Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Σταυρόλεξο για τρεις

Σεπτέμβριος 1st, 2012 by Χρήστος Μίμης

Σταυρόλεξο για τρεις

Σύνθεση απόψεων προσπαθούν ακόμα να πετύχουν τα επιτελεία των κομμάτων με το υπουργείο Οικονομικών για το πακέτο των περικοπών, ωστόσο παραμένουν επί του παρόντος οι διαφωνίες για το πακέτο των συντάξεων και των προνοιακών επιδομάτων.

Κόκκινη γραμμή σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο κι από τη Δημοκρατική Αριστερά, η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ. Η βασική διαφοροποίηση αφορά στη κατάργηση των δώρων σε όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις που προβλέπει το βασικό σενάριο του οικονομικού επιτελείου, από την οποία προσδοκά 2 δισ. 240 εκατ. ευρώ.

Το σενάριο αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, επιτρέπει να γίνουν μειώσεις 2% έως 10% από τα 1.000 ευρώ και πάνω στο άθροισμα κύριων- επικουρικών συντάξεων, με προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος 640 εκατ. ευρώ.

Το εναλλακτικό σενάριο που προβλέπει τη διατήρηση των δώρων στις συντάξεις, προϋποθέτει τη μείωση έως 25% στις συντάξεις, από τα επίπεδα των 700 ή των 800 ευρώ. Το ακραίο εναλλακτικό σενάριο που έχει στη πρώτη γραμμή της εφεδρείας το υπουργείο Οικονομικών αλλά δεν συζητούν τα κόμματα, προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 1 ή 2 χρόνια.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε δύσκολες αλλά αναγκαίες τις αποφάσεις, επισημαίνοντας ότι η προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης είναι Eυαγγέλιο.

Δημοκρατική Αριστερά και ΠΑΣΟΚ διαφωνούν επίσης στα εξής:

  • Κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, από την οποία το οικονομικό επιτελείο προσδοκά 339 εκατ. ευρώ
  • Αναπροσαρμογή των αναπηρικών επιδομάτων απ’ όπου θα εξοικονομηθούν 272 εκατ. ευρώ
  • Κατάργηση εποχιακών – ειδικών επιδομάτων ανεργίας με προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος 80 εκατ. ευρώ
  • Εφαρμογή ηλικιακών κριτηρίων στο ΕΚΑΣ, απ΄ όπου υπολογίζεται ότι μπορούν να εξοικονομηθούν 114 εκατ. ευρώ.

Δύσκολες χαρακτηρίζει τις επιδιωκόμενες παρεμβάσεις ο υπουργός Οικονομικών, γνωρίζοντας ότι όλο το πακέτο τελεί υπό την έγκριση της Τρόικας, η οποία δεν έχει ακόμα αποφανθεί ούτε για το σχέδιο διαθεσιμότητας, που μπορεί να έχει την έγκριση των κυβερνητικών εταίρων αλλά το αποτέλεσμα της – τόσο δημοσιονομικά όσο και ως προς τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο – θα τεθεί στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ.

Μegatv.com

This entry was posted on Σάββατο, Σεπτέμβριος 1st, 2012 at 17:50 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply