Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τρίτο θανατηφόρο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου

Αύγουστος 9th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Με δωρεά των τεστ για τον ιό των κουνουπιών από μεγάλη εταιρία αρχίζει ο μοριακός έλεγχος του αίματος

http://img.protothema.gr/20A07FC6DFBDB3CCD6F80F6EDAC372D9.jpgΑυξάνονται αργά αλλά σταθερά τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Μέχρι στιγμής, 44 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό που μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των κουνουπιών, ενώ ένας ακόμη ηλικιωμένος έχασε τη ζωή του στην Πάτρα λόγω επιπλοκών που παρουσίασε μετά τη μόλυνση. Οι άλλοι δύο θάνατοι είχαν καταγραφεί στην Αθήνα.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι και αφορούν ασθενείς ηλικίας άνω των 75 χρόνων που παρουσίασαν εγκεφαλίτιδα μετά τη μόλυνση με τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Παράλληλα, συνεχίζεται η δέσμευση του αίματος στο πλαίσιο των Αιμοδοσιών που γίνονται στις λεγόμενες «πληγείσες» περιοχές, όπου δηλαδή έχουν εμφανιστεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, κρούσματα ανέκυψαν πλέον και στον νομό Ξάνθης -είναι ο δεύτερος νομός της Βόρειας Ελλάδας, τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν καταγραφεί δύο κρούσματα στην Ημαθία- και στην Πελοπόννησο.

Σε ό,τι αφορά τον μοριακό έλεγχο του αίματος για τον εντοπισμό του ιού του Δυτικού Νείλου, μέτρο που είχε ληφθεί από την πρώτη στιγμή της επιδημίας τα προηγούμενα έτη, πρόκειται να αρχίσει τις επόμενες ημέρες μετά τη δωρεά των ειδικών τεστ την οποία έκανε μεγάλη εταιρία που δραστηριοποιείται στον χώρο.

Διαπραγμάτευση με τις εταιρίες για τον μοριακό έλεγχο του αίματος

Όπως ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Μάριο Σαλμά, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης και της πιο ορθολογικής διαχείρισης των πόρων στον τομέα της Υγείας γίνεται διαπραγμάτευση με τις εταιρείες που υλοποιούν τον μοριακό έλεγχο στο αίμα σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τη πενταετή σύμβαση (2008 -2013), τον μοριακό έλεγχο στα εννέα Κέντρα Αίματος στη χώρα διεξάγουν οι εταιρείες «Roche» και «Chiron»- (SafeBlood), με ετήσιο κόστος περίπου 28 εκατ. ευρώ.

Ήδη, η εταιρεία «Chiron» πρόσφερε έκπτωση της τάξεως του 10% από την 1η Σεπτεμβρίου έως το τέλος της σύμβασης το 2013. Επιπλέον, η ίδια εταιρεία προσέφερε 10.000 δωρεάν τεστ για τον μοριακό έλεγχο του ιού του δυτικού Νείλου.
Επίσης, η εταιρία δέχθηκε μείωση των χρεωστικών υπολοίπων των εξετάσεων για τον ιό του Δυτικού Νείλου οι οποίες διενεργήθηκαν το 2011.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι αναμένει την απάντηση και της «Roche», στο πλαίσιο της ίδιας διαπραγμάτευσης.

Παναγιώτα Καρλατήρα

This entry was posted on Πέμπτη, Αύγουστος 9th, 2012 at 15:46 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply