Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Έλληνας γιατρός θεραπεύει τη φαλάκρα

Αύγουστος 22nd, 2012 by Χρήστος Μίμης

Ένας Έλληνας επιστήμονας κρύβεται πίσω από την πρώτη ριζική θεραπεία για τη φαλάκρα. Ο δρ Γεώργιος Κωτσαρέλης, που τα τελευταία χρόνια διευθύνει το τμήμα δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας, υπόσχεται να χαρίσει πυκνή κώμη σε όσους τη στερούνται. Μάλιστα, η θεραπεία του αναμένεται να είναι διαθέσιμη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Οπως αποκάλυψε ο ίδιος, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε συζητήσεις με αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου η θεραπεία να διατεθεί το συντομότερο δυνατόν στην αγορά, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες σε ό,τι αφορά το ενεργό συστατικό της.

Πρόκειται για τη λεγόμενη προσταγλανδίνη D2, μια πρωτεΐνη που αποδείχτηκε ότι βάζει φρένο στην ωρίμανση των τριχοθυλακίων, δυσχεραίνοντας έτσι την ανάπτυξη νέων μαλλιών. Μετά από εκτενείς μελέτες σε κεφάλια φαλακρών αντρών, η ομάδα του δρ Κωτσαρέλη διαπίστωσε ότι τα επίπεδα της εν λόγω πρωτεΐνης ήταν τριπλάσια στα σημεία όπου παρατηρούταν αραίωση των μαλλιών. Η ίδια ομάδα είχε ανακαλύψει νωρίτερα ότι παρ” όλα αυτά, οι φαλακροί άντρες διαθέτουν κύτταρα ικανά να γεννήσουν τρίχες, αλλά τα κύτταρα αυτά δεν καταφέρνουν να ωριμάσουν αρκετά για να φέρουν εις πέρας τον σκοπό τους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η προσταγλανδίνη D2 προλαμβάνει την ωρίμανση των κυττάρων και άρα η αναστολή της δράσης της θα επέτρεπε και πάλι την εμφάνιση μαλλιών. Σε εργαστηριακές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, η θεωρία του Ελληνα επιστήμονα επαληθεύτηκε, όπως δημοσιοποίησε και ο ίδιος τον περασμένο Μάρτιο στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine».

Το μόνο που μένει πλέον είναι η επιλογή της φαρμακευτικής εταιρείας που θα αναλάβει να αναπτύξει τη νέα θεραπεία. Καταλυτικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι αναστολείς της προσταγλανδίνης D2 κυκλοφορούν ήδη στην αγορά με τηη μορφή χαπιών για τη θεραπεία του άσθματος και αλλεργικών παθήσεων.

Στόχος του δρ Κωτσαρέλη είναι η μετατροπή του φαρμάκου σε λοσιόν έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά.

«Το καλό στη δερματολογία είναι ότι μπορείς να πάρεις συστατικά που χρησιμοποιούνται ήδη ως χάπια και να τα μετατρέψεις σε θεραπείες για τοπική εφαρμογή» σχολίασε ο Ελληνας επιστήμονας, ο οποίος τόνισε συν τοις άλλοις ότι η νέα θεραπεία θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη και στις γυναίκες που υποφέρουν από το ίδιο πρόβλημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοποριακή θεραπεία που προτείνει ο δρ Κωτσαρέλης αναμένεται να φέρει την επανάσταση στην αντιμετώπιση της φαλάκρας. Μέχρι στιγμής, οι δύο υπάρχουσες θεραπείες φέρουν σοβαρές παρενέργειες.

Η πρώτη, η οποία δρα αναστέλλοντας τη δράση της τεστοστερόνης, απειλεί τους άντρες με σεξουαλική ανικανότητα, ενώ η δεύτερη που ενισχύει τη ροή του αίματος στα τριχοθυλάκια φέρει τον κίνδυνο επιτάχυνσης τελικά της τριχόπτωσης.

espressonews.gr

This entry was posted on Τετάρτη, Αύγουστος 22nd, 2012 at 11:22 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply