Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Κινεζική… εισβολή στα αμπέλια της Γαλλίας

Αύγουστος 26th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Ανάστατη η Βουργουνδία με την αγορά πύργου και αμπελώνα από Κινέζο

Κινεζική… εισβολή στα αμπέλια της ΓαλλίαςΑναστάτωση έχει προκαλέσει στη Βουργουνδία η είδηση της αγοράς ενός πύργου που φέρει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο του γαλλικού κρασιού. Αυτό που πείραξε βέβαια τους ντόπιους οινοποιούς δεν είναι αυτή καθεαυτή η αγοραπωλησία, αλλα το γεγονός ότι ο αγοραστής είναι κινέζος επιχειρηματίας ο οποίος φέρεται να έχει καζίνο στο Μακάο.

Ο επιχειρηματίας κατέβαλε το ποσό των 8 εκατ. ευρώ, το οποίο υπερβαίνει κατά το διπλάσιο την υπολογισμένη αξία του πύργου του 12ου αιώνα καθώς και των πέντε στρεμμάτων αμπελώνων.

Η αγορά ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο αλλά δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα. Ο πύργος και οι αμπελώνες ανήκαν σε μία τοπική οικογένεια εδώ και 150 χρόνια. Η αρχική κοστολόγηση ανερχόταν στα 3,5 εκατ. ευρώ και η ένωση οινοπαραγωγών Ζεβρέ-Σαμπερτέν προσέφερε 5 εκατ. στην προσπάθειά της να μην περάσει σε ξένα χέρια. Η πώληση όμως ολοκληρώθηκε στα 8 εκατ. του κινέζου επιχειρηματία.

Οι αμπελώνες γύρω από τον πύργο παράγουν 12.000 φιάλες κρασί τον χρόνο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου πωλείται απευθείας σε πελάτες που επισκέπτονται την περιοχή, χωρίς μεσάζοντες. Δύο ντόπιοι οινοπαραγωγοί θα αναλάβουν τη διαχείριση του αμπελώνα και των οινοποιητικών εγκαταστάσεων, αλλά παραμένει άγνωστο το πώς θα αξιοποιήσει ο νέος ιδιοκτήτης τον πύργο, ο οποίος έχει κριθεί διατηρητέος.

Οι αμπελώνες της Βουργουνδίας ανήκουν εδώ και αιώνες σε οικογένειες της Γαλλίας και σπάνια πωλούνται σε τρίτους. Κινέζοι επενδυτές έχουν αγοράσει δεκάδες πύργους στο Μπορντό της Γαλλίας κατά τα τελευταία χρόνια, ποτέ όμως κάποιον με όνομα τόσο μεγάλο όσο του Ζεβρέ-Σαμπερτέν.

«Πρόκειται περί λεηλασίας. Χάνουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά μέσα από τα χέρια μας», δηλώνει ο Ζαν-Μισέλ Γκιγιόν, πρόεδρος της ένωσης οινοπαραγωγών Ζεβρέ-Σαμπερτέν. «Πώς θα ένιωθε ένας Κινέζος αν κάποιος γάλλος επενδυτής αγόραζε 10 ή 50 μέτρα του Σινικού Τείχους;», προσθέτει.

Οι αμπελώνες Σαμπερτέν παράγουν ένα από τα πλέον πολυβραβευμένα κόκκινα κρασιά στον κόσμο, με τη φιάλη να στοιχίζει πάνω από 100 ευρώ. Μάλιστα, το Σαμπερτέν ήταν ένα από τα αγαπημένα κρασιά του Μεγάλου Ναπολέοντα.

Οι πωλήσεις των γαλλικών αμπελώνων έχουν διπλασιαστεί κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες και η μέση τιμή ανά εκτάριο έχει τριπλασιαστεί, σύμφωνα με μία τελευταία έκθεση.

This entry was posted on Κυριακή, Αύγουστος 26th, 2012 at 13:31 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply