Η ησυχία ποτέ δεν ήταν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής της Ομόνοιας και ιδίως τα τελευταία χρόνια η πολύβουη πλατεία της πρωτεύουσας έχει μετατραπεί σε θέατρο συμπλοκών μεταξύ διάφορων ομάδων, ενώ ταυτόχρονα οι κλοπές, η πορνεία και το εμπόριο ναρκωτικών γνωρίζουν μεγάλη άνθηση στο γκέτο της Ομόνοιας. Αυτό που μέχρι σήμερα δεν περιλάμβανε η… ημερήσια διάταξη της κατά τα άλλα κεντρικότατης πλατείας ήταν η κακοποίηση και το εμπόριο αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, τα οποία μυστηριωδώς εξαφανίζονται από τη γειτονιά ή το σπίτι όπου ζουν.

Σύμφωνα με μαρτυρίες αλλά και επίσημες καταγγελίες της ένωσης Ενεργοί Πολίτες για την Προστασία των Ζώων στην Αθήνα, των -ελάχιστων εναπομείναντων- περιοίκων, καταστηματαρχών και εργαζομένων στην περιοχή, αυτό τείνει να μετατραπεί σε μάστιγα, καθώς τα κρούσματα του ανησυχητικού αυτού φαινομένου που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα ανέρχονται σε εφτά – και μάλιστα σε ένα μόνο συγκεκριμένο σημείο.

Πρόκειται για το εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο «Αθηναία», στην οδό Βηλαρά 9, πίσω από την Αγίου Κωνσταντίνου, στο ύψος του Εθνικού Θεάτρου (Κτίριο Τσίλλερ), το οποίο έβαλε λουκέτο στα τέλη του 2010. Εκεί, όπως προ ημερών κατήγγειλαν εργαζόμενοι στην περιοχή (οι οποίοι, για ευνόητους λόγους, θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους), άτομα κυρίως αλγερινής καταγωγής κρατούσαν δεμένα κυριολεκτικά χειροπόδαρα ανυπεράσπιστα σκυλάκια, τα οποία με το κλάμα τους αναστάτωναν τη γειτονιά και που λίγες μέρες μετά εξαφανίστηκαν και από το συγκεκριμένο σημείο, ενώ κάποια άλλα πήραν τη θέση τους και… πάει λέγοντας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως περιγράφει η Υρια Λιονάκη εκπρόσωπος της ομάδας Ενεργοί Πολίτες για την Προστασία των Ζώων, «στις 30 Μαΐου δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από ενεργό μέλος της ομάδας μας, το οποίο με ενημέρωνε ότι ένα αδέσποτο σκυλάκι -το οποίο μέχρι πρότινος ήταν υπό την προστασία μας στην περιοχή της Φωκίωνος Νέγρη- βρισκόταν δεμένο με μια θηλιά στον λαιμό, ενώ τα άνω και τα κάτω άκρα του ήταν δεμένα με κομμένες ζώνες αυτοκινήτου. Καλέσαμε λοιπόν την Αστυνομία και στο σημείο έσπευσαν άμεσα πεζές περιπολίες, που σε συνεργασία με μέλη της ομάδας μας απελευθέρωσαν την Μπέτυ, η οποία τρεις μέρες μετά το περιστατικό είχε την τύχη να υιοθετηθεί. Από τους αστυνομικούς όμως μάθαμε και το εξής συγκλονιστικό: Τα άτυχα ζωάκια που κατά καιρούς φυλακίζονται στο εν λόγω παράπηγμα χρησιμοποιούνται κυρίως για διακίνηση ναρκωτικών!»

Η Μπέτυ λοιπόν μπορεί να στάθηκε τυχερή και να άφησε γρήγορα πίσω της τη φρίκη που βίωσε στα χέρια των βασανιστών της, δεν συνέβη όμως το ίδιο και με άλλα σκυλάκια που βρέθηκαν στο μεσαιωνικό κολαστήριο της Βηλαρά. Ενδεικτικό της έκτασης που τείνει να πάρει αυτή η νέα απάνθρωπη «μόδα» στους κύκλους των εμπόρων ναρκωτικών είναι το γεγονός ότι σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών -στις αρχές Ιουλίου- η ομάδα των Ενεργών Πολιτών χρειάστηκε να επέμβει ξανά προκειμένου να σώσει ένα ακόμα κουταβάκι, τον Πάρη.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ένα σκυλάκι είναι δεμένο και ουρλιάζει, σας παρακαλώ πολύ, κάντε κάτι, δεν υποφέρεται πλέον η κατάσταση! Είναι ήδη το έβδομο περιστατικό και πολλά από τα ζώα που πέρασαν από εδώ δεν τα ξαναείδαμε». Με αυτά τα λόγια η Υρια ενημερώθηκε -από ένα ανώνυμο τηλεφώνημα- για την αιχμαλωσία του Πάρη και χάρη στην έγκαιρη επέμβαση οχτώ ανδρών της Ομάδας Ζ και μελών των Ενεργών Πολιτών το κουταβάκι πλέον απολαμβάνει μια νέα ζωή στη ζεστή αγκαλιά της καινούργιας του οικογένειας.

Τα δύο αυτά κρούσματα κακοποίησης ζώων, τα υπόλοιπα πέντε που δεν έγιναν εγκαίρως γνωστά και αυτά που πιθανόν ποτέ να μην έγιναν γνωστά, ώστε να είναι δυνατή η επέμβαση των Αρχών -που κανονικά είναι επιφορτισμένες με την προστασία τους- ή έστω ευαισθητοποιημένων πολιτών όπως οι Ενεργοί Πολίτες για την Προστασία των Ζώων στην Αθήνα, φέρνουν στο φως μια ακόμα σκοτεινή πλευρά της βυθισμένης στην εγκληματικότητα πρωτεύουσας. Εξάλλου οι φήμες ότι ομάδες αλλοδαπών -από ασιατικές κυρίως χώρες- απάγουν αδέσποτα ζώα (γάτες και σκύλους) με σκοπό να τα φάνε (!) έχουν προ πολλού πάψει να είναι φήμες.

Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία έχει ήδη καταθέσει δύο επίσημες καταγγελίες, γνωστοποιώντας το θέμα και στον αντιδήμαρχο Πρασίνου και Περιβάλλοντος Αγγελο Αντωνόπουλο, ενώ το ζήτημα έχει τεθεί και στη Βουλή από τον πρώην βουλευτή Αθανάσιο Πλεύρη.

Η κτηνωδία όμως δεν σταματάει εδώ. «Μυρίζοντας» χρήμα κάποιοι αετονύχηδες έχουν μετατρέψει την απαγωγή ανυπεράσπιστων αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων ζώων σε μια κερδοφόρα επιχείρηση, χρησιμοποιώντας τα στην ουσία ως… βαποράκια για τη διακίνηση ναρκωτικών. Οι τρόποι που γίνεται αυτό είναι μακάβρια «ευφάνταστοι» όσο και επίπονοι ή ακόμα και μοιραίοι για τα άτυχα τετράποδα.

Η μαρτυρία της Υριας σοκάρει: «Οπως μας ενημέρωσαν οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στη διάσωση της Μπέτυς και του Πάρη, οι έμποροι είτε τοποθετούν τα ναρκωτικά σε απόκρυφα σημεία των ζώων είτε ανοίγουν τομές στο σώμα τους και τα τοποθετούν μέσα καλύπτοντας τις πληγές και τα ναρκωτικά με επιδέσμους ή -στην καλύτερη περίπτωση- τα δένουν στον λαιμό τους και τα καλύπτουν με λουριά».

Εκτός όμως από τη βάναυση κακοποίηση των άτυχων τετράποδων και την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών οι Ενεργοί Πολίτες, σε επιστολή τους προς τον Δήμο Αθηναίων και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, τονίζουν ότι η ανάγκη για άμεση επέμβαση των αρμόδιων αρχών στο κολαστήριο της Βηλαρά είναι επιτακτική και για έναν ακόμη λόγο, αφού έχει μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Εξίσου αγανακτισμένοι με την κατάσταση στη γειτονιά τους και την ανομία που επικρατεί εμφανίζονται και οι περίοικοι – κάτοικοι και καταστηματάρχες.

«Είμαστε αναγκασμένοι να μένουμε κλειδωμένοι στα σπίτια και τα καταστήματά μας. Εδώ και έναν χρόνο, όταν και εγκαταστάθηκε στο ξενοδοχείο αυτός εδώ, κάθε βράδυ συγκεντρώνονται γύρω στα 30 άτομα και χαλάνε τον κόσμο» λέει η κυρία Δέσποινα, ιδιοκτήτρια καταστήματος στην οδό Βηλαρά. Ποιος είναι όμως «αυτός εδώ», στον οποίον αναφέρεται η κυρία Δέσποινα; Ο γκριζομάλλης Αλγερινός (γύρω στα 40), ο οποίος μένει στο μπροστινό μέρος του ξενοδοχείου εδώ και τρεις μήνες, όπως ο ίδιος υποστηρίζει -έναν χρόνο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γειτόνων-, όταν ρωτήθηκε για το αν γνωρίζει κάτι για τα περιστατικά κακοποίησης των σκυλιών απέφυγε να απαντήσει.

Στη συνέχεια όμως ισχυρίστηκε ότι και ο ίδιος έχει χάσει τέσσερα (!) σκυλάκια που είχε για συντροφιά, χωρίς όμως να αναφέρει πού τα βρήκε. Οι περίοικοι όμως μιλούν για αρκετά σκυλιά που εμφανίστηκαν εκεί στο διάστημα της παραμονής του στο εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο, τα οποία όμως έπειτα από λίγες μέρες δεν ξαναείδαν ποτέ.

Ο αδιάφορος Καμίνης και η Αστυνομία

Σύμφωνα με τον αστυνόμο Ευάγγελο Τασούλα, υπασπιστή του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής υποστράτηγου Ιωάννη Δικόπουλου, «κατόπιν της επιστολής των Ενεργών Πολιτών για την Προστασία των Ζώων στην Αθήνα για τα περιστατικά της Βηλαρά, έχουν ήδη ενημερωθεί τα κατά τόπους αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες και εκκρεμεί απάντηση από αυτές. Αλλωστε, είναι ένα λεπτό – ιδιόμορφο θέμα, που δεν λύνεται από τη μία στιγμή στην άλλη και απαιτείται σχολαστική έρευνα. Ωστόσο, ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει επίσημη απάντηση εντός 10-15 ημερών -το πολύ- και αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες».

Αντιθέτως, από την πλευρά της δημοτικής αρχής τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά. Η επιστολή των Ενεργών Πολιτών προς τον κ. Καμίνη φαίνεται να μην έφτασε ποτέ στα χέρια του, ενώ στις απανωτές «κρούσεις» μας για κάποια επίσημη τοποθέτηση οι αρμόδιες υπηρεσίες μάς παρέπεμπαν η μία στην άλλη, χωρίς τελικά κάποια σοβαρή απάντηση ή έστω την υποψία ότι γνωρίζουν το παραμικρό επί του προβλήματος. Για προσπάθεια αντιμετώπισης του δε… ούτε λόγος!

Αγγελος Σκορδάς

Φωτ.: Χρήστος Ζήνας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.