Αντί για διώξεις και εξοντωτικές φoρο-ποινές και πρόστιμα, το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά ένα νέο σχέδιο που προβλέπει την υπογραφή “συμβολαίου ειλικρίνειας” με την εφορία των οφειλετών με αντάλλαγμα πλούσιες δόσεις και απαλλαγές από χρηματικά πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” το σχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέχρι τις αρχές του έτους προβλέπει και κατάργηση των ποινικών διώξεων και φυλακίσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο που σήμερα ενεργοποιούνται για οφειλή άνω των 5.000 ευρώ και δυνατότητα τμηματικής καταβολής τους ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου και, σε περίπτωση επιχείρησης, ανάλογα με τον τζίρο της.

Από την άλλη πλευρά όμως αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για εκ προθέσεως φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο φθάνοντας μέχρι και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το νέο ποινολόγιο,περιλαμβάνει τις ακόλουθες ανατροπές.

* Κατάργηση των αυτοτελών χρηματικών προστίμων για την πρώτη φορολογική παράβαση.

* Δεν θα απορρίπτονται από τους ελεγκτές τα Βιβλία και Στοιχεία για τυπικές παραβάσεις, ενώ από το 2013 θα καταργηθεί ο απαρχαιωμένος Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και θα αντικατασταθεί με την ηλεκτρονική καταγραφή των εσόδων – εξόδων.

* Διαγραφή ενός μεγάλους μέρους των προσαυξήσεων μέχρι και 80% και τμηματική καταβολή του πρόσθετου φόρου ακόμα σε 40 δόσεις για τους φορολογούμενους που θα αποδεχτούν τις “φορολογικές αμαρτίες” του παρελθόντος και θα υποβάλουν νέα ή συμπληρωματική δήλωση.

* Ακύρωση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εσόδων, όπως κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και των ποινικών διώξεων για όσους έλθουν σε συμφωνία διακανονισμού των υποχρεώσεών τους (οικειοθελής συμμόρφωση), με εξαίρεση προκλητικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

* Ειδικά για τις επιχειρήσεις θα υπάρχει διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων για ληξιπρόθεσμα χρέη και φορολογικές παραβάσεις του παρελθόντος και τμηματική καταβολή των οφειλών σε δόσεις που ο αριθμός τους θα εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, το είδος και το ύψος του τζίρου τους.

* Κατάργηση ποινικών διώξεων και φυλακίσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ όπως ισχύει σήμερα.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις εκ προθέσεως φοροδιαφυγής (απόκρυψη εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων όπως ακίνητα, καταθέσεις, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων κ.ά.), θα υπάρχουν αυστηρότερες κυρώσεις σε σχέση με το ισχύον καθεστώς που φθάνουν μέχρι και δήμευση περιουσιακών στοιχείων.

Πέραν των ποινικών και άλλων κυρώσεων, στους παραβάτες θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα και προσαυξήσεις επί του οφειλόμενου φόρου που δεν θα μειώνονται ακόμα και αν έρθουν σε συμβιβασμό με την εφορία.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.