Σε μαγική εικόνα εξελίσσεται ο πληθωρισμός, καθώς, ενώ διατηρείται ποσοστιαία σταθερός τον Ιούλιο -στο 1,3%, όπως και τον Ιούνιο-, η ακρίβεια καλπάζει, με τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών να εμφανίζουν αυξήσεις σε ετήσια βάση έως και 18,5%.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς υποχώρησης που παρουσιάζει η καταναλωτική ζήτηση τα νοικοκυριά αναγκάζονται να πληρώσουν ακριβότερα από τα βασικά είδη διατροφής, τα καφέ και τα εστιατόρια έως τους λογαριασμούς για το φυσικό αέριο, τα καύσιμα, το κόστος των διοδίων και τις αεροπορικές υπηρεσίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, συγκρίνοντας τον δείκτη του Ιουλίου 2012 με τον αντίστοιχο του 2011, στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» από τις 11 επιμέρους κατηγορίες αγαθών, μόλις οι δύο καταγράφουν μείωση (πατάτες και ελαιόλαδο), ενώ οι υπόλοιπες εννιά εμφανίζουν ανατιμητικές τάσεις έως 8,8%.

Ειδικότερα, στο καλάθι της νοικοκυράς τα νωπά φρούτα, τα νωπά λαχανικά, τα δημητριακά, τα ψάρια, τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά, τα αβγά, η ζάχαρη, οι σοκολάτες, τα γλυκά, τα παγωτά, τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων ακρίβυναν από 0,4% έως 8,8%.

Επίσης, κατά 2,4% αυξήθηκαν οι τιμές της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός» λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων, ενώ συγκρίνοντας το 2011 και το 2012 διαπιστώνει κανείς ότι κατά 1,4% ανέβηκαν οι τιμές και στην ομάδα «Ενδυση και υπόδηση». Το παράδοξο είναι όμως ότι οι έμποροι υποστηρίζουν ότι έχουν ρίξει θεαματικά τις τιμές από την αρχή του έτους λόγω της αναιμικής κατανάλωσης.

Σε ποσοστό 5,7% αυξήθηκαν οι τιμές της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης (+15,6%), του φυσικού αερίου (+18,5%) και του ηλεκτρισμού, ενώ οι ανατιμήσεις της ομάδας «Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια» άγγιξαν το 2,5%, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων, καφενείων, κυλικείων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων.

Στην ομάδα «Μεταφορές» οι αυξήσεις των τιμών έφθασαν έως 15,6% (εισιτήρια αεροπλάνων), ενώ ο μέσος όρος της ανόδου διαμορφώθηκε στο 1,9%, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), στα τέλη κυκλοφορίας και στο κόστος των διοδίων.

Αυξημένες ήταν επίσης οι τιμές των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων, οι υπηρεσίες των νοσοκομείων και των κλινικών, καθώς και των προϊόντων γραφικής ύλης, των σχολικών κ.λπ.

Ας σημειωθεί ωστόσο ότι ο μέσος πληθωρισμός του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2011 – Ιουλίου 2012, σε σύγκριση προς τον τιμάριθμο του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2010 – Ιουλίου 2011, παρουσίασε αύξηση 2,1%, έναντι αύξησης 4,4%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Ξανθή Γούναρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.