ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Ο μουσικό παιδαγωγός Μιχάλης Μαυρομιχάλης σήκωσε τη μπαγκέτα κι αμέσως, άρχισαν ήχοι να πλημμυρίζουν τον χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης. Ακανόνιστοι, αλήθεια, στην αρχή, μα μετά, άρχισαν, σιγά-σιγά, με την επανάληψη να αποκτούν αρμονία  Και όλοι μαζί οι ήχοι, πειθαρχημένοι συνόδευσαν την κιθάρα του Μιχάλη και την αισθαντική φωνή του.

Το αποτέλεσμα, πραγματικά, δεν ήταν αναμενόμενο, ήταν, μ’ απλά λόγια, μαγευτικό! Η Βιβλιοθήκη μας απέκτησε την πρώτη Αυτοσχέδια Ορχήστρα. Πόση μαγεία μπορεί να περικλείει η θέληση για προσφορά και δημιουργία. Μια μαγεία, που κάνει και τα πλέον απίθανα να συμβούν!

13 παιδιά την Πέμπτη το πρωί και 16 παιδία την Παρασκευή, ηλικίας 8-12 χρονών, ξεκίνησαν ένα ταξίδι φανταστικό στη χώρα των ήχων. Ξεναγός τους ο Μιχάλης, που με τη βοήθεια της Λίτσας Ταρλατζή έκανε την ξενάγηση του στα εργαστήρια παραγωγής: και πρώτα-πρώτα στα παλαμάκια.

Εκεί ανάλογα με την ταχύτητα και τη δύναμη έβγαιναν και διαφορετικοί ήχοι κι όταν έδωσε χρόνο στα κτυπήματα, έβαλε στη σειρά και τους ήχους. Μετά επισκεφθήκαν το μεταλλικό εργαστήρι και το εργοστάσιο των πνευμόνων, όπου έβγαιναν οι ήχοι των πνευστών.

Στη συνέχεια ξεφυλλίσανε ένα φωτογραφικό λεύκωμα με τις παραστάσεις όλων των μουσικών οργάνων. Και η έκπληξη του διημέρου ήταν , όταν με την υπόδειξη των μαγικών συνταγών των βιβλίων της Future Library, τα παιδιά δώσανε «λαλιά», σε ανακυκλώσιμα υλικά, δηλαδή, κατασκεύασαν όργανα μουσικά με χαρτιά και πλαστικά.

Κατασκεύασαν τον ήχο της βροχής με ρολό κουζίνας και φακή, με χαρτο-πετσετό -κουτα και λαστιχάκια τα έγχορδα της ορχήστρας, μαράκες με πλαστικά κυπελάκια, ταμπούρλα από μεταλλικά κουτιά με την επίστρωση μεμβρανών από μπαλόνια και μπαγκέτες από καλαμάκια. Όταν τέλειωσαν οι κατασκευές, άρχισε η επίπονη προσαρμογή για να μπουν σε σειρά οι ήχοι, και σιγά- σιγά κύλησε το νερό στ’ αυλάκι…

Η ιστορία που σας αφηγήθηκα δεν είναι φανταστική.  Ήταν ένα φανταστικά όμορφο ταξίδι στη γνώση των μουσικών οργάνων! Ένα ταξίδι που θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη των παιδιών…

Σίμος Ζαγκανίκας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.