Πάνε πιο πίσω τα μέτρα αλλά και οι δόσεις των δανείων

http://img.protothema.gr/DDA38BBA4D4EAD4B1B9460E1977CB145.jpgΑτελείωτο «ράβε-ξήλωνε» αλλά ο «λογαριασμός» των 11,5 δισ. δεν βγαίνει χωρίς περικοπούν δαπάνες για μισθούς και συντάξεις. Τα μέτρα ίσως τελικά δεν είναι έτοιμα ούτε στα μέσα Αυγούστου, ούτε το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, και στο υπουργείο Οικονομικών δίνουν ως νέα καταληκτική διορία τις 14 Σεπτεμβρίου που διεξάγεται το άτυπο Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα πριν το κρίσιμο και καθοριστικό συμβούλιο που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο για τη χορήγηση της δόσης προς τη χώρα μας.

Υπό τις συνθήκες αυτές κερδίζει έδαφος το σχέδιο μιας νέας εφεδρείας στο Δημόσιο, ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις. Παρά τις διαφωνίες από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, στο τραπέζι παραμένουν και νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

Το κύριο βάρος πέφτει στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση που ήδη έχει κόψει 5 δισ. ευρώ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα αποφύγει τελικά το πικρό ποτήρι και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, από τον οποίο ζητήθηκαν περικοπές 1 δις ευρώ.

Στην εισαγωγική τοποθέτηση του, ο κ. Σαμαράς άφησε ανοιχτά άφησε όλα τα ενδεχόμενα για τα νέα μετρά που θα χρειαστεί να ληφθούν προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος της εξοικονόμησης των 11,5 δισ.,

Ερωτηθείς μετά την διάρκειας 2,5 ωρών σύσκεψη που είχε χθες στο υπουργείο Οικονομικών, για το ένα εξετάζουν το μέτρο της εφεδρείας, περικοπές προσωπικού στο δημόσιο και τους ορούς συνταξιοδότησης, ο Αντώνης Σαμαράς περιορίστηκε να πει ότι: «Εξετάσαμε το πανόραμα των εναλλακτικών που υπάρχουν».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι η συμμετοχή του υπουργείου Εργασίας παραμένει στα 5 δισ. ευρώ αφήνοντας δηλαδή να εννοηθεί ότι δεν θα αναζητηθούν επιπλέον περικοπές από επιδόματα και συντάξεις.

«Δεν θα επιστρέψουμε σε λύσεις που είχαν αποτύχει στο παρελθόν» δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομικών.

«Αναζητούμε τις πιο αποτελεσματικές περικοπές για να μειώσουμε το έλλειμμα, τους λιγότερο οδυνηρούς τρόπους για την κοινωνία. Ψάχνουμε τα πάντα. Αντίπαλός μας είναι η ανεργία» είπε απευθυνόμενος στον Γιάννη Στουρνάρα που τον σύστησε στο οικονομικό επιτελείο με το οποίο έχει αυτήν την ώρα σύσκεψη για τα δημοσιονομικά «ισοδύναμα».

Σχολιάζοντας την παρουσία του κ. Βρούτση στην σημερινή σύσκεψη ο πρωθυπουργός είπε πως: «Η παρουσία του υπουργού Εργασίας είναι χαρακτηριστική. Είναι από τους λίγους υπουργούς που έχει τόσο καλή άποψη για την Οικονομία και μας έχει βοηθήσει στις περικοπές».

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ και το θέμα της εφεδρείας στο Δημόσιο που προκαλεί αναταράξεις εντός του στρατοπέδου του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως διεφάνη την Τρίτη κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Στουρνάρας είχε αφήσει ανοικτό το θέμα της εφεδρείας, «γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το ζήτημα προκάλεσε ένταση αργότερα και κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καθώς διαφώνησαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη υπήρξε σύγκρουση του κ. Κουβέλη με τον κ. Στουρνάρα για τον τρόπο που δίνονται στη δημοσιότητα τα μέτρα του πακέτου και ειδικότερα για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας ότι αναζητούνται οι πιο αποτελεσματικές περικοπές για το έλλειμμα με τους λιγότερο οδυνηρούς τρόπους για την κοινωνία. Όρισε ως “αντίπαλο” την ανεργία και είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τα πάντα άλλα δεν θα προχωρήσουν “εκείνου του είδους τις λύσεις που είχαν αποτύχει στο παρελθόν”.

Μία λίστα των μέτρων αναμένεται πάντως να καταρτιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ώστε να παραδοθεί στους αρχηγούς, πριν την οριστικοποίησή της.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλά μέτρα έχουν ήδη κλειδώσει και μεταξύ αυτών

η μείωση 30 έως 35% στις αποδοχές στις ΔΕΚΟ με την επέκταση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου
τα λουκέτα σε οργανισμούς,
το “ψαλίδι” στις επιχορηγήσεις.
η μείωση έως και 50% στα εφάπαξ
οι περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα τρίτεκνων – πολυτέκνων.
οι μειώσεις στις συντάξεις ίσως και από το πρώτο ευρώ

Κωστής Πλάντζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.