Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Επιστολή του ΔΣ της ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας στον Υπουργό Οικονομικών για τους ΟΤΑ…

10 Αυγούστου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Το ΔΣ της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας στην τελευταία του συνεδρίαση συζήτησε εκτενώς το ζήτημα της δραματικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα οικονομικά των Δήμων μετά και τις τελευταίες περικοπές που ανακοινώθηκαν από την πολιτεία. Διαπιστώθηκε ότι η αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει πλέον υπαρξιακό ζήτημα, καθώς αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα υπάρχει αδυναμία κάλυψης ακόμη και στοιχειωδών λειτουργικών δαπανών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τελικό θύμα αυτής της πολιτικής θα είναι για άλλη μια φορά ο πολίτης, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει από την τσέπη του δομές που μέχρι σήμερα απολάμβανε, είτε δωρεάν, είτε σε πολύ χαμηλό κόστος. Προνοιακές δομές όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, πολιτιστικές δομές, όπως τα ωδεία, αθλητικές δομές, όπως τα γυμναστήρια και τα κολυμβητήρια είναι πλέον αμφίβολο αν θα μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους κάτω από αυτές τις συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα να αποστείλει στον Υπουργό Εσωτερικών και να κοινοποιήσει στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και στις ΠΕΔ της χώρας την παρακάτω επιστολή.

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το ΔΣ της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 8 Αυγούστου 2012, ενόψει του έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά, μετά από εκτενή συζήτηση, επισήμανε και αποφάσισε τα παρακάτω:

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα μας δεν μπορεί να αφήσει κανέναν φορέα άσκησης δημόσιας πολιτικής ανεπηρέαστο. Πόσο μάλλον όταν μεγάλο μέρος των πολιτών και ιδιαίτερα τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας δίνουν μάχη για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην προσπάθεια αυτή με τις περικοπές που της έχουν επιβληθεί, έχει συμβάλει όσο κανένας άλλος θεσμός στην τιτάνια αυτή προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Επισημάνθηκε ότι οι επιχορηγήσεις των Δήμων από τους ΚΑΠ μειώθηκαν μόνο την τελευταία τριετία κατά 59% ενώ τα έσοδα από τη ΣΑΤΑ κατά 55%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τη ΣΑΤΑ του 2012 δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ. Παράλληλα τα ίδια έσοδα των Δήμων έχουν μειωθεί δραματικά λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ η διαρκής μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, κόντρα στη  σαφή συνταγματική πρόβλεψη, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σ’ ένα σπιράλ αδιεξόδου και παραλυσίας.

Το δίλημμα που τίθεται από την πλευρά της πολιτείας «περαιτέρω μείωση πόρων ή κατάργηση των προνοιακών δομών» θεωρούμε ότι είναι παραπλανητικό και επικίνδυνο. Στη σημερινή κρίση η διαφύλαξη των θεσμών του κοινωνικού κράτους και των υπηρεσιών υποστήριξης των πολιτών που έχουν αναπτύξει οι Δήμοι αποτελούν το αντίβαρο στον εφιάλτη διάρρηξης του κοινωνικού ιστού. Με την έννοια αυτή το δίλημμα αυτό δεν πρέπει καν να τίθεται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Μέσα στο παραπάνω περίγραμμα είναι θέμα λίγων μηνών πλέον όλοι σχεδόν οι Δήμοι να έχουν πρόβλημα κάλυψης ακόμη και των στοιχειωδών λειτουργικών δαπανών όπως είναι η μισθοδοσία του προσωπικού τους. Ταυτόχρονα, αν δεν ληφθούν έγκαιρα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι Δήμοι θα οδηγηθούν αναγκαστικά στο κλείσιμο των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, των ΚΔΑΠ, των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και όλων των άλλων δομών κοινωνικής φροντίδας καθώς και δράσεις που αναπτύσσουν στους τομείς πολιτισμού και αθλητισμού.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν μια μεθοδευμένη προσπάθεια μετακύλισης όχι μόνο του οικονομικού, αλλά και του πολιτικού προβλήματος από το κεντρικό κράτος στους Δήμους, καθώς η Αυτοδιοίκηση καλείται να επωμιστεί και να διαχειριστεί ένα πρόβλημα που δεν το δημιούργησε αυτή. Άλλωστε αν οι μειώσεις που επιβλήθηκαν στην Αυτοδιοίκηση εφαρμόζονταν στο σύνολο της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης, η χώρα θα παρουσίαζε ήδη πρωτογενή πλεονάσματα και δε θα αναζητούσαμε σήμερα πρόσθετα επώδυνα μέτρα εις βάρος των πολιτών.

Αυτό που ζητούμε είναι:

  1. Να αποκατασταθεί άμεσα ο προκλητικά ανισομερής και άδικος επιμερισμός των βαρών της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής ανά υπουργείο και δημόσιες δομές με αναλογικό και δίκαιο τρόπο. Δε μπορεί τη στιγμή που η Αυτοδιοίκηση δίνει μάχη να σταθεί όρθια, κάποια πεδία δημόσιων πολιτικών να παραμένουν σχεδόν άθικτα.
  2. Η συνεχόμενη ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση χωρίς τους αντίστοιχους πόρους πρέπει να λάβει ένα τέλος. Από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι να αρνηθούμε από τώρα και στο εξής να ασκούμε αρμοδιότητες που στερούνται οικονομικής στήριξης.
  3. Ζητούμε να υπάρξουν πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις που θα απαλλάσσουν τους Δημάρχους από την ποινική και αστική ευθύνη που έχουν έναντι ασφαλιστικών οργανισμών και άλλων φορέων, τη στιγμή που η πολιτεία δε διασφαλίζει τη δυνατότητα στους δημάρχους να ανταποκρίνονται στοιχειωδώς στις θεσμικές τους υποχρεώσεις έναντι τρίτων.
  4. Ενόψει του Έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ είμαστε αποφασισμένοι σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τους άλλους Δήμους της χώρας να κλείσουμε τους Δήμους για όσο διάστημα χρειαστεί. Παράλληλα, εάν στο διάστημα που θα ακολουθήσει δεν υπάρξουν αποφασιστικές πρωτοβουλίες από την πλευράς σας, θεωρείστε ότι παραιτήσεις των αιρετών Δυτικής Μακεδονίας θα είναι στη διάθεσή σας.

This entry was posted on Παρασκευή, 10 Αυγούστου, 2012 at 12:04 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply