Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Focus: Οδηγίες στους τουρίστες της Ελλάδας, σε περίπτωση χρεοκοπίας…

Αύγουστος 4th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Με την Ελλάδα ασχολείται ξανά το γερμανικό περιοδικό Focus, αυτή την φορά δίνοντας οδηγίες προς… τουρίστες που θα έρθουν στην χώρα μας...

Focus: Οδηγίες στους τουρίστες της Ελλάδας, σε περίπτωση χρεοκοπίαςΌπως αναφέρει το Focus, η πτώχευση της Ελλάδας και συνάμα η έξοδός της από την Ευρωζώνη γίνονται όλο και πιο πιθανές. Ο τουρίστας της Ελλάδας θα πρέπει να υπολογίσει και αυτήν την περίπτωση και θα πρέπει να προσέξει μερικά πράγματα.

Αρχικά, γράφει το περιοδικό, η Ελλάδα δεν ησυχάζει ποτέ. Οσο στην Αθήνα «τρέχουν» οι συσκέψεις για το νέο πακέτο μέτρων, η Ευρώπη ήδη αρχίζει να σκέφτεται το ενδεχόμενο να σταματήσει την οικονομική βοήθεια. Οι βασικές συνέπειες για την χώρα, αν η Ευρώπη αρνηθεί τις νέες «ενέσεις» δισεκατομμυρίων είναι η εξής: χρεοκοπία και ευρώ τέλος στην Ελλάδα.

«Για πολλούς τουρίστες αυτό το σενάριο ακούγεται τρομακτικό, ιδιαιτέρως, εάν γίνει η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος κατά την διάρκεια των διακοπών τους στην χώρα.

Πάλι θα υπάρχουν αναταραχές, απεργίες, χάος, ελλείψεις σε αγαθά; Η καθηγήτρια Οικονομίας του Τουρισμού, Σόνια Μουντς εμφανιζεται καθησυχαστική: «Εάν εισαχθεί ένα νέο νόμισμα, αυτό θα γίνει ομαλά μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, οπότε και οι τράπεζες είναι κλειστές».

Αυτό σημαίνει για τους τουρίστες, ότι εκείνες τις ημέρες οι πληρωμές με χρεωστικές κάρτες θα είναι αδύνατες, όπως και οι αναλήψεις από τα αυτόματα μηχανήματα (ΑΤΜ). Ως εκ τούτου, αναφέρει η Μουντς, όλοι οι τουρίστες στην Ελλάδα για αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να έχουν μαζί τους κάτι παραπάνω σε χρήματα. «Παρόλα αυτά δεν θα επηρεαστούν οι πληρωμές με πιστωτικές κάρτες», δήλωσε η καθηγήτρια.

Μικρότερη ποικιλία στους μπουφέδες
Μία έξοδος από την ευρωζώνη και η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος, θα προκαλέσει άμεση αύξηση στις τιμές. Αυτό θα ισχύσει κυρίως για της εισαγωγές εμπορευμάτων. Στους τουρίστες αυτό θα γίνει λιγότερο αισθητό.

«Αυτό δεν θα είναι κάτι περισσότερο από μία μείωση στα γεύματα και τα ποτά στα ξενοδοχεία και να περιοριστεί στα τοπικά προϊόντα», εξηγεί η Μουντς, τονίζοντας ότι όσο τραγική κι αν είναι η αγοραστική δύναμη της Ελλάδας, ο τουρισμός της χώρας θα έχει μακροπρόθεσμα ωφέλη από μια επάνοδο στο εθνικό νόμισμα.

«Οι Ελληνες δεν είναι ευχαριστημένοι με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που αγωνιούν αν θα χάσουν τις περιουσίες τους. Διαδηλώσεις, απεργίες έως και παράλυση της δημόσιας ζωής, ιδαιτέρως στις μεγαλουπόλεις, θα ήταν μερικές από τις συνέπειες από την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Καθότι, το πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα έχει προκαλέσει προβλήματα στην τουριστική κίνηση, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους τουρίστες να ενημερώνονται τακτικά για την κατάσταση που επικρατεί».

Επίσης και η ιστοσελίδα «Living in Greece», την οποία λειτουργεί μία αμερικανίδα δημοσιογράφος που ζει στην Ελλάδα, συνιστάται από το υπουργείο ως σημαντική πηγή πληροφόρησης.

Ψύχραιμοι για το ενδεχόμενο της δραχμής
Οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία το ενδεχόμενο επιστροφής στην δραχμή. Το αν θα επέλθει μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αυτό αποτελεί προς το παρόν μία καθαρή σπέκουλα, επισημαίνει το άρθρο, προσπαθώντας να «σώσει» τα προειρηθέντα.

«Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Οι πιστωτές της χώρας δεν έχουν λόγο να βλάψουν την Ελλάδα κατά τέτοιο τρόπο. Μέχρι να παρουσιαστεί εξάλλου η έκθεση της Τρόικας τον Σεπτέμβριο, θα έχουν επιστρέψει από την Ελλάδα οι περισσότεροι Γερμανοί τουρίστες», καταλήγει το άρθρο του Focus.

This entry was posted on Σάββατο, Αύγουστος 4th, 2012 at 15:01 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply