http://assets.tanea.gr/ygeia/files/Aima%20stagona%20daxtylo%20orizontia.jpg

Οι πιθανότητες να εκδηλώσει κάποιος καρδιοπάθεια, επηρεάζονται από την ομάδα αίματός του – με όσους έχουν ομάδα Α, Β ή ΑΒ να κινδυνεύουν περισσότερο απ’ ό,τι όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Αναλύοντας στοιχεία από 62.073 γυναίκες και 27.428 άντρες, ηλικίας 30-75 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν επί 20 χρόνια, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι έχουν την πιο σπάνια ομάδα αίματος, την ΑΒ, είναι πιο ευάλωτοι απ’ όλους στην καρδιοπάθεια.

Στην πραγματικότητα, έχουν κατά 23% περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σε σύγκριση με όσους έχουν την συχνότερη ομάδα αίματος, την Ο.

Όσοι, εξάλλου, έχουν ομάδα αίματος Β διατρέχουν κίνδυνο αυξημένο κατά 11% και όσοι έχουν ομάδα αίματος Α έχουν κατά 5% αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Οι ερευνητές δεν ξέρουν που οφείλεται αυτό, αλλά εκτιμούν ότι επειδή οι ομάδες αίματος είναι ένα πολύπλοκο βιολογικό χαρακτηριστικό, οι πιθανές αιτίες θα είναι εξίσου πολλές.

Πάντως, προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την ομάδα αίματος ΑΒ με τη φλεγμονή, η οποία παίζει γενεσιουργό ρόλο στην ανάπτυξη της καρδιοπάθειας.

Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία ότι η ομάδα αίματος Α σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα «κακής» (ή LDL) χοληστερόλης, ενώ όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο διαθέτουν αυξημένα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που διευκολύνει την ροή του αίματος και εμποδίζει την θρόμβωσή του.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους μπορούν πρακτικά να βοηθήσουν τους γιατρούς να καταλάβουν ποιος κινδυνεύει περισσότερο να παρουσιάσει καρδιοπάθεια – και να προχωρήσουν στις ανάλογες συστάσεις.

«Αν ένας άνθρωπος ξέρει ότι διατρέχει αυξημένο κίνδυνο, θα μπορεί να τον ελαττώσει υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λου Κι, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA).

ygeia.tanea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.