http://img.protothema.gr/C63E80DAC209E00F32D23CCA34DE0B09.jpgΜήνυμα στις ΗΠΑ να σταματήσουν το κυνήι μαγισσών κατά των WikiLeaks απηύθηνε ο ιδρυτής του ιστότοπου, Τζούλιαν Ασάνζ, σε δεκάλεπτο διάγγελμά του από το μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, την ώρα που από κάτω ήταν παραταγμένοι αστυνομικοί, με σκοπό να τον συλλάβουν και να τον εκδώσουν στη Σουηδία, βάσει της απόφασης βρετανικού δικαστηρίου.

Φορώντας γαλάζιο πουκάμισο και καφέ γραβάτα, έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του από τις 19 Ιουνίου, οπότε και κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Ο Ασάνζ ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, «να πράξει το σωστό» και στην κυβέρνησή του να «σταματήσει το κυνήγι μαγισσών κατά των WikiLeaks».

«Αν τα WikiLeaks απειλούνται, τότε το ίδιο ισχύει για την ελευθερία της έκφρασης και την υγεία όλων των κοινωνιών», υποστήριξε ο Ασάνζ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ έχουν να διαλέξουν μεταξύ της επανεπιβεβαίωσης των «επαναστατικών αξιών βάσει των οποίων δημιουργήθηκαν» ή «να μας παρασύρουν όλους σε έναν επικίνδυο και καταπιεστικό κόσμο όπου οι δημοσιογράφοι σιωπούν υπό τον φόβο διώξεων και οι πολίτες θα πρέπει να ψιθυρίζουν στο σκοτάδι».

Ασάνζ: Να σταματήσει το «κυνήγι μαγισσών» κατά των WikiLeaks

Ο 41χρονος Αυστραλός ζήτησε επίσης να αφεθεί ελεύθερος ο αμερικανός στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κρατείται στην φυλακή εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσής του καθώς κατηγορείται ότι διέρρευσε στον WikiLeaks διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ.

Ο «Mr WikiLeaks» ευχαρίστησε, παράλληλα, τον πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος του χορήγησε άσυλο.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται αντιμέτωπος με την έκδοσή του στην Σουηδία, κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση, κατηγορία, την οποία αρνείται.

Ο Ασάνζ μίλησε περίπου 10 λεπτά προτού επιστρέψει στο εσωτερικό της πρεσβείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.