Ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα Μ.Μ.Ε. την Τρίτη (28/08 /12),  παρουσίασε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων  του Δήμου Γρεβενών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης των Γρεβενών καθώς και το λογότυπο των εκδηλώσεων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης των Γρεβενών από τον τουρκικό ζυγό, για την χρονική περίοδο 2012-2013, με σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας, προγραμματίζουμε μία σειρά εκδηλώσεων και σήμερα είμαστε σε θέση να σας τις παρουσιάσουμε. Πριν όμως αναφερθώ σε αυτές θέλω να σας παρουσιάσω το λογότυπο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Γρεβενών, το οποίο βασίσθηκε σε στοιχεία που σηματοδότησαν και σηματοδοτούν την περιοχή των Γρεβενών.

Οι γραμμές που επιλέχθηκαν για την κατασκευή του είναι απλές και εύκολα κατανοητές από όλες τις ηλικίες των πολιτών: Το Ρολόι, η Ποιμαντορική Ράβδος του Εθνομάρτυρα Αιμιλιανού Λαζαρίδη και η Ελληνική Σημαία.

Ρολόι: Το παλιό ρολόι που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας, το οποίο αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς του τόπου μας, δεν θα μπορούσε να λείπει από το λογότυπο. Το ρολόι της πόλης των Γρεβενών όπως διαβάζουμε στην επιγραφή του “Εκτίσθη το 1906, ανεκαινίσθη το 1969”. Ενώ η τελευταία του ανακαίνιση έγινε πρόσφατα το 2010 από την τότε Δημοτική Αρχή. Είναι από τα λίγα εναπομείναντα κτίσματα στην πόλη από την εποχή της Τουρκοκρατίας και πριν την απελευθέρωση λειτουργούσε ως τμήμα τούρκικου τζαμιού.

Ποιμαντορική Ράβδος: του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανού Λαζαρίδη ο οποίος εμαρτύρησε τον Οκτώβριο του 1911 και υπήρξε πρόδρομος της απελευθέρωσης στις 13 Οκτωβρίου 1912 της πόλης των Γρεβενών, την οποία τιμούμε με τον πρέποντα σεβασμό κάθε χρόνο.

Ελληνική Σημαία: Το εθνικό μας έμβλημα, η Ελληνική Σημαία, συνδεδεμένο με τα παραπάνω στοιχεία και τα «100 Χρόνια Ελεύθερα Γρεβενά» δίνουν το στίγμα των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του τόπου μας».

Επίσης προγραμματίζουμε:

  • Τοποθέτηση αεροπανώ στις εισόδους της πόλης και μπάνερ στο Κέντρο Πολιτισμού και στο Δημοτικό Κατάστημα με φωτογραφικό υλικό από το αρχείο Παύλου Νταλού, με την ευγενική προσφορά των Ιωάννη και Αθανασίου Πάκα.
  • Δημιουργία έργου θεματικού γκράφιτι μαθητών στον δυτικό τοίχο του 1ου Δημοτικού σχολείου.
  • Αδελφοποίηση Δήμων Γρεβενών και Επαρχίας Κισσάμου Χανίων σε πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αμέσως μετά αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί και οι οποίες είναι :

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012

  1. 9 Σεπτεμβρίου 2012 (Κυριακή):

Έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων με την αθλητική εκδήλωση του πανελληνίου πρωταθλήματος αγώνα δρόμου βουνού, στην περιοχή του Όρλιακα, σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ και τον Γ.Σ.Γ.

  1. 26 Σεπτεμβρίου 2012 (Τετάρτη – ώρα 8:00 μ.μ.) : Φιλολογική βραδιά στο φουαγιέ  του Κέντρου Πολιτισμού με ομιλητή τον εκπαιδευτικό  κ. Ηλία Γάγαλη και θέμα: «Από το Μακεδονικό Αγώνα στον Εθνομάρτυρα Αιμιλιανό». Θα προλογίσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ.κ. Σέργιος.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012

1)  6 Οκτωβρίου 2012 (Σάββατο) 7: 30 μμ:

Παρουσίαση Φωτογραφικού Λευκώματος του Βαγγέλη  Νικόπουλου με τίτλο: «Γρεβενά 1895 – 1975 Ογδόντα Χρόνια Φωτογραφίες», στο Κέντρο Πολιτισμού. Η εκδήλωση θα συνοδεύεται από την εμπνευσμένη από αυτό παράσταση με τίτλο: «Αφανής Μνήμη-Memoria Obscura», μια παράσταση αλήθειας και λήθης, ορατού και αόρατου, πραγματικού ηκαι πλασματικού. Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικής φωτογραφίας, με ντοκουμέντα του παραπάνω λευκώματος.

2) 7 Οκτωβρίου 2012 (Κυριακή) 7: 30 μμ:

Δεύτερη μέρα παρουσίασης του Φωτογραφικού Λευκώματος του Βαγγέλη  Νικόπουλου με τίτλο: «Γρεβενά 1895 – 1975 – Ογδόντα Χρόνια Φωτογραφίες» και της παράστασης με τίτλο: «Αφανής Μνήμη-Memoria Obscura», στο Κέντρο Πολιτισμού.

3) 6 Οκτωβρίου – 21 Οκτωβρίου 2012:

Έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων του παραπάνω λευκώματος στον 1ο όροφο του Κέντρου Πολιτισμού, συνοδευόμενα με προβολή οπτικοακουστικού υλικού (ηχοτόπιο).

4) 12 Οκτωβρίου 2012 :

Άφιξη Μοτοσκυταλοδρόμων του ΜΟΓ, (προερχομένων από την Ελασσόνα με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη). Τελετή παράδοσης της  σκυτάλης στο Δήμαρχο.

5) 12 Οκτωβρίου 2012 – ημέρα Παρασκευή (παραμονή εορτασμού της απελευθέρωσης):

α) Γενικός σημαιοστολισμός από τις 08:00 το πρωί μέχρι και τη δύση του ηλίου της επομένης.

β) Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων Καταστημάτων, του Δημοτικού Καταστήματος και των Καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ. και Τραπεζών τις βραδινές ώρες, ( 12-13 Οκτωβρίου).

γ) 10:30 π.μ. Εκκίνηση Ιππικής πορείας από το Αγιόφυλλο προς Γρεβενά (αναβίωση πορείας του ατάκτου Ελληνικού τμήματος που εισήλθε στα Γρεβενά στις 13-10-1912) με είσοδο την επομένη ημέρα και ώρα 11:30 στο χώρο της παρέλασης.

δ) 8:00 μ.μ. Δεύτερη φιλολογική βραδιά με ομιλία που θα γίνει στο Κέντρο Πολιτισμού από τον υποστράτηγο ε.α. κ Χρήστο. Βήτο και θέμα : «Το χρονικό της απελευθέρωσης των Γρεβενών»

6)  13 Οκτωβρίου 2012 ημέρα Σάββατο (απελευθέρωση Γρεβενών):

α) 9:30 Επαρση Ελληνικής Σημαίας σε ιστό 20 μέτρων στο λόφο των Αμπελιών ή του Κισλά, παρουσία του ΥΜΑΘ και άλλων αρχών.

β) 10:30 Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Γρεβενών

γ) Επιμνημόσυνη Δέηση, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Εθνομάρτυρα Αιμιλιανού (κεντρική πλατεία),

δ) 11:30 είσοδος των ιππέων ενδεδυμένων με παραδοσιακές στολές και στολές Κρητών βρακοφόρων, στο χώρο της παρέλασης.

ε) 11:40  Στρατιωτική Παρέλαση καθ’ όλο το μήκος της Κ. Ταλιαδούρη με την εξέδρα στην Πλατεία Ελευθερίας και τη συμμετοχή στρατιωτικής μπάντας, μαθητών, στρατού και τη συμμετοχή τμήματος μελών του συλλόγου Κρητών Κοζάνης.

ζ) Με το πέρας της παρελάσεως – Αναχώρηση Μοτοσκυταλοδρόμων του ΜΟΓ  με παραλαβή της σκυτάλης από το Δήμαρχο και κατεύθυνση τη Σιάτιστα.

ζ) 8:00μ.μ: Μουσικοχορευτική εκδήλωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γρεβενών «ΠΙΝΔΟΣ» με τίτλο «Πατρίδες Ελλήνων» στο κέντρο Πολιτισμού.

7) 24 Οκτωβρίου 2012 (ημέρα Τετάρτη): Εναρξη παρουσίασης του οπτικοακουστικού υλικού (Video – slide) του κ.  Αποστόλου Πήχα με θέμα «τα Γρεβενά χθες και σήμερα» στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

  1. 4 Νοεμβρίου 2012 (ημέρα Κυριακή ώρα 7:30 μμ.). Τρίτη φιλολογική βραδιά με ομιλία που θα γίνει στο Κέντρο Πολιτισμού από τον κ. Απόστολο Παπαδημητρίου με θέμα: «Η εκπαίδευση στα Γρεβενά τα χρόνια της απελευθέρωσης».-Συνέχεια της παρουσίασης του οπτικοακουστικού υλικού (Video – slide) του κ.  Αποστόλου Πήχα με θέμα «τα Γρεβενά χθες και σήμερα».
  2. 21 Νοέμβριου (ημέρα Τετάρτη) : Τέταρτη φιλολογική βραδιά στο φουαγιέ του Κέντρου Πολιτισμού με συντονιστή τον κ. Ζαγκανίκα και θέμα «Η ζωή και η δράση των Γεωργίου Μπούσιου, Νικολάου Κουσίδη και Δημητρίου Μπούσιου». –  Συνέχεια της παρουσίασης του οπτικοακουστικού υλικού (Video – slide) του κ.  Αποστόλου Πήχα με θέμα «τα Γρεβενά χθες και σήμερα».
  3. 26 Νοεμβρίου/ 30 Νοεμβρίου.

Διαγωνισμός εκθέσεως ιδεών στα σχολεία σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης με θέμα που θα εκπονηθεί από τους δ/ντες των σχολείων σχετικά με την απελευθέρωση της πόλης μας από τον Οθωμανικό ζυγό.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012

  1. 3 Δεκεμβρίου 2012 (ημέρα Δευτέρα): Εκδήλωση της Ένωσης Ποντιακών Συλλόγων Γρεβενών  στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών.
  2. 9 Δεκεμβρίου 2012 (ημέρα Κυριακή) : Παρουσίαση του στιχουργικού και συγγραφικού έργου Λευτέρη Χαψιάδη με λαική συναυλία στο Κέντρο Πολιτισμού.
  3. 15 Δεκεμβρίου 2012 – 1 Ιανουαρίου 2013: Έκθεση αρχειακού υλικού στο φουαγιέ του Κέντρου Πολιτισμού σε συνεργασία με τις Βιβλιοθήκες Δυτικής Μακεδονίας και τα Γενικά αρχεία του Κράτους Δυτικής Μακεδονίας.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

  1. 16/17 Ιανουαρίου 2013. Εορταστικές εκδηλώσεις στη μνήμη του νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου.
  2. 30 Ιανουαρίου 2013. Βράβευση των τριών καλυτέρων εκθέσεων από κάθε τάξη Δημοτικών – Γυμνασίων – Λυκειων

  • Εχει ήδη υποβληθεί πρόταση στην Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια για την παρουσία του στις εκδηλώσεις είτε  την 13η Οκτωβρίου 2012 (ημέρα απελευθέρωσης των Γρεβενών), η οποία θα εορταστεί με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, είτε κατά τις 16/17 Ιανουαρίου 2013, στις εκδηλώσεις μνήμης του νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου εκ Τσουρχλίου Γρεβενών.
  • Επίσης βρισκόμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης για τη συνδρομή του στην πραγματοποίηση των παρακάτω εκδηλώσεων:

1. Έκθεση Υλικού Μακεδονικού Αγώνα στο Κέντρο Πολιτισμού (από τις 23 Οκτωβρίου και μετά).

2. Έκθεση Τοπικών Ενδυμασιών στο φουαγιέ του Κέντρου Πολιτισμού (σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων και τοπικούς Συλλόγους.

3.  Εκδήλωση  με  την Όπερα Δρόμου οποτεδήποτε μέσα στον Οκτώβριο.

4. Συναυλία  με  συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ από 10 Δεκεμβρίου μέχρι 10 Ιανουαρίου (προτεινόμενη ημερομηνία στις 28-12).

Οι εκδηλώσεις που έχουμε προγραμματίσει σε συνεργασία και με άλλους φορείς αλλά και πολίτες του τόπου μας περιλαμβάνουν όλη την ιστορική διαδρομή του, από την απελευθέρωση μέχρι σήμερα. Έτσι δίνουμε τη δυνατότητα στις νεώτερες γενιές να γνωρίσουν μέσα από το λόγο και την εικόνα τις προσπάθειες και τους αγώνες των προγόνων μας για ελευθερία και προκοπή του τόπου μας.

Το πρόγραμμα μετά την τελική οριστικοποίησή του θα συμπεριληφθεί στο επετειακό φυλλάδιο – καλεντάρι των εκδηλώσεων.

Τέλος ευχαρίστησε την Οργανωτική Επιτροπή των Εκδηλώσεων την οποία απαρτίζουν οι:

  1. Ανδρέας Τόσκας, Γενικός Γραμματέας Δήμου Γρεβενών
  2. Βασίλειος Λάτσος,  Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου.
  3. Αθανάσιος Καραγιάννης, Αντιδήμαρχος.
  4. Αικατερίνη Πέτρου, Αντιδήμαρχος.
  5. Βάιος Κόραβος, Αντιπρόεδρος ΔΕΚΕΓ.
  6. Κων/νος Παλάσκας, Δημοτικός Σύμβουλος – Εκπαιδευτικός
  7. Κων/νος Δόρτσιος, Εκπαιδευτικός.
  8. Αργύρης Καραλιόλιος, Εκπαιδευτικός.
  9. Χρήστος Παπαδημητρίου, Υπάλληλος Περιφέρειας.

ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.