Παραιτήθηκε τελικά μετά την κατακραυγή από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου η Σλοβάκα Άννα Μπουμπενίκοβα, ένα εκ των τριών μελών που είχαν ορίσει τον Αύγουστο του 2011 τα κράτη της Ευρωζώνης και η Κομισιόν.

Σε ανακοίνωσή της με ημερομηνία 10 Αυγούστου, η Κομισιόν αναφέρει ότι «τον Αύγουστο του 2011, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισαν τα 3 από τα 7 μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων που διόρισε το Διοικητικό Συμβούλιο του τότε νεοσύστατου Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Μεταξύ των υποψηφίων που πρότειναν τα διάφορα κράτη μέλη της ευρωζώνης, η κυρία Bubenikova επελέγη με βάση την επαγγελματική της εμπειρία και την τεχνογνωσία της στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Εκείνη την εποχή ήταν Πρόεδρος του Ταμείου Εθνικής Ιδιοκτησίας της Σλοβακίας».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «κατόπιν καταγγελιών για διαφθορά, οι σλοβακικές αρχές εντός του 2012 απέλυσαν την κυρία Bubenikova από το Ταμείο Εθνικής Ιδιοκτησίας της Σλοβακίας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, εξ όσων γνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι σλοβακικές αρχές δεν έχουν κινήσει νομικές διαδικασίες ή κάποια επίσημη διαδικασία έρευνας που να αφορούν στην κυρία Bubenikova».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι έλαβε γνώση της «παραίτησης της κυρίας Bubenikova από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, η οποία κοινοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 2012» και καταλήγει υπενθυμίζοντας «την πίστη της στη θεμελιώδη αρχή “αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου”».

Η περίπτωση της Aννας Μπουμπενίκοβα αποτελεί τρανό παράδειγμα για το πώς λειτουργούν τα στεγανά της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας. Στην καλύτερη περίπτωση χρειάζεται το κέντρισμα του Τύπου για να ξυπνήσει από τη νιρβάνα της – αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο στην υπόθεση.

Ως τις 2 Αυγούστου που το αποκάλυψε ο ιδιωτικός σλοβακικός σταθμός TV Markiza, κανείς δεν είχε αντιληφθεί ότι σε ανύποπτο χρόνο, τον Ιούλιο του 2011, η Αννα Μπουμπενίκοβα διορίστηκε μέλος στο 7μελές συμβούλιο εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου, με τη στήριξη του τότε υπουργού Οικονομικών της χώρας της, Ιβάν Μίκλος και του εκπροσώπου της Σλοβακίας στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, Mάρτιν Μπρούνσκο. Την ίδια εποχή η Μπουμπενίκοβα ήταν επικεφαλής του σλοβακικού Ταμείου Εθνικής Περιουσίας, στο οποίο υπηρετούσε από το 1994.

Το πρόβλημα είναι πως η Κομισιόν την άφησε στη θέση της ακόμη και μετά το σκάνδαλο Gorilla, που συγκλόνισε τη Σλοβακία τον Δεκέμβριο 2011-Ιανουάριο 2012. Εγγραφα της Σλοβάκικης Υπηρεσίας Πληροφοριών (SIS), που αναρτήθηκαν σε σέρβερ των ΗΠΑ, αποκάλυψαν πως η Μπουμπενίκοβα και αρκετοί πολιτικοί της Κεντροδεξιάς έπαιρναν μίζες για κρατικά συμβόλαια και συμφωνίες αποκρατικοποίησης. Ειδικά η Μπουμπενίκοβα, που έλυνε και έδενε σε αυτόν τον τομέα, κατηγορήθηκε ως αφανής μεσάζων του οικονομικού ομίλου Penta στο διάστημα 2005-2006, και πρωθιέρεια της διαφθοράς.

Αφού την άδειασαν ακόμη και οι πολιτικοί της προστάτες στο κόμμα SDKU, του πρώην πρωθυπουργού Μίκουλας Τζουρίντα, η Μπουμπενίκοβα απομακρύνθηκε από το Ταμείο Εθνικής Περιουσίας στις 11 Ιανουαρίου 2012. Να σημειωθεί πως το σκάνδαλο Gorilla είχε άμεσες επιπτώσεις στις εκλογές του Μαρτίου στη Σλοβακία, τις οποίες κέρδισε πανηγυρικά το Κεντροαριστερό κόμμα Smer, του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο, με σημαία τον αγώνα κατά της διαφθοράς. (Στους μεγάλους ηττημένους και η υπερ-φιλελεύθερη πρώην πρωθυπουργός Ιβέτα Ραντιτσόβα, που απειλούσε να καταψηφίσει τη δεύτερη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας).

