ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Μέρκελ: Θέλω την Ελλάδα στην ευρωζώνη - Περιμένω πράξεις και την έκθεση της τρόικας

Τη βούλησή της για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξέφρασε η Αγκελα Μέρκελ στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, προσθέτοντας ότι αναμένει από τη χώρα μας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και παραπέμποντας ξανά στην έκθεση της τρόικας.

«Έχουμε μια δύσκολη κατάσταση την οποία περνάμε και συζητήσαμε όλες τις απόψεις», σημείωσε η Αγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε: «Πληροφορήθηκα τις εργασίες της νέας κυβέρνησης και είμαι πεπεισμένη ότι υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Σαμαρά θα κάνει τα πάντα για να ανταποκριθεί.

Ξέρουμε ότι 5 χρόνια σε ύφεση είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθειά της. Από την έναρξη της κρίσης έλεγα ότι η Ελλάδα είναι μέρος της ευρωζώνης και θέλω η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης. Αυτό με οδηγεί σε όλες τις συνομιλίες. Διότι το ευρώ είναι κάτι παραπάνω απο ένα νόμισμα. Συζητήσαμε όλα τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν και τα οποία είναι συνδεδεμένα με προσδοκίες.

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει να κάνει με απώλεια εμπιστοσύνης. Γι΄αυτό πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη ώστε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες. Από την Ελλάδα περιμένουμε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και οι πράξεις να ακολουθήσουν τα λόγια».

Μέρκελ: Θέλω την Ελλάδα στην ευρωζώνη - Περιμένω πράξεις και την έκθεση της τρόικας

Η Αγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κρίνει πρόωρα τις επιδόσεις της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αλλά θα περιμένει την έκθεση της τρόικας τον επόμενο μήνα. «Αυτό που η Ελλάδα μπορεί να περιμένει από τη Γερμανία είναι ότι δεν πρόκειται να πάρουμε πρόωρες αποφάσεις αλλά θα περιμένουμε για αξιόπιστες αποδείξεις, κάτι που για μένα συνιστά η έκθεση της τρόικας».

Μέρκελ: Θέλω την Ελλάδα στην ευρωζώνη - Περιμένω πράξεις και την έκθεση της τρόικας

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της «Αυτό ήδη συμβαίνει», σημείωσε δηλώνοντας αισιόδοξος ότι η έκθεση τςη τρόικας θα πιστοποιεί ότι η νέα κυβέρνηση φέρνει αποτελέσματα. Το σχέδιό μας βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή» είπε.

Μέρκελ: Θέλω την Ελλάδα στην ευρωζώνη - Περιμένω πράξεις και την έκθεση της τρόικας

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι φέρνει τρία μηνύματα: «Πρώτον θα φέρουμε αποτελέσματα, δεύτερον ότι εξαλείφουμε δύο ελλείμματα, το δημοσιονομικό και το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας και τρίτον ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι κρίσιμης σημασίας για να πετύχουμε τους στόχους μας» και τόνισε : «Είμαστε υπερήφανος λαός δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από δανεικά, θέλουμε να σταθούμε στα πόδια μας και θα τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα έχει φυσικούς πόρους, συγκριτικά πλεονεκτήματα και πάνω από όλα τους ανθρώπους της. Σήμερα κάναμε μόνο την αρχή μίας νέας σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι ένα νέο ξεκίνημα και δεν μπορεί να περιμένει κανείς να λυθούν όλα τα προβήματα από το πρώτο βήμα».

Μέρκελ: Θέλω την Ελλάδα στην ευρωζώνη - Περιμένω πράξεις και την έκθεση της τρόικας

Για επιμήκυνση
Ερωτηθείς εάν έθεσε στη γερμανίδα καγκελάριο θέμα επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Με θυσίες επαναφέρουμε το πρόγραμμά μας σε τροχιά. Σήμερα θέσαμε το πρόβλημα που λέγεται ανάκαμψη. Δεν ζητάμε άλλα χρήματα, ζητάμε ανάκαμψη, ζητάμε αναπνοές, θα υπάρξει η έκθεση της τρόικας και θα τα δούμε όλα», ενώ αναφερόμενος σε αρνητικές δηλώσεις σε βάρος της χώρας μας επισήμανε:

Μέρκελ: Θέλω την Ελλάδα στην ευρωζώνη - Περιμένω πράξεις και την έκθεση της τρόικας

«Τοξικές» δηλώσεις
«Την ώρα που ένας λαός περνάει επί τόσα χρόνια τόσες θυσίες χωρίς σημεία ανάκαμψης, τέτοιες τοξικές δηλώσεις μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Για παράδειγμα πως μπορεί μία κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και την ώρα που το προσπαθεί ένας σημαντικός αξιωματούχος κάνει μία δήλωση ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην δραχμή; Υπάρχει επιχειρηματίας που θα βάλει τα λεφτά του σε ευρώ για να τα πάρει σε δραχμές; Πρέπει να σταματήσουν τέτοιες δηλώσεις από όπου κι αν προέρχονται».

Ο πρωθυπουργός επάνελαβε την ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα, ενώ δήλωσε αποφασισμένος να εφαρμόσει τα μέτρα που σχετίζονται τη δημοσιονομική προσαρμογή «και να κλείσουμε για πάντα συμπεριφορές όπως η φοροδιαφυγή».

ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.