Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε «Γρεβενιώτης»

BBC: Η σκοτεινή πλευρά των παραολυμπιακών αγώνων

Σεπτέμβριος 1st, 2012 by Χρήστος Μίμης

Αίσθηση προκαλεί ρεπορτάζ του BBC για την σκοτεινή πλευρά των αθλητών που παίρνουν μέρος στους Παραολυμπιακούς αγώνες

Σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Matt McGrath μαθαίνουμε ότι ένας στους τρεις παράλυτους αθλητές των Παραολυμπιακών αυτοτραυματίζονται προκειμένου να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής συχνότητας πριν από τους αγώνες!

Ο δημοσιογράφος συνομίλησε με γιατρούς και αθλητές για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα. Αρκετοί από αυτούς παραδέχονται ότι αυτοτραυματίζονται για να προκαλέσουν αύξηση της πίεσης, μια πρακτική γνωστή ως «boosting» ή «ενίσχυση» σε ελεύθερη απόδοση.

Σύμφωνα με την Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή η πρακτική αυτή έχει απαγορεύει από το 1994 γιατί ναι μεν μπορεί να βελτιώσει τις αθλητικές επιδόσεις, λόγω καλύτερης αιμάτωσης των μυών, ταυτόχρονα όμως αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο 36χρονος Καναδός παραπληγικός και αθλητής της αναρρίχηση Brad Zdanivsky αναφέρει χαρακτηριστικά «Υπήρχαν φορές που έκανα έκανα ένα ή δύο γερά ηλεκτροσόκ στο πόδι μου ή το δάχτυλο του ποδιού».

Στους Ολυμπιακούς Αγωνες του Πεκίνου το 17% των αθλητών που συμμετείχαν παραδέχτηκαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει την πρακτική της «ενίσχυσης» αναφέρει έκθεση που πραγματοποίησε η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή

Πιο μεγάλο θεωρεί ότι είναι το ποσοστό ο Δρ Andrei Krassioukov , καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια ο οποίος δεν αποκλείει να φτάνει το 30%.

Το πρόβλημα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί δεδομένου ότι το πόιντ σίστεμ που χρησιμοποιείται για την κατάταξη των αθλητών σε κατηγορίες δεν λαμβάνει υπόψη μετρήσεις της πίεσης και της καρδιακής συχνότητας.

Δεδομένου ότι η πίεση των αθλητών δεν μετράται σε κατάσταση ηρεμίας, και μπορεί να παρουσιάζει μεγάλες φυσιολογικές διακυμάνσεις από άτομο σε άτομο, η πρακτική της «ενίσχυσης» φαίνεται ότι θα συνεχιστεί στο παρασκήνιο των Παραολυμπιακών.

news247.gr

This entry was posted on Σάββατο, Σεπτέμβριος 1st, 2012 at 12:44 and is filed under ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply