Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζει πως το Βερολίνο επιμένει στην τήρηση των δεσμεύσεων της Αθήνας

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/5061EED2B0DE8E9C12A08232A6ADBF31.jpgΠρολαμβάνοντας το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του οικονομικού προγράμματος, που -σύμφωνα με τους Financial Times- αναμένεται να διατυπώσει την ερχόμενη εβδομάδα στην Γερμανίδα καγκελάριο ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ έσπευσε την Τετάρτη να ξεκαθαρίσει πως η Άνγκελα Μέρκελ «παραμένει προσηλωμένη στην ισχύουσα συμφωνία όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις».

Ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε πως το Βερολίνο επιμένει στην τήρηση των δεσμεύσεων της Αθήνας, αλλά είναι ανοιχτό σε συνομιλίες, και πρόσθεσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ στις 24 Αυγούστου.

Σε ερώτηση σχετικά με το ότι η Ελλάδα επιζητεί μια παράταση δύο ετών, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε: «Η καγκελάριος θα ακούσει βεβαίως τι έχει να πει ο κ. Σαμαράς για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την εφαρμογή του προγράμματός της. Για εκείνην, όπως και για την υπόλοιπη γερμανική κυβέρνηση, το συμφωνηθέν μνημόνιο κατανόησης, το οποίο καθορίζει τι πρέπει να επιτύχουν οι Έλληνες και το οποίο παραμένει σε ισχύ για μας, αποτελεί τη βάση για τη συνεργασία μας ή τη βοήθεια της Ελλάδας».

Πρόσθεσε ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί προτού η τρόικα ολοκληρώσει τον Σεπτέμβριο την αποτίμηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. «Για όλες τις κυβερνήσεις, όχι μόνον τη γερμανική κυβέρνηση, η έκθεση της τρόικας θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθούμε για να αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε» σημείωσε.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ελλάδα θα ζητήσει να παραταθεί η διάρκεια της προθεσμίας για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας που ακολουθεί, προκειμένου να εξασφαλίσει άλλα δύο χρόνια, δηλαδή ώς το 2016.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ στις 24 Αυγούστου στο Βερολίνο και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις 25 στο Παρίσι.

Κληθείς από το Reuters να σχολιάσει μια πιθανή παράταση, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τσέζαρι Λεβάνοβιτς δήλωσε: «Δεν έχουμε να κάνουμε κανένα σχόλιο στην παρούσα φάση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.