Πλήττονται τρίτεκνοι, άνεργοι και ανασφάλιστοι

Αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από στα 66 χρόνια, νέες μειώσεις στις συντάξεις και περικοπή του εφάπαξ σε όλα τα Ταμεία είναι ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο των μέτρων 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διετία 2013-2014.

Σοκ προκαλούν, όπως αναφέρει το “Βήμα της Κυριακής“, οι παρεμβάσεις στα κοινωνικά επιδόματα, με νέες περικοπές που θα πλήξουν εξουθενωμένες κατηγορίες χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων και ανασφάλιστων πολιτών.

Το μέτρα εκτείνονται σε 11 τομείς, με το ποσό της εξοικονόμησης στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης να ανέρχεται σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με την αύξηση πάντως του γενικού ορίου ηλικίας στο 66ο έτος, η μοναδική περίπτωση αποχώρησης εργαζομένου από την ενεργό δράση παραμένει η συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης σε ηλικία μεταξύ 60ού και 66ου έτους.

Η αύξηση του γενικού ορίου θίγει το μεγαλύτερο μέρος των υπό συνταξιοδοτηση ασφαλισμένων, καθώς η πλειονότητα δεν έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης ώστε να αποχωρήσει σε ηλικίες μικρότερες του υφισταμένου γενικού ορίου συνταξιοδότησης.

Σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα, παραμένει στο τραπέζι η πλήρης κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

Δεδομένη πρέπει, επίσης, να θεωρείται η επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ, ενώ προβλέπονται, μεταξύ άλλων, λουκέτα σε δημοτικές επιχειρήσεις, νοσοκομεία και ΤΕΙ.

Στον τελικό πίνακα περιλαμβάνεται η μείωση του εφάπαξ κατά 23% στο Δημόσιο και σε ποσοστό που θα κριθεί από τις αναλογιστικές μελέτες για τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Έρχεται παράλληλα περικοπή 10% για τις κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ή 1.500 ευρώ, ενώ “μαχαίρι” μπαίνει και στις τελικές συντάξιμες αποδοχές περίπου 600.000 δικαιούχων διπλών συντάξεων.

Στο πακέτο του νέου ασφαλιστικού περιλαμβάνεται, επίσης, νέα περικοπή των συντάξεων σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν σε ηλικία κάτω των 50 ετών, η τοποθέτηση πλαφόν 2.500 ευρώ στις κύριες συντάξεις και το νέο “σκανάρισμα” για συντάξεις-μαϊμού με στόχο την εξοικονόμηση 220 εκατομμυρίων ευρώ.

Στον τομέα των κοινωνικών επιδομάτων προβλέπεται ο περιορισμός της λίστας των δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων (τρίτεκνοι-πολύτεκνοι) μέσω της επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.