Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι τη ζημία που προκαλούν στο Δημόσιο

Αύγουστος 30th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Τι προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τις περιπτώσεις όπου υπάλληλοι γίνονται αιτία, από δόλο ή αμέλεια, να ζημιωθεί το Δημόσιο

Τις αποζημιώσεις που επιδικάζονται κατά του Δημοσίου θα υποχρεούνται να πληρώσουν οι υπάλληλοι που με πράξεις ή παραλείψεις ζημίωσαν το Δημόσιο.

Σε εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, προβλέπεται η ενεργοποίηση διάταξης του Υπαλληλικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι από δόλο ή βαριά αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους έγιναν υπαίτιοι να ζημιωθεί το Δημόσιο, θα υποχρεώνονται πλέον να πληρώνουν στο κράτος τις ζημιές που του προξένησαν.

Το υπ. Οικονομικών σκληραίνει τη στάση απέναντι στους αμελείς υπαλλήλους, καθώς διαπιστώθηκε σημαντικός αριθμός περιπτώσεων κατά τις οποίες το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και οι ΟΤΑ υποχρεώθηκαν, από τα Δικαστήρια, να καταβάλουν στους πολίτες σημαντικές αποζημιώσεις για πράξεις ή παραλείψεις κρατικών οργάνων (παράνομες ή και αυθαίρετες πράξεις δημοσίων υπαλλήλων, αμέλεια ή / και αδιαφορία στην άσκηση των προβλεπόμενων ένδικων μέσων, μη τήρηση των διαδικασιών κ.λπ.).

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο υπάλληλος ευθύνεται έναντι του Δημοσίου για κάθε ζημιά την οποία προξένησε σε αυτό από δόλο ή βαριά αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Ο υπάλληλος ευθύνεται επίσης για την αποζημίωση την οποία κατέβαλε το Δημόσιο σε τρίτους για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, εφόσον οφείλονται σε δόλο ή βαριά αμέλεια.

Σε περίπτωση δόλου του υπαλλήλου, αυτός παραπέμπεται υποχρεωτικώς στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σε περίπτωση βαριάς αμέλειας, αν ο υπάλληλος παραπεμφθεί, το Ελεγκτικό Συνέδριο, εκτιμώντας τις ειδικές περιστάσεις, μπορεί να καταλογίσει σε αυτόν μέρος μόνο της ζημιάς που επήλθε στο Δημόσιο ή της αποζημίωσης που το τελευταίο υποχρεώθηκε να καταβάλει.

news247.gr

This entry was posted on Πέμπτη, Αύγουστος 30th, 2012 at 12:17 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply