Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

ΗΠΑ: Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι φωτογραφίες στα τσιγάρα

Αύγουστος 25th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Με απόφαση του Ομοσπονδιακού Εφετείου

http://img.protothema.gr/A3DB90D00F28E79E01C5C844A881F31A.jpgΟμοσπονδιακό δικαστήριο απαγόρευσε σήμερα την κυκλοφορία πακέτων τσιγάρων με σοκαριστικές εικόνες που είχαν ως στόχο να αποτρέψουν τους καπνιστές από την κακή συνήθειά τους.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων χωρών τυπώνοντας πάνω στα πακέτα, από τις 22 Σεπτεμβρίου, αποκρουστικές φωτογραφίες ώστε να πειστούν οι καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα. Ωστόσο το Ομοσπονδιακό Εφετείο της Ουάσινγκτον αποφάσισε, με ψήφους δύο έναντι μιας, ότι οι εικόνες αυτές είναι κάτι “πέρα από την πληροφόρηση των καταναλωτών”.

“Οι εικόνες αυτές προσπαθούν να δημιουργήσουν συναισθήματα και ίσως κάποια ενόχληση για να εκφοβίσουν τους καταναλωτές και να τους ωθήσουν στη διακοπή του καπνίσματος”, γράφει η δικαστής Τζανίν Ρότζερς Μπράουν, η οποία είχε διοριστεί από τον προηγούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

Οι καπνοβιομηχανίες είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της αμερικανικής υπηρεσίας τροφίμων και φαρμάκων (FDA) με το σκεπτικό ότι οι σοκαριστικές εικόνες στα πακέτα των τσιγάρων παραβιάζουν το πρώτο άρθρο του συντάγματος που εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης.

Η δικαστής επισημαίνει ότι η κυβέρνηση “μπορεί να αποφασίσει να ενημερώσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους των επικίνδυνων προϊόντων” όμως “η περίπτωση αυτή θέτει το θέμα να υποχρεώσει η κυβέρνηση τις βιομηχανίες να προχωρήσουν πέρα από μια απλή ενημέρωση, σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων τους”. Υποστηρίζει επίσης ότι η FDA δεν παρουσιάσε επαρκείς αποδείξεις ότι οι φωτογραφίες θα μείωναν τον αριθμό των καπνιστών.

Η υπόθεση μπορεί να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο γιατί άλλο δικαστήριο, στο Σινσινάτι του Οχάιο, έκρινε τον Μάρτιο ότι η κυκλοφορία πακέτων τσιγάρων με σοκαριστικές φωτογραφίες δεν αντίκειται στο σύνταγμα.

Σύμφωνα με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ,την Τετάρτη μια δημοσκόπηση έδειξε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που καπνίζουν είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί τα τελευταία 70 χρόνια αφού μόνο δύο στους δέκα παραδέχτηκαν ότι άναψαν τσιγάρο την τελευταία εβδομάδα.

This entry was posted on Σάββατο, Αύγουστος 25th, 2012 at 12:44 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply