Αφού «έσβησαν» την Ελλάδα…
Η Coca Cola επανέφερε την Ελλάδα στον χάρτη της υφηλίου μετά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε το ρεπορτάζ του thebest.gr- Δικαίωση για τους Πατρινούς που κίνησαν την όλη  διαδικασία   Όπως διαπίστωσαν στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, με επιτόπια αυτοψία, νέος σωστός χάρτης έχει πλέον τοποθετηθεί στο Pin Trade Centre στο Hyde Park

Σάλο ξεσήκωσαν τις προηγούμενες ημέρες στο Λονδίνο οι παγκόσμιοι χάρτες που είχαν αναρτηθεί στο Hyde Park όπου βρισκόταν το Pin Trading Centre των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και στο Ολυμπιακό Κέντρο, και δεν περιλάμβαναν την Ελλάδα.

Οι χάρτες προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη σε όσους τους παρατηρούσαν, καθώς ήταν τουλάχιστον κακόγουστο να λείπει από έναν «ολυμπιακό» χάρτη η ίδια η πατρίδα των Αγώνων. Η αντίδραση πολλών Ελλήνων –και όχι μόνο- ήταν άμεση, και έσπευσαν να στείλουν εκατοντάδες e-mail στα κεντρικά της Coca-Cola, καθώς ήταν η εταιρεία που έφερε την ευθύνη για τους χάρτες. Η εταιρεία ζήτησε συγγνώμη εκδίδοντας μία ανακοίνωση, στην οποία εξηγούσε ότι ο χάρτης ήταν σχηματοποιημένος μόνο στα βασικά του σημεία και γι’ αυτό είχαν απαλειφθεί πολλές περιοχές, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Στον χάρτη δεν φαινόταν ούτε η Τουρκία και τα διεθνή μέσα σχολίασαν αρνητικά το γεγονός αυτό καθώς ένα από τα «κεφάλια» της εταιρείας, ο Μουχτάρ Κεντ, είναι τουρκικής καταγωγής.

Στην ανακοίνωσή της η Coca-Cola αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η εταιρεία αναγνωρίζει και εκτιμάει τη σημασία, την επιρροή και τη συνεισφορά της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετανιώνουμε για τη λάθος παρουσίαση της Ελλάδας στους παγκόσμιους χάρτες που είχαν αναρτηθεί στο Pin Trading Centres στο Hyde Park και στο Ολυμπιακό Πάρκο». Αναφέρθηκε επίσης ότι οι χάρτες είχαν απλοποιηθεί με αποτέλεσμα να μην αποτυπωθούν κάποιες χώρες.

Η εταιρεία δεν έμεινε στη συγγνώμη αλλά προχώρησε και στην αλλαγή των χαρτών.

Το ιστορικό

Παρασκευή 27 Ιουλίου – Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο

Σάββατο 28 Ιουλίου – Επίσημο άνοιγμα του Ολυμπιακού Πάρκου στο Ανατολικό Λονδίνο και του Pin Trade Centre στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας (στο Hyde Park Corner), όπου και βρίσκονταν οι χάρτες… χωρίς την Ελλάδα.

Κυριακή 5 Αυγούστου – Ο πατρινός Πέτρος Ψωμάς και η σύζυγός του Ελένη Κίτσιου επισκέπτονται το Pin Trade Centre, ανακαλύπτουν τον χάρτη και ζητούν εξηγήσεις από τους αρμόδιους.

Δευτέρα 6 Αυγούστου – Πρώτη επίσημη απάντηση δεν αναγνωρίζει το λάθος και δικαιολογεί πως «Ο χάρτης είναι εικαστικός, μη λεπτομερής και χωρίς κλίμακα. Η Ελλάδα υπάρχει (!) αλλά δεν φαίνονται καθαρά τα σύνορα της. Εκτός από τα ελληνικά νησιά, λείπουν και άλλα μικρά νησιά του πλανήτη…»

Τρίτη 7 Αυγούστου – Ο Πέτρος Ψωμάς κοινοποιεί το θέμα με επιστολή του στην Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο. Αποστέλλει την ίδια επιστολή σε πανελλαδικής εμβέλειας εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς, χωρίς ανταπόκριση.

Τετάρτη 8 Αυγούστου – Ο έλληνας πρέσβης Αριστείδης Κ. Σάνδης αναθέτει στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας να επιληφθεί του θέματος και ξεκινά από πλευράς τους μία σειρά έντονων επαφών προς κάθε κατεύθυνση.

Πέμπτη 9 Αυγούστου – Οι επαφές με τους υπεύθυνους συνεχίζονται. Ο Πέτρος Ψωμάς και η Ελένη Κίτσιου επισκέπτονται την πρεσβεία και συντονίζουν τις κινήσεις τους με τον Σύμβουλο Επικοινωνίας Σπύρο Διαμαντή και τη συνεργάτιδά του Ντίνα Κουτσούκου.

Παρασκευή 10 Αυγούστου – Οι διοργανωτές και οι χορηγοί δεσμεύονται πως οι χάρτες θα αλλάξουν την προσεχή Δευτέρα.

Κυριακή 12 Αυγούστου – Τελετή λήξης της 30ης Ολυμπιάδας

Δευτέρα 13 Αυγούστου – Η δέσμευση δεν τηρείται. Οι πατρινοί επισκέπτες του Λονδίνου επισκέπτονται το χώρο και βρίσκουν το χάρτη στη θέση τους.

Πέμπτη 16 Αυγούστου, 18.30 – Το thebest.gr αναδεικνύει το θέμα και ένα πλήθος διαδικτυακών μέσων το αναμεταδίδει αστραπιαία. Ακολουθεί «βροχή» οργισμένων σχολίων στον ιστότοπο όπου υπάρχει ο εν λόγω χάρτης.

Παρασκευή 17 Αυγούστου, απόγευμα – Ο παλιός χάρτης «βγαίνει».

Σάββατο 18 Αυγούστου, πρωί – Ανάρτηση νέου διορθωμένου χάρτη.

www.thebest.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.