Αντ. Σαμαράς: «Ευρώπη σημαίνει δημοκρατία και αξιοπρέπεια»

Φρ. Ολάντ:«Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει στο ευρώ»

Στήριξη στην Ελλάδα με το μήνυμα ότι «είναι και θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ» προσέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατόπιν της συνάντησής του με τον Αντώνη Σαμαρά στο Παρίσι, παραπέμποντας σε αποφάσεις σχετικά με το ελληνικό ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και αφού θα έχει προηγηθεί η έκθεση της τρόικας και θα επιβεβαιώνει ότι εκπληρώνονται οι δεσμεύσεις της χώρας.

«Χρειαζόμαστε ανάπτυξη» επανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη είναι προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας υπογράμμισε, κατόπιν της συνάντησης που ξεπέρασε τη μία ώρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων (ενώ ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει 45 λεπτά), ότι πρέπει να σιγουρευτούμε πως δεν θα χρειαστεί να τεθεί ποτέ ξανά το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ενιαίου νοίσματος.

«Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει στο ευρώ» επισήμανε για να σημειώσει πως πρέπει βέβαια η χώρα να δείξει την αξιοπιστία του προγράμματός της, το οποίος θα πρέπει παράλληλα να είναι ανεκτό από τον ελληνικό λαό.

Ως προς την πολιτική τους ουσία, οι δηλώσεις Ολάντ αν και σαφώς πιο θερμές ήταν ευθυγραμμισμένες με εκείνες της Άνγκελα Μέρκελ, με τον Γάλλο πρόεδρο να θέτει ως βάση αποφάσεων την έκθεση της τρόικας, σημειώνοντας πως εφόσον επιβεβαιώνεται πως η Ελλάδα εκπληρώνει τις οικονομικές και νομοθετικές υποχρεώσεις της, «η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει αυτό που οφείλει να κάνει».

Ο κ. Ολάντ επισήμανε πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις μετά την έκθεση της τρόικας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σαμαράς: Η Ελλάδα θα τα καταφέρει

Βρίσκομαι εδώ για να διαβεβαιώσω ότη η Ελλάδα θα κάνει ότι πρέπει και θα τα καταφέρει να κερδίσει τη θέση της στην Ευρώπη, ανέφερε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, ενώ επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη, για να βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης άμεσα.

Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι η προϋποθεση για να πιάσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει, τόνισε ο κ. Σαμαράς,  σημειώνοντας ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα έχουν ανάγκη από ελπίδα και αξιοπρέπεια, ώστε να υπάρχει κοινωνική συνοχή.

«Χρειαζόμαστε ανάπτυξη» επανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη είναι προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης.

Αναφορές στις αξίες που ενώνουν τον ελληνικό και το γαλλικό λαό περιελάμβανε η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να πράξει ό,τι απαιτείται για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

«Σήμερα μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω το γάλλο Πρόεδρο και να συζητήσουμε για τις απειλές και τις προκλήσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι. Κάποιοι», τόνισε, «ποντάρουν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στο ευρώ και να παίξει το ρόλο που της αρμόζει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση».

Η Ευρώπη υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, σημαίνει δημοκρατία και αξιοπρέπεια γι αυτό οι κοινωνίες πρέπει να κρατούν ζωντανή την ελπίδα, όρθια τη δημοκρατία και ακέραιη την αξιοπρέπεια, ώστε να υπάρχει κοινωνική συνοχή και να μπορέσουν να κρατήσουν ενωμένη τη χώρα τους.

 

Ο Πρωθυπουργός άκουσε χθες με ικανοποίηση την Άνγκελα Μέρκελ να τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, με την γερμανίδα Καγκελάριο να επαναλαμβάνει πάντως ότι ζητούμενο είναι η τήρηση των ελληνικών δεσμεύσεων «με πράξεις και όχι λόγια».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της ίδιας και του Φρανσουά Ολάντ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει προσωπικά εάν ισχύει κάτι τέτοιο, κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι.

Επισήμανε δε ότι τόσο η ίδια όσο και ο κ. Ολάντ επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά συμφωνούν και στο ότι «πρέπει να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις και οι προσδοκίες» και ότι Γερμανία και Γαλλία θα στηρίξουν όσο μπορούν την Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.