Για να ξαναγεμίσει η κλεψύδρα...

Νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αναμένεται να περιλαμβάνει το πακέτο των 11.5 δισ. ευρώ, την επεξεργασία του οποίου ολοκληρώνει το οικονομικό επιτελείο εντός των επόμενων 24ωρων, ενώ χθες αργά το απόγευμα έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου για να “κλειδώσουν” τα μέτρα.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ερωτώμενος αν θα τεθεί θέμα επιμήκυνσης και επισήμως στις επερχόμενες συναντήσεις, απάντησε: “Θα δούμε. Θα κάνουμε μία κουβέντα γενικότερη”, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το πακέτο των μέτρων είναι έτοιμο απάντησε ότι προετοιμάζεται. “Κάναμε μία ενημέρωση σήμερα. Κανονικά, θα είναι έτοιμο λίγο πριν έρθει η τρόικα, δηλαδή αρχές Σεπτεμβρίου. Οπότε, κάθε μέρα επεξεργαζόμαστε αυτό το πακέτο και κοστολογούμε τα μέτρα”, πρόσθεσε. Σχετικά με την εφεδρεία, ο υπουργός έκανε για μια άλλου τύπου εφεδρεία. “Όχι για την εφεδρεία που είχε εφαρμοστεί πριν”, υπογράμμισε. Ερωτώμενος, τέλος, αν αυτό το πακέτο που ετοιμάζεται, θα είναι όπλο στα χέρια του κ. Σαμαρά στη συνάντηση με την κα Μέρκελ και τον κ. Ολάντ ο κ. Στουρνάρας αποσαφήνισε ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις. “Αυτό είναι σαφές”, κατέληξε.

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την τρόικα ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα και ενστάσεις της τελευταίας στιγμής και να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία. Παράλληλα ασκούνται πιέσεις σε υπουργεία με υψηλούς προϋπολογισμούς, όπως το Εσωτερικών (3,3 δισ.), το Άμυνας (3,2 δισ.), το Υγείας (4,9 δισ.), το Παιδείας (5,8 δισ.) και το Προστασίας του Πολίτη (2,2 δισ. ευρώ).

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να το χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί στις συναντήσεις που θα έχει με τον πρόεδρο του Eurogroup, την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ ώστε να επιτευχθεί η χρονική επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε σήμερα στον Γερμανό ομόλογό του, την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Τα μέτρα που φαίνεται ότι προκρίνονται περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Μειώσεις έως 15% στις συντάξεις άνω των 700 ευρώ
Μειώσεις 30% – 35% στη δεύτερη κύρια σύνταξη
Επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων
Συζητείται η καταβολή του ΕΚΑΣ μετά τα 65 έτη

Πιθανότατα στα “ψαλίδια” του νέου πακέτου θα περιλαμβάνονται:

Κατάργηση των υπολοίπων δώρων σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου
Κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης
Μείωση κατά 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ
Μειώσεις έως 35% στους μισθούς των ΔΕΚΟ, μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.

Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια είναι πιθανό να ισχύσουν και από φέτος, ενώ δίνεται “μάχη” για να εξαιρεθούν κάποιες κατηγορίες μάχιμων ενστόλων. Στο μέτωπο της εφεδρείας, το σχέδιο αφορά στην ένταξη 40.000 υπαλλήλων για μία τριετία, με αναπλήρωση του 65% του μισθού τους, ενώ από το σχέδιο θα εξαιρεθούν όσοι προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ.

Σε ο,τι αφορά στα δημοσιεύματα του Der Spiegel, που ανεβάζουν το πακέτο στα 14 δισ. ευρώ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε πρόωρη μια τέτοια συζήτηση και πρόσθεσε: “Είναι πολύ πρόωρο να σχολιάσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Η τρόικα θα επιστρέψει στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Αθήνα για την τελική αξιολόγηση της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Με βάση αυτή την αξιολόγηση το Eurogroup θα εξάγει συμπεράσματα. Πέραν αυτού δεν είμαι σε θέση να προσθέσω κάτι άλλο σε αυτό το στάδιο”.

Πάντως, οι Γερμανοί επιχειρούν, λίγα 24ωρα πριν τη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ, να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών, τόσο δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, όσο και δια του υφυπουργού Οικονομικών, Στ. Κάμπετερ, που υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση πριν την έκθεση της τρόικας.

Ο Στέφεν Κάμπετερ, δήλωσε χαρακτηριστικά στη γερμανική ραδιοφωνία: “Αυτή την εβδομάδα δεν θα γίνει καν σοβαρή διαβούλευση επί του θέματος των περαιτέρω παραχωρήσεων για την Ελλάδα. Δεν πρόκειται για μία απόφαση η οποία θα ληφθεί διμερώς την Παρασκευή, αλλά θα αποφασίσουμε με μία συντεταγμένη, δίκαιη και διαφανή διαδικασία στην Ευρώπη…Δεν θα πρέπει να άρουμε την πίεση από τους φορείς των αποφάσεων στην Ελλάδα. Εάν υπάρχουν αποκλίσεις, πρέπει να αντισταθμιστούν”.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, δήλωνε: “Δεν θα υπάρξει τρίτο πακέτο στήριξης αν η Ελλάδα δεν κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”.

Αλλαγή κλίματος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας βλέπει το πρακτορείο Reuters, με νέα δημοσκόπηση, όπου 45 από τους 64 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν, εκτιμούν ότι η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη για το επόμενο 12μηνο.

“Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ” υποστηρίζει και ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ, Άσμουσεν, ο οποίος προειδοποιεί ότι πιθανή έξοδος θα ήταν διαχειρίσιμη, αλλά όχι τόσο συντεταγμένη και προσθέτει μιλώντας στην εφημερίδα “Frankfurter Rundschau”: “Η προτίμησή μου είναι σαφής: Η Ελλάδα οφείλει να παραμείνει στη Νομισματική Ένωση. Είναι στο χέρι της Αθήνας να διασφαλίσει την παραμονή της στο ευρώ. Μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν διαχειρίσιμη, ωστόσο, η αποχώρηση δεν θα ήταν τόσο συντεταγμένη όσο φαντάζονται κάποιοι. Θα συνοδευόταν από συρρίκνωση της ανάπτυξης και υψηλή ανεργία, ενώ θα ήταν και πολύ ακριβή για την Ελλάδα, για όλη την Ευρώπη και τη Γερμανία”.

Megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.