http://img.protothema.gr/A8950F81DB41E77AE1F03CE1E7E233A8.jpgΣτη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν οριστικοποιήθηκε το πακέτο μέτρων -που αρχικώς προϋπολογίστηκαν στα 11,5 δισ.ευρώ- με την εφαρμογή των οποίων θα επιχειρηθεί η μείωση των κρατικών δαπανών.

«Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες για τα μέτρα, χρειάζεται επεξεργασία σε επίπεδο επιτελείων, αυτό θα γίνει τις επόμενες μέρες και θα ξανασυναντηθούμε», δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Βενιζέλος.

«Η επεξεργασία των μέτρων δεν έχει ολοκληρωθεί», τόνισε ο κ. Κουβέλης που δεν έχασε ευκαιρία να επαναλάβει ότι είναι «κατηγορηματικά αντίθετος» με τις οριζόντιες περικοπές.

Οι δηλώσεις των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη ότι το πακέτο των μέτρων δεν έχει οριστικοποιηθεί, βρίσκονται σε ελαφρώς διαφορετικό μήκος κύματος από την άποψη που διακινούν κυβερνητικά στελέχη ότι απομένουν λεπτομέρειες για την έγκριση του νέου πακέτου.

Το βασικό πακέτο μέτρων έχει κλείσει αλλά μένουν κάποια ανοιχτά ζητήματα, όπως τα ειδικά μισθολόγια, υπογράμμισε ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη των αρχηγών στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι στο βασικό σενάριο δεν υπάρχει πρόβλεψη για μείωση στις συντάξεις του ΟΓΑ.

Κόκκινες γραμμές Βενιζέλου – Κουβέλη
«Επιβεβαιώσαμε ότι υπάρχουν απαράβατα όρια, δεν πρέπει να έχουν τα μέτρα οριζόντιο χαρακτήρα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Στις δηλώσεις που έκανε από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι υπάρχει όριο που αφορά τα χαμηλά εισοδήματα αλλά «και το όριο που αφορά την μεσαία τάξη η οποία δεν πρέπει να διαλυθεί επειδή είναι ο κορμός της ελληνικής κοινωνίας».

«Πρέπει να πούμε την αλήθεια, θα απαιτηθούν πρόσθετες θυσίες με σκοπό να σταθεί η ελληνική κοινωνία τα πόδια της», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που έκανε λόγο για «εσωτερική δικαιοσύνη» και επισήμανε την ανάγκη «να ληφθεί υπ’ όψιν η μέχρι σήμερα συμβολή της κάθε κοινωνικής ομάδας στην κοινή προσπάθεια».

«Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες για τα μέτρα, χρειάζεται επεξεργασία σε επίπεδο επιτελείων, αυτό θα γίνει τις επόμενες μέρες και θα ξανασυναντηθούμε», υποστήριξε επίσης ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς δήλωσε και αυτός με την σειρά του κατηγορηματικά αντίθετος με την προοπτική νέων οριζόντιων περικοπών.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η επεξεργασία των μέτρων δεν έχει ολοκληρωθεί και τόνισε πως καταβάλλονται προσπάθειες να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές και να προστατευθούν τα χαμηλά και μικρά εισοδήματα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, τόνισε ότι το πακέτο αυτό πρέπει να συνδυαστεί μ’ ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, επισήμανε πως η προσπάθεια είναι συνεχής και ξακαθάρισε πως δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω «μάτωμα» της ελληνικής κοινωνίας.

Οσον αφορά τα ειδικά μισθολόγια, ο κ. Κουβέλης σημείωσε πως η συζήτηση συνεχίζεται ενώ τάχθηκε κατά των μειώσεων των συντάξεων του ΟΓΑ. Σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε πως δεν πρέπει να γίνουν νέες περικοπές καθώς οι δήμοι «υποκαθιστούν σε πολλές περπιτώσεις το απουσιάζον κοινωνικό κράτος».

Σύμφωνα με ανώτατο κομματικό στέλεχος της Ιπποκράτους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε, στην σύσκεψη των αρχηγών, να υπάρξει μια συνολική συμφωνία με την Τρόικα, επανερχόμενος ουσιαστικά σε παλιότερη τοποθέτησή του.

Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος πρότεινε παράλληλα με τα μέτρα να υπάρξει άμεση εκταμίευση της δόσης, συμφωνία για παράταση και μείωση του χρέους. Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως η πρόταση Βενιζέλου υιοθετήθηκε από τους έταιρους δύο πολιτικούς αρχηγούς κκ Σαμαρά και Κουβέλη.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.