Ο προσωπικός υπολογιστής αλλάζει μορφή

Μπορούν τα επερχόμενα Windows 8 να οδηγήσουν τη βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην «PC plus» εποχή; Το μάλλον προφανές, στη φετινή IFA, είναι ότι το λειτουργικό σύστημα που συνετέλεσε τα μέγιστα τα προηγούμενα τριάντα χρόνια στην ολοκλήρωση και την εξάπλωση του προσωπικού υπολογιστή, εμφανίζει τη δυναμική να αλλάξει εκ νέου την εικόνα.

Μετά από μια  δύσκολη διετία σταθερής υποχώρησης μπροστά στο παλιρροϊκό κύμα άφιξης των tablets, οι φορητοί αλλά και οι υπολογιστές γραφείου δανείζονται το βασικό χαρακτηριστικό τους, δηλαδή την οθόνη αφής, μετασχηματίζονται σε υβριδικές συσκευές και εκμεταλλεύονται κάποια από τα πολλά νέα χαρακτηριστικά των Windows 8. Ολοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν να παρουσιάσουν νέες προτάσεις φορητών υπολογιστών και επιτραπέζιων συστημάτων “όλα σε ένα” που απαρνούνται την αναγκαιότητα χρήσης του mouse(pad).

Παράλληλα, η διασύνδεση, η κοινωνική δικτύωση και η εύκολη μεταφορά περιεχομένου από τη μια συσκευή στην άλλη περνά σε πρώτο πλάνο, όπως και η προσωπική παραμετροποίηση, με στόχο ο χρήστης να διαμορφώνει απλά και γρήγορα το δικό του περιβάλλον εργασίας στα μέτρα και τις απαιτήσεις του, έχοντας πρόσβαση σε αυτό μέσα από διαφορετικούς υπολογιστές και φορητές συσκευές.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους φορητούς υπολογιστές στην κατηγορία των ultrabooks, οι υβριδικές προτάσεις της Sony (Vaio Duo 11), της Samsung (Series 5), της Lenovo (Thinkpad X1 Carbon), της Toshiba (Satellite U920t), της Dell (XPS 12 Duo) και της HP (Envy x2) προϊδεάζουν για την απαρχή μιας νέας περιόδου εντεινόμενου ανταγωνισμού και υψηλών προσδοκιών, ενώ την ίδια στιγμή πολλές νέες ταμπλέτες απαντούν στη συχνή ανάγκη ύπαρξης φυσικού πληκτρολογίου.

Παναγιώτης Μαρκίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.