Από τη δεκαετία του ’70 έχει λειώσει το 40% των κάποτε απέραντων παγωμένων εκτάσεων

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/7A2DAB5DEF78601C3509344C8829DA8C.jpgΟι επιστήμονες προειδοποιούν και οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές τρομάζουν. Ο πάγος στην Αρκτική έχει μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών ενώ η πιθανότητα να εξαφανιστεί εντελώς, σύντομα ενδέχεται να αποτελεί μια τραγική πραγματικότητα. Η μείωση σε σχέση με τη δεκαετία του ’70 φθάνει στο 40% και αποδίδεται από τους επιστήμονες στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Δορυφορικά δεδομένα που δημοσιεύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες αποδεικνύουν ότι οι πάγοι που πλέουν στον Αρκτικό Ωκεανό έχουν συρρικνωθεί στο κατώτερο επίπεδο των τελευταίων 30 χρόνων.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ που εδρεύει στην πόλη Μπάουλντερ του Κολοράντο, το τελευταίο αρνητικό ρεκόρ αναφορικά με το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι πάγοι της Αρκτικής – σημειώθηκε το 2007 – καταρρίφθηκε την περασμένη Κυριακή. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου ανέφερε πως μέσα σε μόλις πέντε χρόνια η επιφάνεια του Αρκτικού Ωκεανού που καλύπτεται από πάγο μειώθηκε κατά 70.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Από 4,17 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα που κάλυπτε τον Σεπτέμβριο του 2007, σήμερα καλύπτει 4,1 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι απομένουν ακόμη δύο-τρεις εβδομάδες έως το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου (κατά την οποία λειώνουν οι πάγοι), οι επιστήμονες είναι σχεδόν βέβαιοι πως εφέτος οι πάγοι της Αρκτικής θα συρρικνωθούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά από τότε που άρχισε η δορυφορική καταγραφή και μέτρησή τους. Από το 1979 και έπειτα, οι χρονιές κατά τις οποίες η έκτασή τους έφθασε στα χαμηλότερα επίπεδα ήταν οι τελευταίες έξι. Από το 2007 έως το 2012 η έκταση που καταλαμβάνουν οι πάγοι στον Αρκτικό Ωκεανό διαρκώς μειώνεται.

Η μοναδική πιθανή εξήγηση για τη σταδιακή μείωσή τους είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο του θερμοκηπίου ενώ υπογραμμίζουν πως το λειώσιμο των πάγων εξαιτίας των υψηλών επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα αποτελεί μια από τις πιο εμφανείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, υπεύθυνοι της οποίας είναι οι άνθρωποι. Μέχρι σήμερα οι ειδικοί ισχυρίζονταν ότι για να αρχίσουν οι πάγοι της Αρκτικής να λειώνουν εντελώς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα χρειάζονταν τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες ακόμη. Σύμφωνα όμως με τα τελευταία στοιχεία, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι προτού τελειώσει η δεκαετία, τους καλοκαιρινούς μήνες, πάγοι στην Αρκτική δεν θα υπάρχουν.

«Μεμονωμένα τα στοιχεία αυτά είναι απλοί αριθμοί, και είναι βέβαιο πως ενίοτε θα σημειώνονται και κάποια (αρνητικά) ρεκόρ. Αλλά στο πλαίσιο όλων αυτών που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια και σε σχέση με τα δορυφορικά δεδομένα που υπάρχουν, τα στοιχεία αυτά αποτελούν μια ένδειξη του ότι το στρώμα πάγου που καλύπτει την Αρκτική έχει αρχίσει να αλλάζει», δήλωσε ο Βαλτ Μάιερ, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ, ενώ η Τζένιφερ Φράνσις, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Ράτζερς που μελετά την επίδραση των πάγων των θαλασσών πάνω στα διάφορα καιρικά φαινόμενα, τόνισε: «Είναι πολύ δύσκολο ακόμη και για ανθρώπους σαν και εμένα να πιστέψουν ότι η κλιματική αλλαγή όντως προκαλεί όλα όσα φοβόμασταν. Για να είμαι ειλικρινής, έχω ήδη αρχίσει να ανατριχιάζω».

ΣΑΚΗΣ ΜΑΛΑΒΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.