Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε «Γρεβενιώτης»

«Ασπίδα» κατά των εγκεφαλικών η σοκολάτα

Σεπτέμβριος 1st, 2012 by Χρήστος Μίμης

Πέρα από την καρδιά φαίνεται ότι προστατεύει και τον εγκέφαλο

«Ασπίδα» κατά των εγκεφαλικών η σοκολάτα

Καλά τα νέα για τους λάτρεις του γλυκού «πειρασμού», καθώς σύμφωνα με νέα σουηδική μελέτη των ειδικών του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, η σοκολάτα προσφέρει αποτελεσματική προστασία κατά των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος περισσότεροι από 37.000 άνδρες. Φάνηκε λοιπόν, ότι όσοι από αυτούς κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα σοκολάτας αντιμετώπιζαν τον μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ειδικοί της βρετανικής Εταιρείας Εγκεφαλικών ωστόσο έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι τα νέα ευρήματα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελούν δικαιολογία για την υπερκατανάλωση σοκολάτας.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Γλυκιά προστασία

Στο πλαίσιο της σουηδικής μελέτης οι ειδικοί κατέγραψαν τις διατροφικές συνήθειες των εθελοντών. Στη συνέχεια τους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με την ποσότητα σοκολάτας που κατανάλωναν. Στη βάση της «σοκολατένιας» κατάταξης βρίσκονταν εκείνοι που δεν κατανάλωναν καθόλου σοκολάτα, ενώ στην κορυφή της εκείνοι που κατανάλωναν 63γρ. σοκολάτας την εβδομάδα – λίγο περισσότερο δηλαδή από μια μέση πλάκα σοκολάτας.

Συγκρίνοντας την πορεία της υγείας των εθελοντών επί μια δεκαετία και την ποσότητα σοκολάτας που κατανάλωναν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τελικά εκείνοι που έτρωγαν την περισσότερη σοκολάτα αντιμετώπιζαν κατά 17% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Η ευεργετική δράση που προκύπτει από την κατανάλωση σοκολάτας ενδεχομένως να οφείλεται στα φλαβονοειδή που περιέχει» εξηγεί η ερευνήτρια Δρ Σουζάνα Λάρσον.

«Τα φλαβονοειδή φαίνεται να προστατεύουν ακόμη από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων χάρη στις αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους» προσθέτει η ειδικός.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη παρουσιάζεται στο επιστημονικό έντυπο «Neurology».

Ειρήνη Βενιού

This entry was posted on Σάββατο, Σεπτέμβριος 1st, 2012 at 22:19 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!