Αν και μαύρο πρόβατο στη Σλοβακία εδώ και επτά μήνες, η Μπουμπενίκοβα διατήρησε σαν να μην τρέχει τίποτα τη θέση της στο πρόγραμμα ελληνικών αποκρατικοποιήσεων, αποσκοπώντας προφανώς να προσφέρει και στη χώρα μας τις… καλές της υπηρεσίες. «Αν ο ρυθμός των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα ήταν ο μισός από τον ρυθμό των αποκρατικοποιήσεων στη Σλοβακία, τότε θα υπήρχε μεγάλη ελπίδα σωτηρίας του ευρώ», έγραψε ειρωνικά το περιοδικό Slovak Spectator. «Οπως φαίνεται από τα ντοκουμέντα του Gorilla, η Μπουμπενίκοβα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Θα είναι παιχνιδάκι γι’ αυτήν να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας για 50 δισ. ευρώ ως το 2015».

«Αντικαταστήστε την για το συμφέρον σας», διαμηνύουν οι συμπατριώτες της

Η αλήθεια είναι πως η νέα σλοβακική κυβέρνηση ευαισθητοποιήθηκε αμέσως μετά την αποκάλυψη της TV Markiza. Το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα «προβλήματα ηθικής τάξεως» αναφορικά με την πολιτεία της Μπουμπενίκοβα καλώντας ουσιαστικά την Κομισιόν να ανακαλέσει τον διορισμό της. Διευκρίνισε μάλιστα πως η περυσινή τοποθέτηση της Μπουμπενίκονα στο ΤΑΙΠΕΔ δεν εγκρίθηκε ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την Βουλή της Σλοβακίας.

Σχετικό διάβημα στην ελληνική πρεσβεία της Μπρατισλάβα έγινε από το συμπολιτευόμενο κόμμα «Συνηθισμένων Ανθρώπων και Ανεξάρτητων Προσωπικοτήτων» (ΟLANO) που κάλεσε τον πρέσβη Νικόλαο Κανέλλο και τον αντιπρόσωπο της Κομισιόν στη Σλοβακία να αντικαταστήσουν την Μπουμπενίκοβα «προς το συμφέρον τους»! Μάλιστα, ο βουλευτής Αλόις Χλίνα χάρισε στον πρέσβη το αποκαλυπτικό βιβλίο του Σλοβακο-καναδού πρώην εκδότη του Slovak Spectator, Τομ Νίκολσον για την υπόθεση Gorilla.

«Ενδιαφέρει πολύ τους Ελληνες να το διαβάσουν, για να μάθουν το παρελθόν της γυναίκας που θα τους βοηθήσει να ξεπληρώσουν τα χρέη τους», είπε ο Σλοβάκος βουλευτής στο πρακτορείο TASR.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, ζήτησε από την κυβέρνηση να αρνηθεί τις υπηρεσίες της Σλοβάκας εμπειρογνώμονα, καθώς την έχει αδειάσει 100% η κυβέρνηση της πατρίδας της.

Με απαράδεκτη καθυστέρηση αντέδρασε σε χαμηλόβαθμο επίπεδο η Κομισιόν. Μόλις στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ο εκπρόσωπος του γραφείου της Σλοβακίας δήλωσε αόριστα πως τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ «οφείλουν να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις γνώσεις, αλλά και την ηθική τους υπόσταση». Αρνήθηκε ωστόσο να διευκρινίσει αν εξετάζεται το ενδεχόμενο αντικατάστασής της, το οποίο προφανώς θα αποφασιστεί από ανώτερα κλιμάκια στις Βρυξέλλες.

Το σίγουρο είναι πως το βιογραφικό της Μπουμπενίκοβα δείχνει άνθρωπο ιδιαίτερα φιλόδοξο και δραστήριο. Αποφοίτησε με πτυχίο Οικονομικών από το πανεπιστήμιο της Μπρατισλάβα το 1985, όπου και δίδαξε ως το 1992, όταν η Τσεχοσλοβακία διαλύθηκε με «βελούδινο διαζύγιο». Στη συνέχεια εργάστηκε ως καθηγήτρια της Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας και η καριέρα της στο Ταμείο Εθνικής Περιουσίας ξεκίνησε το 1994, ακολουθώντας ανοδική πορεία. Πραγματική «σιδηρά κυρία» του χρηματοοικονομικού τομέα και των επιχειρήσεων, η Αννα Μπουμπενίκοβα διατέλεσε πρόεδρος της εποπτικής αρχής του χρηματιστηρίου της Μπρατισλάβα, και μέλος του δ.σ. σε επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, πετροχημικών κ.α. Το ενδιαφέρον είναι ότι διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στις αποκρατικοποιήσεις των ενεργειακών δικτύων, που βρέθηκαν στην καρδιά του σκανδάλου Gorilla.

 

Γιάννης Παπαδάτος στον Ελεύθερο Τύπο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.