Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε “Γρεβενιώτης”

Συντηρητής έργων τέχνης το…Curiosity

Αύγουστος 14th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Ενα από τα όργανα του μπορεί να αναλύσει έργα τέχνης χωρίς να τους προκαλεί καμία ζημιά

Συντηρητής έργων τέχνης το…Curiosity

Μια διαφορετική πτυχή του Curiosity, του ρομπότ της NASA που εξερευνά τον Αρη, αποκάλυψε ένας επιστήμονας στις ΗΠΑ. Διαπίστωσε ότι ένα από τα εξελιγμένα του όργανα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον τομέα της συντήρησης έργων τέχνης. Το συγκεκριμένο όργανο (CheMin) μπορεί να εξετάζει και να αναλύει ένα έργο τέχνης χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να του προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά.

Διάθλαση και φθορισμός

To CheMin είναι ένα όργανο ακτινών Χ (διάθλασης και φθορισμού) με το οποίο το Curiosity μελετά τη σύσταση των πετρωμάτων του Αρη. Το όργανο αυτό κέντρισε την προσοχή του Τζιάκομο Τσιάρι, που είναι επικεφαλής επιστήμονας του Ινστιτούτου Συντήρησης Γκετί στο Λος Αντζελες. Ο Τσιάρι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το CheMin μπορεί να αναλύσει τη σύνθεση αρχαίων αντικειμένων και έργων τέχνης χωρίς να απαιτείται να κοπεί κάποιο έστω και μικρό κομμάτι από αυτά ή να γίνει κάποια ανάλυση που ελλοχεύει κίνδυνο πρόκλησης κάποιας ζημιάς.

Το CheMin αν βρισκόταν στη Γη θα μπορούσε να στέλνει δέσμες ακτινών Χ πάνω σε ένα αντικείμενο ή έργο τέχνης και μέσα σε λίγα λεπτά να συλλέγει πληροφορίες που αποκαλύπτουν από τι είναι φτιαγμένο.

Σχεδιάγραμμα του Chemin

Το φορητό αδερφάκι του CheMin

Οταν ο Τσιάρι βεβαιώθηκε ότι το CheMin έχει αυτές τις ικανότητες επικοινώνησε με την κατασκευάστρια εταιρία, την Καλιφορνέζικη inXitu. Ζήτησε από την εταιρία να κατασκευάσει μια πιο μικρή και φορητή εκδοχή του CheMin. Η εταιρία σε χρόνο ρεκόρ παρέδωσε στον Τσιάρι το όργανο που ζήτησε το οποίο ονομάστηκε X-Duetto.

Το όργανο που χωράει μέσα σε ένα χαρτοφύλακα βρίσκεται ήδη στη διάθεση των επιστημόνων του Ινστιτούτου. Οπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες η πρώτη αποστολή του νέου οργάνου θα είναι η ανάλυση της μεγάλης συλλογής από αντίκες του Μουσείου Γκετί καθώς και η ανάλυση ερειπίων του Ερκουλάνεουμ (αρχαία Ηράκλεια), μιας ρωμαϊκής πόλης στους πρόποδες του Βεζούβιου που καταστράφηκε μετά από έκρηξη του ηφαιστείου.

 

This entry was posted on Τρίτη, Αύγουστος 14th, 2012 at 23:36 and is filed under HOT-LIFESTYLE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply