Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε «Γρεβενιώτης»

Αγροτικές ενισχύσεις 1,1 δισ.ευρώ ώς τον Οκτώβρη

Αύγουστος 15th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Το Δεκέμβριο το υπόλοιπο 1,1 δισ.ευρώ, με την άδεια της Κομισιόν

Αγροτικές ενισχύσεις 1,1 δισ.ευρώ ώς τον Οκτώβρη

Το «πράσινο φως» για την καταβολή του 50% των ενισχύσεων στους αγρότες εντός του Οκτωβρίου, ήτοι 1,1 δισ. ευρώ, έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδεχόμενη σχετικό αίτημα της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε την Τρίτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης.

Οι ενισχύσεις που πρόκειται να δοθούν συνολικά αγγίζουν τα 2,2 δισ. ευρώ και η καταβολή τους ήταν προγραμματισμένη για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Όμως, όπως δήλωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Τσαυτάρης, «ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό το ποσό αντί να δοθεί όλο τον Δεκέμβριο, να δοθεί το 50% μετά τη 15η Οκτωβρίου ως προκαταβολή και το υπόλοιπο 50% τον Δεκέμβριο.

«Χτες, Δευτέρα, μάς ειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το αίτημα γίνεται δεκτό και θα δώσουμε γύρω στις 20 Οκτωβρίου 1,1 δισ. ευρώ στους αγρότες» συμπλήρωσε ο κ. Τσαυτάρης.

Ο υπουργός υπενθύμισε επίσης ότι από τη Δευτέρα 20 Αυγούστου θα δοθεί η εξισωτική αποζημίωση ύψους 160 εκατ. ευρώ σε 70.000 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ο Αθ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία που έχει η ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Γι’ αυτό και παρά τις δυσκολίες που περνά ο τόπος, η πολιτεία «έχει κάνει τις επιλογές της να υποστηρίξει τον αγρότη, να υποστηρίξει την παραγωγική διαδικασία».

Δεν παρέλειψε, δε, να επισημάνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την υψηλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση ευρωπαϊκών προϊόντων από τα 20 καλύτερα που επιλέχθηκαν, τα έξι είναι ελληνικά.

«Μια χώρα όπως είναι η δική μας που έχει το 2%- 3% του πληθυσμού και της παραγωγής, βλέπετε να έχει τα 6 από τα 20 προϊόντα. Δύο μάλιστα, και γι’ αυτό το αναφέρω, είναι ελληνικά κρασιά, ελληνικές κονσέρβες ροδάκινου, φρούτα, κτλ» είπε.

Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιβεβαίωσε πως στο επόμενο 20ημερο θα αρχίσει από τον ΕΛΓΑ η καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο (και ιδιαίτερα στη μελισσοκομία) από την καταστροφική πυρκαγιά στη Χαλκιδική.

Για τις εκτεταμένες ζημιές σε αμπελοκαλλιέργειες και ελιές θα χρειαστεί ιδιαίτερη αποτίμηση, άρα και περισσότερος χρόνος, γιατί σε αντίθεση με το ζωικό κεφάλαιο που αποζημιώνεται άμεσα από τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, το φυτικό κεφάλαιο θα αποζημιωθεί από το ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης).

This entry was posted on Τετάρτη, Αύγουστος 15th, 2012 at 18:47 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply