυνομικά τμήματα των περιοχών της Αττικής που έχουν αυξημένη εγκληματικότητα.

Πληροφορίες του «ΤτΚ» αναφέρουν ότι οι άνδρες που θα στελεχώσουν τις δυνάμεις «ταχείας επέμβασης» θα έχουν επιχειρησιακές δυνατότητες ανάλογες εκείνων της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ).

Για το λόγο αυτό προτού βγουν στους δρόμους της Αθήνας θα περάσουν από σκληρή εκπαίδευση στις εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ., όπου θα μάθουν να χειρίζονται σύγχρονα αυτόματα όπλα -ίδιας ισχύος με τα καλάσνικοφ- σε συνθήκες ένοπλης συμπλοκής.

Οι «ράμπο» θα είναι εξοπλισμένοι με ειδικά κράνη, ενώ κάποια από τα όπλα που εξετάζεται να τους διατεθούν είναι τα παρακάτω: υποπολυβόλα MP-5 διαμετρήματος 9 mm με ειδικά πυρομαχικά, υποπολυβόλα UMP, υποπολυβόλα Ρ-90 διαμετρήματος 5,7×28, τυφέκια ΑΚ-47 διαμετρήματος 7,62×39, πολυβόλα FN/MAG διαμετρήματος 7,62×51.

Σκέψεις για λιγότερα αστυνομικά  τμήματα αλλά πιο πολυδύναμα

Την ίδια ώρα, ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας εξετάζουν σχέδιο εξοικονόμησης ένστολου προσωπικού μέσω καταργήσεων αστυνομικών υπηρεσιών και λουκέτων σε αστυνομικά τμήματα.  Βασικός στόχος είναι τα τμήματα να γίνουν λιγότερα αλλά πιο πολυδύναμα. Με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγούν αξιωματούχοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, όχι μόνο θα βγουν στους δρόμους περισσότεροι αστυνομικοί, αλλά θα «συμμαζευτούν» και οι δαπάνες του Σώματος για την ενοικίαση κτιρίων. Μέχρι τις αρχές του νέου έτους υπολογίζεται ότι περίπου 40 αστυνομικά τμήματα της Αττικής θα πάψουν να λειτουργούν και οι ένστολοι που υπηρετούν σε αυτά θα απορροφηθούν στα πολυδύναμα αστυνομικά τμήματα.

Προβληματισμός για την ομάδα  ΔΙ.ΑΣ.

Έντονος είναι ο προβληματισμός στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για το μέλλον της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της έφερε σημαντικά αποτελέσματα στο μέτωπο της εγκληματικότητας.

Οπως είχε γράψει πριν από ένα περίπου μήνα ο «ΤτΚ», ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, έχει δεχτεί εισηγήσεις για την κατάργηση της υπηρεσίας με τη μορφή που έχει σήμερα.

Ειδικότερα, ήδη έχει τεθεί επί τάπητος σχέδιο που προβλέπει την απορρόφηση των μοτοσικλετιστών της ΔΙ.ΑΣ. στα υπό δημιουργία πολυδύναμα αστυνομικά τμήματα. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, η υπηρεσία θα πάψει να είναι αυτοτελής με δικό της διοικητή και αυτόνομο συντονισμό.

Υπάρχουν φωνές στη λεωφόρο Κατεχάκη που εκτιμούν ότι αυτό θα φέρει αυτομάτως περαιτέρω πτώση στην επιχειρησιακή δυνατότητα της ομάδας. «Η ΔΙ.ΑΣ. υποβαθμίστηκε δυστυχώς εκ των έσω. Οι φιλονικίες ανάμεσα σε ανώτερους αξιωματικούς είχαν ως συνέπεια η υπηρεσία να διοικείται από λάθος ανθρώπους και η απόδοσή της να πέσει κατακόρυφα. Αρχισε ξαφνικά να πραγματοποιεί λιγότερους ελέγχους, λιγότερες συλλήψεις και να εμπλέκεται σε λιγότερες καταδιώξεις. Το ορθό, όμως, είναι να κοιτάξουμε να βελτιώσουμε αυτή την εικόνα και όχι να καταργήσουμε μια ομάδα που έχει προοπτικές», αναφέρει με νόημα αξιωματούχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Στο πλαίσιο «υποβάθμισης» της ΔΙ.ΑΣ. εντάσσουν οι ίδιες έγκυρες πηγές την πρόσφατη -κατά την περίοδο των κρίσεων- απομάκρυνση των δύο υποδιοικητών της υπηρεσίας, οι οποίοι κρατούσαν επιχειρησιακά στα χέρια τους την ομάδα. Ο ένας από τους υποδιοικητές μετακινήθηκε στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος και ο άλλος στη Βουλή. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που μέχρι πριν από λίγους μήνες η φυσική ηγεσία της Αστυνομίας πόνταρε πολλά στους μοτοσικλετιστές της ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι θεωρούνταν η αιχμή του δόρατος του Σώματος. Για το λόγο αυτό στο δυναμικό της είχαν προστεθεί 1.000 ακόμα νέοι αστυνομικοί, ενώ έγινε προμήθεια επιπλέον 150 μηχανών μεγάλου κυβισμού και 750 αλεξίσφαιρων γιλέκων.

Από την πλευρά του στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη επισημαίνει ότι καμία απόφαση για το μέλλον της υπηρεσίας δεν θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη, καθώς ο υπουργός κρίνει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι υψίστης σημασίας και θέλει να είναι σίγουρος προτού προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, οι μοτοσικλετιστές θα αξιοποιηθούν και θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

This entry was posted on Κυριακή, Σεπτέμβριος 2nd, 2012 at 16:24 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply